kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
25 milyon $ gerek
25 milyon $ gerek


Beşiktaş'ın mali sıkıntısı, uzun vadeli çözüm önerileriyle giderilebilecek durumda. Ancak ilk planda en az 25 milyon dolarlık kaynak aktarımı şart.

Beşiktaş'ın mali olarak bir çıkmaza girdiğini, kulübün sadece bankalara bir kısmı kısa vadeli olmak üzere 52.5 milyon dolar borcu olduğunu dünkü SABAH spor sayfalarında anlatmıştık. Bugün mali sıkıntının kulübü nasıl etkilediği hakkında birkaç analiz yapmaya çalışacağız.

TRANSFERDE AZ PARA ÇOK VERİM
Kartal'daki parasal sıkıntı en çok transferi vurdu. Teknik direktör Rıza Çalımbay, 'Küçük düşünmüyorum. Şartlara bakın, dengeleri ve kulübün imkanlarını gözardı etmeyin' diyerek transfer dönemi hakkında bir ipucu vermişti. Ancak Rıza Hoca, yine de bir orta saha oyuncusuna acil ihtiyaç olduğunu ısrarla vurguluyor. Bu şartlar altında dahi, Youla'ya siyahbeyazlı formayı giydirecek gibi gözüken yönetim, yabancı bir orta saha oyuncusu almak için kaynak ve kontenjan arayışında. Geçtiğimiz sezon için futbolcuların kendilerine ödenmesi gereken ücretleri 30 milyon doları buluyordu. Yönetim bu yüksek maliyet nedeniyle verdiği ücretlerde yüzde 50'lere varan indirimlere giderek kemer sıkmayı planlıyor. Bu kadarlık indirimle futbolcuların yıllık ücretini 20 milyon dolarlara çekmeyi başarsalar bile, bu çok kolay değil. Mali tablo ayrıca transferlere yeteri kadar bütçe ayrılamamasını, ancak yapılacak yeni borçlanmalarla futbolcu transferi yapılmasını mümkün kılıyor.

ÇAYKUR RİZE PARASINI İSTİYOR
DEVRE arasında Beşiktaş 600 bin doları Koray için olmak üzere 1 milyon dolar bonservis bedeli karşılığında Rize'den Koray ve Kürşat'ı almayı prensip olarak kabul etmişti. Ancak Kürşat'ın durumu belirsizleşirken Rize başkanı Ekrem Cengiz'in Koray'ın düne kadar hiç ödenmeyen 600 bin dolarlık bonservis bedeli için Beşiktaş'tan ödeme yapılmasını istedi. Ekrem Cengiz'e ilk ödeme için verilen sözde ciddi gecikme yaşanırken yönetim alınan 5 milyon dolarlık yeni krediden Ç.Rize'ye de para aktarmayı düşünüyor.

DEL BOSQUE'NİN İNADI
DEVRE arasında gönderilen teknik direktör Del Bosque, giderken ekibiyle aldığı 2 milyon euronun yanı sıra sözleşme süresine ve şartlarına güvenerek para istiyor. İspanyol hocanın 9 saat süren pazarlıklar sonucu yaptığı sözleşmesi de bu isteğin gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Del Bosque'nin, gönderildiği için UEFA'ya başvurup 4 milyon euro daha talep etmesi, Beşiktaş'ın önündeki aşılması gereken önemli duvarlardan birini oluşturuyor. Eski futbolcu Federico Guinti de Yıldırım Demirören'in kendisine Parma maçından önce söz verdiğini belirterek "Serdar Bilgili döneminde benden kesilen 250 bin dolarım ödenmezse Beşiktaş'ı UEFA'ya şikayet ederim" diyor.

AMATÖR BÜTÇEDE %50 İNDİRİM
BEŞİKTAŞ amatör şubelerde tarihinin en başarılı sonuçlarını alıyor. Ancak amatör şubelere geçen yıl ayrılan 9 milyon dolarlık bütçe oldukça fazla bulundu. Yönetim kurulunda önümüzdeki yıl amatörlere verilecek bütçede yüzde 50 oranında indirim yapılması kararını aldı. Yönetim amatör sporlarda 'başarıyla borç' arasında sıkışmış durumda görünüyor.

ÇÖZÜM FULYA VE HALKA ARZ MI?
YILDIRIM Demirören yönetimi, gelirlerin tamamına yakınının bankalar tarafından temlik edildiği bu ortamda yeni gelir kaynakları için alternatif yollar arıyor. Bunlardan biri Serencebey Gazetesi'nin ilk sayısında başkanın "Beşiktaş A.Ş'nin bir bölümünü, yüzde 15'lik hisseden sonra yüzde 10'luk bir dilimini daha halka arz edebiliriz" açıklamasıydı. Ancak uzmanlar 2'nci halka arz getirisinin bu şartlarda en fazla 6.5-7 milyon dolar olacağını öne sürüyor. İkinci çıkış yolu Fulya Projesi. Uzmanlar normal şartlarda yönetimin ortaya koyduğu proje yapısıyla Fulya Projesi'nin yap-işlet-devret anlayışında para dönüşümünün sağlanması için 7 yıl geçmesi gerektiğini öngörüyor. Bu yüzden yönetim erken para girişi için ihale başında kredi arayışına girmeyi düşünüyor. Yönetimin düşündüğü yollardan biri de Fulya'nın belirli bir oranının uluslarası bir şirkete satılarak gelir elde edilmesi. Ancak bırakın Fulya'nın bir kısmının satılmasını, gelirlerinin temlik ettirilip kredi kullanılmasına bile başta Şeref Nasır, Fikret Orman ve Hasan Arat gibi isimler karşı çıkıyor.

KURTULUŞ FORMÜLÜ AİLE DE Mİ?
EKONOMİuzmanları, Beşiktaş'ın içinde bulunduğu bu sıkıntılı süreçten çıkması ve işleyişin sağlıklı bir zemine oturması için en az 25 milyon dolarlık yeni bir kaynağa ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Seçimden önce bazı gazetelerde borç olmak kaydıyla 25 milyon dolar vereceğini söyleyen Yıldırım Demirören'in açıklaması da ayrı bir çıkış yolu olarak görünüyor. 1981-82'de Beşiktaş'ın 41 milyon liralık borcunun kapanmasına yardım ederek jest yapan Demirören Ailesi'nin bu tavrı hatırlandığında, siyah- beyazlı kulüp için umut ışığı görülüyor. Bakalım Beşiktaş durumunu kabul edip bu çıkmaz sokaktan nasıl çıkacak?

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Milli Mücadele
 Komşu geçilmiyor
 Nihat son ikiye kaldı
 Sultan Selim
 Cesaretim Var
 Gürsoy zirveye kızdı!
 Niye Die sorma
 Yabancı değil Loeb
 Müthiş teklif
 SABAH'ı seçtiler
 Haber hattı
 Maksat spor olsun
KAZIM KANAT
Saygıya saygı
Tarihe asla sırtını dönemezsin! İnsanlık...
LEVENT TÜZEMEN
En büyük yaralar kapanır
En büyük acılar...
Vekil yöneticiler için Hükümet'e ültimatom
Vekil yöneticiler için Hükümet'e ültimatom
Başbakan'a 3 ay önce mektup yazarak, vetolu bürokratların 'vekaleten'...
AK Parti yumuşadı
AK Parti yumuşadı
"Veto edilirse aynen iade ederiz" diyen AK Partililer, dün...
Hem mütevazı hem entel
Hem mütevazı hem entel
Film yönetmenleri Lübnan İspanyol melezi egzotik güzel Yamila Diaz'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu