kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sınav Öncesi Öneriler
Sınav Öncesi Öneriler

Sınava gerekli düzeyde hazır olduğunuzu düşünmelisiniz. Uzun bir hazırlık programını değerlendirdiniz. Her bir dersten öğrendiklerinizi bir gözden geçirdiğinizde kendinize güven duyuyor olmalısınız. Ayrıca kalan süreyi de iyi şekilde eksiklerinizi kapatarak, tekrarlar yaparak geçirmeniz bu duygunuzu daha da baskın hale getirecektir.

Sınav öncesinde ve sınavda takınmanız gereken tavırla ilgili olarak, birçok kaynaktan önerilerle karşılaşıyorsunuzdur. Ancak biliyoruz ki her birinizin, kendinize özgü sınav gerçeği ve yaşam alışkanlıkları var. Bunlara ilave edilebilecek bazı davranış biçimleri olabilir. Bu davranışları sergilemek, sizin başarınıza katkıda bulunabilir. Ancak bu düşünceden, bu davranışları yapamadığınız, bu tavırları sergileyemediğiniz zaman, hedefinize ulaşamayacağınız sonucu çıkarılmamalıdır. Aşağıda size sunulanlar ''tek gerçek" değil. İşinizi kolaylaştırabilecek öneriler olduğunu unutmayınız.

Sınava birkaç ay kala
Öğrendiğiniz ve bildiğiniz konuları tekrarlayarak pekiştirmeye çalışın. Dengeli beslenin. Sınav günü zinde olmanızı sağlayabilecek uyku düzeninizi, daha önceden oluşturun. Fazla yorucu olmayan fizik egzersizleri yapın. Belirli aralıklarla kendinize deneme sınavı uygulayın. Sınav süresini 180 dakika tutun, sınavda yapamadığınız ya da yanlış yaptığınız soruların konularını belirleyerek bu konuları tekrarlayın. Deneme sınavları olduğu günlerde, sınav saatini dikkate alarak her zamankinden biraz daha erken kalkın. Her sabah mutlaka dengeli ve doyurucu bir kahvaltı yapın. Motivasyonunuzu ve dikkatinizi dingin tutmak amacıyla açık havada yorucu olmayan etkinlikler yapabilirsiniz. "Matematik'ten şu kadar, Türkçe'den bu kadar soru yapmalıyım" gibi koşullar üretmeyin. Koşullar, sınav hazırlığınızda sizi zorlayabilir. Bunun yerine "öncelikle eksiklerimi tespit edip bu eksikleri gidermek için gerekenleri yapacağım" gibi stratejiler oluşturun. Kalan süre artık sınavın stresinin arttığı bir dönemdir bu sebeple adaylarla ve yakınlarınızla sınavla ilgili olabildiğince az konuşmayı deneyin. Başkalarıyla olan konuşmalarınız kadar kendinizle olan konuşmalarınıza da dikkat edin. Kendi kendinizle olabildiğince olumlu diyalog kurmaya özen gösterin. Devamlı olarak negatif yönde düşünürseniz kendinizi hep kötü hissedebilirsiniz. Zorlandığınız derslerden vazgeçmeyin, vazgeçmek sınavda başarı şansınızı azaltacaktır. Bunun yerine geçmiş yıllarda çıkan soru dağılımına bakarak o dersin hangi konusundan daha fazla soru sorulduğunu tespit ederek, yeni bir çalışma stratejisi geliştirebilirsiniz. Örneğin "matematik dersini yapamıyorum" diyen bir öğrenci aslında geçmiş yılların soru dağılımını incelerse "problemler " ve "sayılar" konularından 16 ile 20 arasında soru sorulduğunu görecek ve bu iki konuya yoğunlaşarak başarı şansını arttırabilecektir. Öğrencilerin bu dönemde "puanım nereye yeterse orayı yazarım" veya "aslında Elektronik istiyordum fakat Matematik yazacağım" gibi yaklaşımlara kapılmamaları bunun yerine ;
A- hayalimdeki bölüm (en iyi şartlarda gireceğim yer)
B- okumaktan mutluluk duyacağım bölüm
C- kazanırsam okuyabileceğim bölüm şeklinde bir yaklaşım sergilemesi daha sağlıklı olacaktır.

Sınava birkaç hafta kala
Öğrendiğiniz ve bildiğiniz konuları tekrarlayarak pekiştirmeye çalışın. Sınava giriş belgeniz geldiğinde, sınav yerinizi gidip görün.

Sınav günü
Kesinlikle yatıştırıcı ilaç almayın. Sınav saatini dikkate alarak her zamankinden biraz daha erken kalkın. Ilık bir duş alabilirsiniz. Dengeli ve doyurucu bir kahvaltı yapın. Yorucu olmayan fizik egzersiz yapabilirsiniz. En geç 08.50'de sınav yerinde olacak zamanlamayla yola çıkın. Evden çıkmadan önce sınavda gerekli olan belgeleri (sınava giriş ve kimlik belgesi, fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi ve bir fotoğraf) yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca yanınıza iki adet yumuşak kurşun kalem, silgi ve kalem açacağı alın. "Matematik' ten şu kadar, Türkçe'den bu kadar soru yapmalıyım" gibi koşullar üretmeyin. Koşullar, sınav sırasında sizi zorlayabilir. Bunun yerine "Önce sayısaldan başlayacağım, soruları seçerek yanıtlayacağım, elimden geleni yapacağım" gibi stratejiler oluşturun. Sınav öncesinde diğer adaylarla ve kişilerle sınavla ilgili konuşmayın. Sınav öncesi dakikaları sakinlik içinde geçirin. Başkalarıyla olan konuşmalarınız kadar kendinizle olan konuşmalarınıza da dikkat edin. Sınav salonunda ve sınav başlamadan önce heyecanlandığınızı fark ettiğinizde paniğe kapılmayın. Hissettiğiniz heyecanın doğal olduğunu ve sınava giren her aday gibi bu heyecanı sizin de hissettiğinizi kendinize hatırlatın. Heyecanı kendinize yasaklamayın. Dağıtılan cevap kartındaki basılı bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin. Yazılması ve kodlanması gereken yerleri yazıp kodlayın. Soru kitapçıkları dağıtıldığında kitapçık türüne dikkat edin ve kitapçık türünü yanıt kağıdındaki ilgili yere kodlayın. Soru kitapçığının kapağındaki ad, soyad ve TC KİMLİK NO bölümlerini doldurun. Soru kitapçığının sayfalarını inceleyin, eksik yada hatalı sayfa olup olmadığına dikkat edin. "Kendime güveniyorum. Bu sınavı başaracağım" deyip, güçlü olduğunuz bölümden yanıtlamaya başlayın.

BAŞARI İÇİN BİRKAÇ İPUCU
Sınava gerekli düzeyde hazır olduğunuzu düşünmelisiniz. Uzun bir hazırlık programını değerlendirdiniz. Her bir dersten öğrendiklerinizi bir gözden geçirdiğinizde kendinize güven duyuyor olmalısınız. Ayrıca kalan süreyi de iyi şekilde eksiklerinizi kapatarak, tekrarlar yaparak geçirmeniz bu duygunuzu daha da baskın hale getirecektir. Her bir deneme sınavında amacınız ÖSS provaları yapmak, eksiklerinizi fark etmek, pratik yapmak ve bir sonraki deneme sınavına kadar bunları yaşama geçirmek olmalıdır. Deneme sınavlarındaki konu eksiklerinizi iyi tespit edip gidermeyi, bir soru ile ilgili bilgiye daha ulaşmayı hedeflemelisiniz. Her bir deneme sınavında karşılaşabildiğiniz dikkatsizlik diye yorumlanacak hataların kaynaklarını araştırıp çözmeye çalışmalısınız. İşinize yarayabileceğini düşündüğümüz dikkatsizlik denilen şeyin nedenleri ve çözümleri için size birkaç öneri;
* Bazen soruları çok hızlı okumaya çalıştığınızda, yanlış ve eksik okuma nedeni ile soruyu doğru algılayamayabilirsiniz. Her soruyu ayrı bir birey kabul edip soru ile iyi iletişim kurmayı hedeflemelisiniz ve zamanla daha doğru okumaya başladığınızı fark edeceksiniz.
* Birbirini takip eden soruları bazen birbirine karıştırırsınız. Örneğin, 12. soruyu yaparken daha önce çözemediğiniz 7. soru aklınıza geliyor ise, 12. soruya dikkatinizi veremiyorsunuz demektir. Çözümü her soruyu kendine özgü kabul edip "sınavda bunun gibi çözümü farklı 180 tane soru var" diye bir yargı geliştirmelisiniz. Zaten 12. soruya gereken dikkati verdiğinizde 7. soruyu hatırlamadığınızı göreceksiniz.
* Sınavlara her zaman aynı konsantrasyonla giremiyor olabilirsiniz. Bunun nedeni de her deneme sınavında bir çok faktörün değişebilmesidir. Ama değişmeyen sadece sizsiniz. Sınavlara girmeden önce zihinsel bir hazırlıkla kendinizi gireceğiniz sınavda başarılı olmaya hazırlamalısınız. Sınavdan önce olumsuz sonuçları düşünerek kendinizi belki de farkında olmadan başarısızlığa itiyor olabilirsiniz. Bunun tersini yapmanız sizin için daha faydalı olacaktır.
* Sınavda sizin dışınızda da etkili bazı faktörler olduğunu unutmayınız. Bunları siz de biliyorsunuz; dışarıdan gelen sesler, (burnunu çekenler, ritmik hareketler yapanlar, gürültü vb.) salon gözlemcisinin tavırları insanı bazen rahatsız edebilir.Dışarıdan gelen bir gürültüye karşılık öfke, kızgınlık gibi olumsuz duygularla tepki veriyorsanız o zaman bunlar dikkatinizi bozuyor demektir. Değiştiremeyeceğiniz dış seslere duyarsız kalarak onlarla baş edebilirsiniz.
* Dikkatli olmak için özel bir çaba harcamak yerine her deneme sınavında, sınavla ilgili daha doğru davranışları alışkanlık haline getirip, olumsuz olanlardan da kurtularak sonuca ulaşabileceğinizi unutmayınız.

"İnsanlar tembel değildir. Sadece kendilerine esin kaynağı oluşturacak kadar güçlü amaçları yoktur."
Hepinize Başarılar.......

Hazırlayan : Turgay POLAT
Uğur Dershaneleri
Rehberlik Koordinatörü

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 İstanbul'u özel kılan her şey bu filmde var
 Yunanlı'ya darbuka Japonlar'a bağlama
 Sakin ve olgun biriyim
 9 bin öğrenciye Milli Eğitim'den ödül
 Türkülere bahar geldi
 Minik eller barışın resmini çizdi
 Ben şarkıcı değil, aslında besteciyim
 Sigarayla savaşa internette yeni cephe
 Miniklere özel diş fırçası
 Komşu ülkelerin 'resim ve fotoğraf' buluşması
 Japon öğrencilerin Türkçe merakı
 Maceraperestler Kapadokya'da
 Dedelik yaşında babalık yarışında
 Tuvale yansıyan Göreme
GÜLSE BİRSEL
Tatil depresyonu nedir?
Çalıştınız, çabaladınız.
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Bağımlı kişilik ve bağımlı ilişkiler
"Ona o kadar...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Havuç dolması
Havuçları...
Genç kalmanın basit ama etkili bir formülü var
Genç kalmanın basit ama etkili bir formülü var
"Nasıl yaşlanacağınız ve yaşlanma nedeniyle bedeninizde oluşacak...
Bodrum'a 'A Plus' eğlence
Bodrum'a 'A Plus' eğlence
İstanbul'da kaliteli eğlencenin adresi 'A Plus' yaz gecelerinin...
Kışın şehirde sanatçı yazın Robinson hayatı
Kışın şehirde sanatçı yazın Robinson hayatı
Magazin dünyasının kargaşasından sıkılan Toprak Sergen, Kaş'ta 'Hotel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.