kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan'dan karşılama ve hediyelere düzenleme

Başbakan ve bakanların uğurlanma ve karşılanmalarına, seyahat ve hediye uygulamasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan genelgeyle yeni düzenleme getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeye göre, mevcut uygulamanın işgücü, zaman kaybı ve israfa yol açtığı tespit edildi.

Bu nedenle, karşılama ve uğurlamalarda dikkat edilmesi gereken hususlar, kamu personelinin geçici görevlendirme ve refakat gibi nedenlerle yaptıkları seyahat işlemlerinde izlenmesi gereken prosedür ile kamu kurum ve kuruluşlarınca hediye, eşantiyon, plaket, şilt ve benzerlerinin verilmesi konularında dikkat edilmesi gereken hususlar yeniden belirlendi.

Başbakan veya bakanların karayolu ile yapılacak yurtiçi seyahatlerde karşılama ve uğurlama hükümet binasının önünde gerçekleştirilecek. Karşılama ve uğurlamalara vali, il jandarma komutanı, belediye başkanı, emniyet müdürü ve heyette bulunan bakanlarla ilgili il müdürleri dışında kamu görevlisi katılmayacak. Havayolu ile yapılacak seyahatlerde ise karşılama ve uğurlama, Ankara, İstanbul ve İzmir'de havaalanı mülki ve emniyet amirleri tarafından, diğer illerde ise vali, il jandarma komutanı, belediye başkanı, emniyet müdürü ve heyette bulunan bakanlarla ilgili il müdürlerince havaalanında gerçekleştirilecek.

Başbakanın yurtdışı seyahatlerinde Ankara'dan uğurlama ve karşılanmalarında söz konusu seyahat sırasında Başbakan Vekili, Başbakanlık Müsteşarı, Ankara Valisi, Garnizon Komutanı, Büyükşehir Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü ve Dışişleri Protokol Genel Müdürü, yurtdışına yapılacak seyahatin diğer illerden gerçekleştirilmesi durumunda ise uğurlanma ve karşılanmalarında o ilin vali, il jandarma komutanı, belediye başkanı ve emniyet müdürü hazır bulunacak.

Bakanların yurtdışı seyahatlerinde uğurlanma ve karşılanmalarında ilgili özel kalem yetkilileri ile havaalanı mülki ve emniyet amirleri hazır bulunacak.

Gerek transit geçişlerde, gerekse doğrudan yapılacak seyahat ve ziyaretlerde il sınırında kesinlikle karşılama yapılmayacak, sadece güvenlik ve trafik hizmetleri için gereken önlemler alınacak.

TÖREN ŞEKLİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEYECEK

Uğurlama ve karşılamalarda bütün il müdürlerinin ve ilde görevli diğer bürokratların protokol oluşturmasına izin verilmeyecek. Karşılama ve uğurlama işlemi tören şekline dönüştürülmeyecek. Tören veya kutlama programı hazırlanırken Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, ilgili bakan ile duruma göre vali ve/veya belediye başkanı dışında program ve konuşmacı belirlenmeyecek.

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanların yurtiçi ve yurtdışına yapacakları seyahatlerindeki karşılanma ve uğurlanmaları esnasında gerek tören mahallinde ve gerekse yol güzergahı boyunca öğrenciler bulundurulmayacak.

YURTDIŞI SEYAHATLERİ VE GÖREVLENDİRMELER

Genelgede, yurtdışına yapılan seyahatlerin ülke tanıtımına, ticariilişkilere, ulusal dış politikaya sağlayacağı yararların bilindiği, ancak genel tasarruf ilkeleri ve yoğun hükümet programı nedeniyle bu seyahatlerin asgari düzeylere çekilmesi ve sınırlı sayıda heyetlerle gerçekleştirilmesinin gerektiği değerlendirmesinde bulunuldu. Buna göre, müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve benzeri gibi üst düzey devlet görevlilerinin yurtdışı seyahatlerinin mütekabiliyet esasına göre yapılan davetlere icabet niteliğinde olmasıgenel ilke olarak benimsendi.

Bu ilkeye uygun olsa dahi ülke çıkarlarının gereği olmayan, zorunluluk bulunmayan, dışişleri temsilcilikleri ile ifası mümkün bulunan seyahatlerin önüne geçilmesi amacıyla gereken önlemler ilgili bakanlar tarafından alınacak.

Bu çerçevede, başbakan yardımcılıkları, devlet bakanlıkları ve bakanlıklardan yurtiçi veya yurtdışına geçici olarak görevlendirilecekveya gidecek personelin söz konusu geçici görevlendirmeler nedeniyle yapacakları seyahatlerde dikkat edecekleri hususlar şöyle:

-Yurtiçi ve yurtdışı geçici görevlendirmelerin zorunlu hallerde yapılması, görevlendirmelerde görev konusunun açık bir şekilde belirtilerek alınacak onay çıkmadan seyahate başlanılmaması

-Görevlendirmelerde görev süresinin ve görevli sayısının en az düzeyde tutulması

-Yurtiçi seyahatlerde zorunlu olmadıkça uçak dışında kalan otobüs,tren gibi ulaşım araçlarıyla seyahat edilmesi, sadece üst düzey yöneticilerin zorunlu hallere münhasır olmak üzere alınacak onaylarda belirtilmek suretiyle uçakla seyahatine imkan tanınması.

HEDİYE UYGULAMASI

Genelgede, kamu kurum ve kuruluşları tarafından çeşitli vesilelerle bakanlara, üst düzey yöneticilere, kendi personeli de dahil olmak üzere farklı konumlardaki kişi ve kurumlara plaket, şilt ve hediyeler verildiği, bu uygulamanın kamu kaynaklarının amacı dışında kullanılmasına yol açarak israfa neden olduğu vurgulandı.

Kamuda kaynakların etkin kullanımı ve maliyetlerin düşürülmesi, sorumluluk ve tasarruf bilincinin yerleştirilerek yaygınlaştırılması, yönetime olan güvenin güçlendirilerek idarenin saygınlığının artırılması bakımından halkça tasvip edilmeyen bu tutum ve davranışlardan vazgeçilmesi gerektiği belirtildi.

Buna göre, kamu görevlileri hediye alma ve menfaat sağlama konularında ''Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usulve Esasları Hakkında Yönetmelik'' hükümlerine uygun hareket edecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel tarafından, kurum amiri veya kurum üst düzey yöneticileri ile bakan veya diğer siyasilere plaket, şilt ve benzerleri takdim edilmeyecek.

Genelgeye göre, KİT'ler de dahil olmak üzere piyasada mal ve hizmet üreterek rekabet ortamı içinde bulunan tüm kamu ve kuruluşlarının müşteri, rakip veya tedarikçilerine yönelik olarak, rekabette kendilerine avantaj sağlamak üzere dağıtacakları eşantiyon ve hediyeler dışında, hiçbir kamu yöneticisi veya personeline yılbaşı,bayram ve benzeri özel günler gerekçe gösterilerek, üretilen ürünler ile CD, ajanda, takvim, anahtarlık, saat, kalem, kalemlik ve benzeri türde hediye verilemeyecek.

Bu genelgeyle birlikte 29 Mayıs 1992 ve 12 Mart 1996 tarihli genelgeler yürürlükten kalktı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 KKTC ile protokol imzalandı
 YÖK'ten AF açıklaması
 Vekil yöneticiler için Hükümet'e ültimatom
 AK Parti yumuşadı
 Şifresini çözen sözcü
 CHP'li eski başkan ile oğluna infaz
 Kaçak Kuran kursuna veto: Sapkın düşünce özendiriliyor
 Bush'tan kritik soru
 Edelman'lara veda yemeği
 'Türkiye'yi destekledim tavrım değişmeyecek'
ERDAL ŞAFAK
Zehir zemberek
Hükümet dün iki ateş arasında kaldı. Bir...
ALİ KIRCA
Tayfun!
Ola ki Türkiye'nin "iyi insanlar"ı Tayfun'un...
YILMAZ ÖZDİL
A şıkkı, b şıkkı
Türkiye'de kaba hesap 16 milyon...
ERGUN BABAHAN
Sezer'in hakkı Sezer'e
Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere...
MEHMET ALTAN
Fransa kendini azletti...
AB'yi şekillendiren ne?...
Türkiye kehanetleri
Anayasanın sadece üç gün arayla Fransa ve Hollanda tarafından...
Dünya liderlerini efkâr bastı
Dünya liderleri zor günler geçiriyor... Fransızlar'ın AB anayasasına...
Milli Mücadele
Milli Mücadele
Milli Takımımız 2006 Dünya Kupası elemelerindeki en önemli maçına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu