kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Akaryakıt kaçakçılığına darbe

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye'de akaryakıt tüketiminin neredeyse yüzde 20'ye yaklaşan bölümünün ülkeye kaçak yollarla girdiğinin tespit edildiğini bildirdi.

Günay, getirilecek ulusal marker (DiTag 201 TR) sisteminin Türkiye genelinde piyasada dolaşan tüm akaryakıtın kaynağının anlaşılmasına imkan vereceğini belirterek, ''Bu da kaçak akaryakıtın ülke genelinde pazarlanabilmesini engelleyeceği için akaryakıt kaçakçılığına da darbe vuracak'' dedi.

EPDK Başkanı Günay ve PHS Petrol Ürünleri Markerleme Kontrol Eğitim İthalat Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker tarafından, kaçak akaryakıt kullanımının engellenmesi için ulusal marker temini ve teslimi anlaşması imzalandı.

Günay, EPDK'de düzenlenen imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, Türkiye'de petrol piyasasında bugüne kadar etkin bir denetim sistemi kurulamadığını belirterek, bunun ekonomi, sektör ve milyonlarca akaryakıt tüketicisi açısından çok büyük sorunlar doğurduğunu söyledi. Türkiye'ye sınırlardan çok ciddi oranlarda kaçak akaryakıt girdiğini bildiren Günay, yapılan araştırmalarda Türkiye'de kaçak, kalitesiz ve standart dışı akaryakıt kullanım miktarının giderek arttığı, yöntemlerinin çeşitlendiği, sistematik ve organize hale geldiğinin görüldüğünü söyledi.

Günay, şöyle devam etti:
''Ülkemizin çok ucuza akaryakıt alınabilecek ülkelerle çevrili olması ve özellikle sahillerimizin uzunluğu ve kontrolünün zor olması, deniz yoluyla yapılan kaçakçılığın önünü açmaktadır. Daha da önemlisi ülkemizde akaryakıttan alınan vergilerin yüksekliği nedeniyle, kaçak akaryakıtın normal piyasa fiyatının çok altında satışa sunulması, yasadışı yollardan kolay para kazanma arzusunda olanları teşvik etmektedir.''

Günay, Türkiye'de akaryakıt tüketiminin neredeyse yüzde 20'ye yaklaşan bölümünün ülkeye kaçak yollarla girdiğinin tespit edildiğini vurgulayarak, bugün Türkiye'nin her tarafında kaçak akaryakıt kullanıldığını söyledi. Bu durumun hem milyarlarca dolarlık vergi kaybına yol açtığını, hem de standart dışı yakıtların insan sağlığı, çevre ve araçların motorlarına büyük zararlar verdiğini ifade eden Günay, kaçak ve kalitesiz akaryakıt kullanımının bir araçta 500 ile 10 bin Yeni Türk Lirası (YTL) arasında bir zarara sebep olduğunun hesaplandığını kaydetti.

Böyle bir tablonun sektörde kurallara uygun rekabet eden şirketlere karşı da bir güven problemi doğurduğunu belirten Günay, ''Yasaları hiçe sayanları, 2004 yılında 29 milyar YTL ekonomik büyüklüğe ulaşmış ve ülkemize 18 milyar YTL vergi geliri sağlamış dev bir sektörün tamamına mal etmek büyük bir haksızlıktır'' dedi.

ULUSAL MARKER UYGULAMASI
Sınırlardan kaçak akaryakıtın girişi ve tüketimini engellemek için ulusal marker sistemi uygulanacağını kaydeden Günay, uygulamayla Türkiye'nin her noktasında serbest dolaşıma girecek ve 15 milyon tonun üzerinde akaryakıtın, gümrükler ve rafinerilerde belirli oranlarda işaretleneceğini bildirdi. Günay, daha sonra da Türkiye genelinde 200 adet marker kontrol cihazıyla yapılacak denetimler sonucu, piyasada satılan akaryakıtın ulusal marker içerip içermediğinin kontrol edileceğini söyledi.

Günay, bunun sonucunda ulusal marker içermeyen veya içinde yeterli şart ve seviyede ulusal marker bulunmayan akaryakıt için gerekli işlemler yapılarak, yasal prosedürün başlatılacağını kaydetti. EPDK Başkanı, EPDK adına Petsel-Serem ve İngiliz John Hogg firmalarının ortaklığında oluşturulan PHS şirketinin ulusal marker'ı temin edeceğini, İstanbul, Ankara ve Mersin'de stoklayacağını bildirdi.

Günay, marker denetimi konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile bir işbirliği protokolü imzalandığını, piyasanın denetimine yönelik olarak ise Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün desteğini almak üzere İçişleri Bakanlığı ile de gelecek hafta bir işbirliği protokolü imzalanacağını söyledi. ''Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığı o kadar büyük boyutlara ulaşmıştır ki, yalnızca ulusal marker uygulaması ile bu sorunun tamamen ortadan kalkacağını söylemek hayalcilik olur'' diyen Günay, ancak bu sistemin etkin bir denetim sistemiyle birlikte yürütülmesi halinde Türkiye genelinde piyasada dolaşan tüm akaryakıtın kaynağının anlaşılmasına imkan vereceğini kaydetti.

Bunun da kaçak akaryakıtın ülke genelinde pazarlanabilmesini engelleyeceği için akaryakıt kaçakçılığına da darbe vuracağını dile getiren Günay, şunları söyledi:
''Ulusal marker'ı kaçakçıların korkulu rüyası haline getiren husus da budur.
İnanıyorum ki, sektörün denetlenmesi konusunda gösterilecek işbirliği ve duyarlılık yılların sorunu halini alan petrol piyasasında kaçak-standart dışı akaryakıt kullanımı son bulacaktır. Böylece petrol sektörümüzün üzerindeki olumsuz imaj da ortadan kalkacak ve sektör gereken itibarına kavuşacaktır.''

SEREM PETROL GENEL MÜDÜRÜ SANVER
Törende, Serem Petrol ve Kimya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Selim Sanver, ulusal marker sistemini tanıtan bir sunum yaptı.
Sanver, marker'ın benzin, dizel ve biodizel yakıtta rahatlıkla kullanıldığını, yakıta eklendiğinde herhangi bir şekilde görülmediğini, yakıt içindeki marker ölçümü için herhangi bir kimyasala ihtiyaç olmadığını ve tehlikeli atık oluşturmadığını kaydetti.

Marker'ın taklit edilmesi ya da ilave edildikten sonra ayrıştırılmasının mümkün olmadığını ifade eden Sanver, marker ölçümü için saha, laboratuvar ve DNA analiz testlerinin yapıldığını söyledi. Türkiye'de kullanılacak marker için özel DNA yapısının oluşturulduğunu bildiren Sanver, bu kodun yapısının analiz edilemeyeceğini belirtti.

Sistemin avantajlarına da değinen Sanver, Türkiye'de akaryakıtta senede 2.5 milyar dolarlık bir vergi kaybının söz konusu olduğunu hatırlatarak, ulusal marker sistemiyle bunun engellenmesi halinde daha çok vergi toplanacağını ve bunun sonucunda akaryakıttaki vergi oranının düşebileceğini söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 THY Ocak-Mart döneminde 819 bin YTL kar etti
 Microsoft: '1 dolar ciro sektöre 11 dolar getiriyor'
 İşsiz genç sayısı 945 bin
 Tarihi Kiralama: 2.9 milyar dolar
 Özelleştirilecek Erdemir ile Telekom ve Tüpraş değerlenir
 Rus Alfa, dünya devlerini sollayan Turkcell'e talip
 TMSF'nin 2004 zararı 12.4 katrilyona ulaştı
 Yeni savaş başladı, faiz 1.35'e düştü
 Çin televizyonuna set çekildi
 Aygaz, Avrupa'da LPG dağıtmaya odaklandı
 Sikorsky'den 12 helikopter alıyoruz
 Axa, Başak'a Oyak ile birlikte talip
 Getiride şampiyon mevduat
 Seydişehir Alüminyum'a 9 teklif geldi
GAZİ ERÇEL
Sorumlu bulundu: Avrupa Merkez Bankası
Her ekonomik...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turizm hedefleri tutar mı?
Türkiye'nin en önemli gelir...
GÜNTAY ŞİMŞEK
TAV şaşırttı
Uzun bir süredir bu köşeden Türkiye'nin en...
YAVUZ SEMERCİ
Providence Digiturk'ü satın alıyor
Tesadüfe bakın.
'Bunu da alın, görelim!'
'Ömrüm yollarda geçiyor' diyen ve sahip olduğu her otomobilin moda...
Oğlu 'Hop' diyemedi
'Hopdediks'in oğlu Necati Kuzu Bergama'da altın madeninde işe...
3 çocuğun bedeli 130 Milyar Lira
3 çocuğun bedeli 130 Milyar Lira
Alt kattaki yatak imalathanesinde çıkan yangın nedeniyle üç çocukları...
'Önce kendi çocuğuyla ilgilensin'
'Önce kendi çocuğuyla ilgilensin'
Tuğçe'nin velayeti konusundaki tartışmalara, Sibel Alaş'ın kocası...
IMKB
E: 25.725 D:% 0,88
DOLAR
S: 1,360 D:% -0,476
EURO
S: 1,657 D:% -0,630
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu