kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yasemin Taskin @ SABAH
 

Tasso Gençliği

Romanın tarihi lisesi Tasso'nun gençleri düşük belli pantolonları, argo konuşmaları ve ellerinden düşmeyen sigaralarıyla hayata hazırlanıyor

Geçtiğimiz günlerde Roma'nın tarihi liselerinden birinde gençler arasında bir anket yapıldı. Çok sayıda ünlü politikacının da mezun olduğu "Torquato Tasso Lisesi" Roma yüksek burjuvazisinin çocuklarının devam ettiği bir okul. Giulio Andreotti, Giorgio La Malfa, Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni gibi ünlü politikacıların tezgahından geçtiği bu okulda Mussolini ailesinin tüm fertleri de okumuş, Vittorio Gassman gibi ünlü sanatçılar da... Bugün Torquato Tasso Lisesi başkentin en ünlü liselerinden biri olmaya devam ediyor. Bugünkü Tasso gençliğinin profili yakın zamanda yapılan bir anketle ortaya konuldu. Çoğu "68'lilerin evladı olan bu gençler biraz da kendilerini "tutkusuz ve ilgisiz bir gençlik" olarak tanımlayan "büyüklerden" bıktıkları için aralarında bu anketi yapmaya karar vermişler.

LOPEZ'İN ANKETİ
Belleri düşük kot pantolonları, aynı kesim saçları, argo konuşmaları, ağızlarında sigaraları ile orta yaş ve üstünün adam yerine koymadığı "T Gençliği"ni anketle dinden, politikaya, aşktan Irak Savaşı'na, kürtajdan yapay döllenmeye kadar pek çok konuda bir fikir sahibi olduğunu ortaya koyuyor. "T nesli"nin de pek çok konuda fikir sahibi olduğunu göstermek isteyen öğrencilerden Corallina Lopez, 5. sınıftan mezun olur olmaz bu anket için kolları sıvıyor. Yapılan ankette en şaşırtıcı sonuç gençlerin aileleri ile ilişkileri. Tasso gençliğinin yüzde 80'i ailesi ile ilişkileri "çok iyi" olarak tanımlıyor. Anne ve babalarına 10 üzerinden not vermeleri istendiğinde de 7'den düşük not yok. "Başkaldırı" sözlüklerinde yok. Gerçi ben başkaldırmayan gençlik nasıl bir gençlik pek anlamıyorum, gençlik de daha "olgunlaştı" herhalde. Başkaldırmayan ancak kendisini daha bilinçli tanımlayan T nesli için aile ve bazı değerlerin önemli olduğu da ortaya çıkıyor. Çoğunluk barıştan yana ve solcu, dine inanıyorlar ancak pek uygulamıyorlar, yabancı göçmenlere de oy hakkı verilmesinden yanalar. Bu arada Tassolu gençler hafif uyuşturucuların yasallaştırılmasını istiyorlar. Mutluluk haplarını kullananların oranı yüzde 68 civarında. Tasso Lisesi'nin tüm öğrencilerinin sayısı ise yaklaşık bin kadar. Tasso gençliğinin yüzde 70'i genel seçimlerde merkez sola oy vereceğini söylüyor. Ancak yüzde 7.3 gibi bir azınlık merkez sağa oy verme eğiliminde. Lisenin Giulio Andreotti döneminden bu yana değiştiğini kabul etmek lazım. Politik olarak herkes bir görüş sahibi, sadece yüzde 12.2 oy kullanmamaktan yana. Buna rağmen Tasso gençliğinden parti gençlik kollarına ve öğrenci hareketlerine yazılanların sayısı yüzde 6.9'u geçmiyor. İtalya'nın gelecek nesil yönetici kadrosunun önemli bir kısmını çıkarmaya aday Tasso Lisesi'nin gençleri dindar değil ancak "ilahi bir gücün varlığına" inanıyor. Tanrı'nın varlığına inanıp inanmadıkları konusunda bir soruya yüzde 58.8 olumlu yanıt veriyor. Tassolu gençler çoğunluk solcu olmakla birlikte "Tanrı D'Alema'dan iyidir" diyerek merkez-sol liderlere güvensizliklerini de dile getiriyorlar. Hepsinin ortak özellikleri ise cep telefonuna sahip olmaları. Sevgi ilişkilerinde ise pek istikrarlı olmadıkları görülüyor. Sabit kız ve erkek arkadaşları olanların oranı yüzde 26 iken yüzde 24'ü sadık olmadığını açıklıyor. İtalya'nın da en önde gelen liselerinden biri sayılan Tasso'da gençlerin yüzde 61'i henüz bir cinsel deneyim yaşamadığını belirtiyor.

İDEALLERİ VAR
İlk cinsel ilişkide ortalama yaş ise 15 yaş. Liselilerin yüzde 49'- u alkol kullandığını belirtiyor. Alkol bir yana yüzde 45.7'si sigara içiyor ve yüzde 42'si de ortam olduğunda esrar da içtiğini belirtiyor. Anketi düzenleyen 16 yaşındaki Lopez, "bizim hakkımızda düşünce ve ideallerden yoksun olduğumuz yazılıyor. Beli düşük pantolon giymemiz böyle düşünmeleri için geçerli bir neden" diyor. Gençleri dinlemeden yargılayan büyükleri eleştiren Lopez, "yeter ki bizi dinleyin, gençler doğru yanıt vermiyorsa belki de siz yanlış sorular soruyorsunuz" diyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir Tuhaf Şehir   / 05-06-2005
 Türkiye Ve Avrupa   / 29-05-2005
 Dedikodu Mevsimi   / 15-05-2005
 Kadının Modernize Edilmiş Köleliği   / 08-05-2005
 Burada Hala Papa Konuşuluyor   / 01-05-2005
 Cenaze Mi Şov Mu?   / 10-04-2005
 Belediye Eli İle Komşuluk   / 03-04-2005
 Siyaset Sahnesi   / 27-03-2005
 İki Yanlış Bir Doğru Etmez   / 13-03-2005
 Türkiye'ye Gelmek   / 06-03-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bu bir aşk hikayesidir
Pazar pazar kalbiniz yorulacak,...
STELYO BERBERAKİS
Yunanlı Türk'e Benzer Mi?
Spor anlayışından siyasete...
BELKIS KILIÇKAYA
Dağları Sever Misiniz?
Denizlerin tersine kendilerini...
YASEMİN TAŞKIN
Tasso Gençliği
Romanın tarihi lisesi Tasso'nun gençleri...
FİKRET AYDEMİR
Euro - Bob
Bir grup Belçikalı genç tarafından yaratılan...
Aşk gemileri artık 5 yıldızlı otel gibi
Aşk gemileri artık 5 yıldızlı otel gibi
Gemi yolculuklarına artan ilgi seyahat acentelerini de yüzen lüks...
Onları evlerinden attırmak kolay değil
Onları evlerinden attırmak kolay değil
Apartmanda yaşayan evcil hayvan sahipleri, artık...
Güneş çarpmasında çocuğu ılık duşa sokun, bol su içirin
Kuşkusuz çocukların özenle bakılıp korunması gerekiyor. Prof. Dr.
Sağlıklı ve doğal bronzlaşın
Yazı bronz geçirmek isteyenlerin kendilerini güneşin kollarına...
Yemek kültürü birikim ister
Çiya lokantalarının sahipleri Musa ve Zeynep Dağdeviren'in yayınlattığı, bir...
20 milyara mantar yer misiniz?
Alba, efsanevi beyaz trüf mantarının başkenti. Bu mantarlar bir elmas özeniyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.