kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Piri Reis'in hayatı belgesel oluyor
Piri Reis'in hayatı belgesel oluyor

Sabiha Gökçen'in hayatını anlattığı belgesel filmle adını duyuran yapımcı ve yönetmen Gülşah Çeliker, şimdi de Piri Reis'in hayatını belgesel film yapıyor. Çeliker, Piri Reis'in hazin idamına kadar yaşadığı her şeyi anlatacak.

Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen ile ilgili yaptığı belgesel filmle uluslararası alanda büyük bir başarıya imza atan Gülşah Çeliker, şimdi de dünyaca ünlü Türk denizcisi Piri Reis'in hayatını belgesel yapmaya hazırlanıyor. Çeliker, belgeselde 1492 yılındaki Büyük Kurtuluş'tan, Amerika haritasına kadar birçok konuya da ışık tutacak. Çeliker'e neden Piri Reis diye sorduğumuzda, "Tarihe meraklıyım. İngiltere'de eğitim görürken bir liste hazırlamıştım. Listenin başında Sabiha Gökçen, ikinci sırada da Piri Reis vardı. Okullarda Piri Reis müthiş Türk denizcisi olarak öğretilirdi. Ben de bu Türk denizcisinin hayatını belgesel yapmaya karar verdim" yanıtını veriyor.

ABD, PİRİ REİS HAYRANI
Çeliker, belgesel için geçtiğimiz eylül ayından beri yüzlerce kitap üzerinde araştırma yaptığını söylüyor: "Piri Reis ve o dönemle ilgili o kadar çok kitap var ki. Piri Reis ile ilgili sadece Amerika'da 40 bin tane internet sitesi var." 1513 tarihli kayıp Kristof Kolomb haritasını da içeren Amerika kıyılarını gösteren harita, dönemin en mükemmel Akdeniz kitabı Kitab-ı Bahriye ve 1528 tarihli dünya haritalarının öyküsünün de yer alacağı belgesel, ünlü denizcinin tarihe düştüğü önemli notları da içerecek. Belgeselin en dikkat çeken bölümü ise kuşkusuz İspanya'daki Yahudiler'in Piri Reis ve amcası Kemal Reis tarafından kurtarılması olacak. Çeliker, tarihte çok fazla bilinmeyen bu gerçeği şöyle anlatıyor: "1492'de İspanya'daki Engizisyon mahkemesinin kararını uygulamaya koyan Kraliçe Izabel ve Kral Ferdinand, ülkedeki tüm Yahudi ve Araplar'ı kovarak etnik temizliğe karar verir. Ölümle tehdit edilen halkın yardım çağrısına tek cevap veren Osmanlı Sultanı II. Bayezit'tir. Sultan Bayezit, İspanyol Yahudiler'ini kurtarmak için Kemal Reis ve Piri Reis'i gemilerle gönderir. Ve bu büyük kurtarış hikayesinde, 22 yaşındaki genç kaptan Piri Reis önemli rol oynar. İspanya'dan kaçan ve Avrupa'- daki hiçbir ülke tarafından kabul edilmeyen Yahudiler; İzmir, İstanbul ve Selanik'e yerleştirilir. Araplar ise Kuzey Afrika'ya yerleşir. Bu kurtuluş hikayesi, aynı zamanda Türk Yahudiler'inin de doğuş hikayesi olmuştur"

TEKNE BİRE BİR KOPYA EDİLECEK
Gülşah Çeliker, bu hikayeyi layığıyla belgesele taşımak için o dönemde Piri Reis ve Kemal Reis'in kullandığı antik teknenin bire bir benzerini yaptıracak. 20 metre uzunluğundaki teknenin yaklaşık 250 bin dolara mal olacağını belirten Çeliker, yaptırdıktan sonra tekneyi İspanya'ya kadar yüzdürüp bu hikayeyi bire bir anlatmak istediğini söylüyor. Sponsor anlaşmalarından sonra belgeselin ön çekimlerine önümüzdeki eylül ayında başlanacak. 2007'de tamamlanması planlanan belgeselin senaryosuna Sunay Akın destek verecek. Çeliker, çekim yerleri olarak İspanya, Mısır, İtalya ve Piri Reis'in doğduğu Gelibolu'nun kullanılacağını belirtiyor. Çeliker, büyük denizcinin idam edildiği İran'daki Hürmüz Kalesi'nde de mutlaka çekim yapacaklarını sözlerine ekliyor.

İNCİ DÖNDAŞ - HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Seki'yi bugüne kadar hiç böyle görmediniz
 Ali Çika annesinin yolunda
 Türkbükü yine ünlüleri buluşturuyor
 Gözü kara aşklar için uygun dönem
 Tüketiyorum öyleyse varım
 İstemeden olmaz!
 Reklam dünyasını ödüllendiren gece
 Bu yaz gözümüz güzele doyacak
 Bond rolüne talip
 Yaz gelmeden indirimler başladı
 Çalışan kadınlara öneriler
AYŞE ÖZYILMAZEL
One Love Festival ve kelebek kızlar....
Cumartesi...
HAKAN & UTKU
Kökü dışarıda tuhaf deyimler
İçimizdeki İrlandalılar:...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Yaz tatili başladı! Çocuklar ne olacak?
Yaz tatili...
AYŞE TÜTER
Sosisli börek
Yufkaları keskin bir bıçakla ikiye kesin.
Tatilde çocuklar bol bol eğlenip minik işlerde çalışsın
Tatilde çocuklar bol bol eğlenip minik işlerde çalışsın
Yaz tatilini çocuklar için verimli geçirmenin çeşitli yolları var.
Mikonos artık kapı komşumuz!
Mikonos artık kapı komşumuz!
Çılgınlar adası Mikonos, Atlasjet'in başlattığı direkt uçuşlarla...
İlk defilesini plajda yaptı
İlk defilesini plajda yaptı
Helin Avşar, 10 kıyafetten oluşan ilk kreasyonunu görücüye çıkardı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.