kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ersümer ve Çakan Yüce Divan'da
Ersümer ve Çakan Yüce Divan'da

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılanmalarına devam edildi.

Yüce Divan'daki duruşmaya, sanıklar Ersümer ve Çakan ile avukatları ve müdahiller Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün avukatları katıldı.

Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, 1 Haziran'da yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerini uyguladı. Bumin, foto muhabirleri ve kameramanlara kısa süre görüntü almaları için izin verdi.

Duruşmada, dönemin DPT Müsteşarı Orhan Güvenen tanık olarak dinlenildi. Bumin, Güvenen'e CMK'ya göre uyarılarda bulundu ve haklarını hatırlattı. Güvenen, kamuda edindiği deneyimlere göre, kamu kurumları arasında bilgi akışının yeterli olmadığını ifade ederek, ''Çoğu zaman bizdeki bilgilerle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ'ın verileri aynı düzeyde değildi. Biz elimizdeki bilgilerle konuyu değerlendirmeye çalıştık'' diye konuştu.

Bakanlığın ve BOTAŞ'ın enerji talebinin yüksek olacağı görüşü bulunduğunu belirten Güvenen, Bakanlık teknisyenlerinin bu görüşte olmadığını söyledi. ''O dönemde, Türkiye'yi karanlıkta bırakmak deyimi vardı. Bizim de DPT olarak bunda sorumluluğumuz vardı. Karanlığa sebebiyet veren kurum olmak istemedik'' diyen Güvenen, Türkiye'nin enerji talebinin artacağının, ellerindeki sınırlı ve hata payı yüksek bilgilerden elde edildiğini anlattı.

Sanık Cumhur Ersümer'in soru sormak istemesi üzerine Başkan Bumin, Ersümer'i ''Siz soracaksınız, sorunun tanığa sorulup sorulmayacağına ben karar vereceğim, yasa onu öngörüyor'' diye uyardı.

Bunun üzerine Ersümer'in, ''DPT onayı olmadan bir santral yapılabilir mi?'' sorusu tanığa yöneltildi. Güvenen, santrallerin yapılabilmesi için DPT'nin onayının gerekli olduğu kaydetti.

Ersümer'in, ''Bir kilowatsaat fazla enerji mi, bir kilowatsaat saat eksik enerji mi Türkiye'ye daha fazla ekonomik yük getirir'' sorusunu Güvenen, şöyle yanıtladı:
''Mühim olan Türkiye'nin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktır. Fazlası maliyet yaratır. Enerji arzının azlığının da Türkiye'de yaratacağı etki çok olumsuz olur. Az enerjinin genel ekonomiye ve siyasi beklentilere olumsuz yansıması olur. Buna sebebiyet vermemeye çalıştık. ''

Duruşmada, Karsu Tekstil'in sahibi Faruk Molu da tanık olarak dinlenildi. Kulağının ağır işitmesi nedeniyle Molu'ya bir süre Başkanın söyledikleri mübaşir aracılığıyla iletildi.

Daha sonra, Başkanın okuyacağı metin ve soruları bir raportör tanığa aktardı. Molu, Türkiye'de mevcut hidrolik enerjinin yüzde 45'nin kullanıldığını belirterek, devletin bu konudaki gücünün sınırlı olduğunu, özel sektörünün teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Yamula Hidroelektrik Santrali'nin yapım sürecine ilişkin de bilgi veren Molu, söz konusu santralin yapımı için bakanlıkla kilowatsaati 5.25 cente anlaştıklarını kaydetti. Dönemin bakanı Ersümer'i bu fiyata anlaşmak için manevi olarak zorladığını ifade eden Molu, ''Bu fiyat olmasaydı bu baraj yapılmazdı'' dedi.

Tanık işadamı Yaşar Koçoğlu da Yamula Hidroelektrik Santrali'nin yapım sürecine ilişkin bilgi verdi. Koçoğlu, ''Fiyatın yüksek olduğunu söylemek hakkaniyete uygun değildir'' diye konuştu.

Tanıkların ifadelerinin ardından Yüce Divan Başkanı Bumin, duruşmanın öğleden sonraya ertelendiğini bildirdi.Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde de tanıkların dinlenilmesine devam edilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 RTÜK değişikliğine veto
 Erdoğan'a Cesaret Ödülü
 İlişki mi yoksa ortaklık mı?
 Kıbrıs raporunu oylatın
 Terör herkesin sorunu olmalı
 Cemil Çiçek, Yunan Parlamentosu'nda
 4 yıllık lise kaygı yarattı
 Samsun 19 Mayıs'a inceleme
MUHARREM SARIKAYA
"Kapı arkası diplomasi" bitti...
Başbakan Recep...
YAVUZ DONAT
Bir 'sadakat anıtı' yıkıldı: Türker Sanal
Masamızda bir...
Ne olur ölme oğlum!
Alkollü araç kullanmaktan ehliyetine el konulan avukat direksiyon...
Ümraniye'de havai fişek cehennemi
Dudullu Sanayi Sitesi'ndeki havai fişek deposu ard arda patlamalara...
Tuğçe'nin gerçek annesi benim
Tuğçe'nin gerçek annesi benim
Minik Tuğçe'nin gerçek annesinin kim olduğu tartışmaları sürerken,...
'İkinci Çernobil olur'
'İkinci Çernobil olur'
Uzmanlar uyarıyor: "1999'da yaşanan sızıntının bir benzeri yaşanırsa,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu