kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Danıştay'dan Aksoy'a ret

Danıştay, İktisat Bankası'nda oluşan 726 trilyon 122 milyar liralık borcun tahsili için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Erol Aksoy, eşi ve çocuklarına çıkarılan ''ödemeye çağrı'' ve ''ödeme emirlerinin'' iptal istemini reddetti..

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca (BDDK) 15 Mart 2001'de TMSF'ye devredilen İktisat Bankası'nın hakim ortakları Erol Aksoy, eşi ve çocukları, TMSF'nin daha sonraki işlemlerine karşı çok sayıda dava açtı. Danıştay 13. Dairesi, bu davaların büyük çoğunluğunu karara
bağladı.

Erol Aksoy, İktisat Bankası kaynaklarını kendi lehine kullanarak, bankayı zarara uğrattığı ileri sürülen 726 trilyon 122 milyar liralık borcun tahsili amacıyla TMSF tarafından düzenlenen ''ödemeye çağrı'' ve ''ödeme emirlerinin'' iptalini istedi. Daire, TMSF'nin her iki kararının da iptal istemini oy birliğiyle reddetti.

Kararda, İktisat Bankası'nın TMSF'ye devrine ilişkin BDDK kararının, yargı kararıyla hukuka uygun olduğunun belirlendiği anımsatıldı. İktisat Bankası'nın hakim ortağı ve bankanın yönetim ve denetimini elinde bulunduran davacıdan, bankanın uğradığı zararın başka bir anlatımla, TMSF alacağının istenmesinin yasalara ve hukuka aykırı olmadığı vurgulanan kararda, TMSF'nin ''ödemeye çağrı'' ve ''ödeme emirlerinin'' yasaya uygun olduğu belirtildi. 13. Daire, aynı şekilde, İnci Aksoy'un, TMSF tarafından fonun aynı miktardaki alacağı nedeniyle çıkardığı ''ödemeye çağrı'' ve ''ödeme emirlerinin'' iptal istemlerini de oy birliğiyle reddetti.

Daire, Eda Deniz Aksoy, Kerim Kaya Aksoy ile Melek Aksoy'un fonun İktisat Bankası'ndan alacağı olan 726 trilyon 122 milyar liranın tahsili için adlarına çıkardığı ''ödemeye çağrı'' ve ''ödeme emirlerinin'' iptal istemlerini de yine oybirliğiyle reddetti.

Danıştay 13. Dairesi, ayrıca Erol Aksoy'un TMSF tarafından 12 Ekim 2004 tarihinde İstinye'deki yalısının satışına ilişkin işlem ile bu işlemin dayanağı olan işlemlerin iptali istemiyle açılan davayı da görev yönünden reddetti. Daire'nin kararında, TMSF gayri menkuller dairesi başkanlığınca tesis edilen işlemin iptali istemiyle açılan davanın, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay'ın görev alanında olmadığı, bu davaya İstanbul İdare Mahkemesi'nde bakılması gerektiğine işaret edildi.

ARAÇLARA VE DEĞERLİ TABLOLARA HACİZ KONULMASI

Erol Aksoy, ayrıca TMSF'ye devredilen İktisat Bankası'nın eski ortağı olarak, Fon'a olan borcunun ödenmediği gerekçesiyle araçlara haciz uygulanması, satılması ve muhammen bedel takdirine ilişkin TMSF işlemlerinin iptali istemiyle de dava açtı.

Danıştay 13. Dairesi, bu işlemlerin iptali istemini de oybirliğiyle reddetti. Kararda, kesinleşen amme alacaklarının cebren tahsilini sağlamak için haciz yoluna gidilebileceği ve haczedilen malların da usulüne göre satılmasında yasaya aykırılık bulunmadığı
kaydedildi.

Erol Aksoy, değerli tablolarının yediemine teslim edilmesinin ardından TMSF'nin alacakları için Fon'a geçmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle de dava açtı. Danıştay 13. Dairesi, bu istemi de yerinde görmedi ve davayı reddetti. Kararda, haczedilerek yediemin olarak davacıya bırakılan tabloların, ilgili yasa hükmü uyarınca idareye teslim edilmesine ilişkin işlemde, yasaya aykırılık bulunmadığı ifade edildi.

Erol Aksoy ve diğer davacılar, bu kararları temyiz edebilecek. Temyiz istemini, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Beraatime sevinemedim
 15 öğretmene ABD yolu açılıyor
 Komşu siteye başvuru engeli
 Anıtkabir'de 'Ata'ya Saygı' defilesi
 Bu raporun kendisi alkollü!
 Michael'ı basın ordusu izliyor
 Üç kamyon ile yolcu otobüsü birbirine girdi: 5 ölü, 11 yaralı
 Konya'ya İsrailli sürpriz konuklar
 Müftü: Duayla ÖSS kazanılmaz
 Talu, 'Mustafa Ekmekçi Gazetecilik Ödülü'nü aldı
 İletişim de mezuniyet sevinci
 Doğu'da çivili ayakkabı dağıtılacak
 Önemli davalara Avrupa engeli
 Eğitim-Sen'e aydın desteği
 UNESCO'da Osmanlı arşivleri
 Irak'ta bir Türk şoför daha öldürüldü
 TEMA Vakfı'nın 2. Genel Kurultay'ı başladı
ERDAL ŞAFAK
Sorun yok... Şimdilik!
AB'de derinleşen kriz...
UMUR TALU
Denen... Denemeyen
Kadim hastalığımızla dünya...
Ne kadar para o kadar atama
ABD'de büyükelçi olmanın yolu, Bush'un seçim kampanyasından geçiyor.
Dahilik ile delilik arasında bir ince çizgi: Asperger
Bilim, dahilerin sırrının 'asperger' sendromunda yattığını ortaya...
Ya kariyer ya para
Ya kariyer ya para
Emre Belözoğlu için Fenerbahçe ile Everton ve Newcastle arasındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu