kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YÖK'ten AF açıklaması
YÖK'ten AF açıklaması

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere, ''öğrenci affı'' kanununda öngörülen düzenlemelerin nasıl uygulanacağına ilişkin yazı gönderdi.

TBMM'den Mart ayında çıkan kanunun uygulama esaslarının saptanmasıamacıyla YÖK'te oluşturulan komisyon, çalışmalarını tamamladı ve oluşturulan esaslar birer yazıyla üniversitelere bildirildi. Buna göre, söz konusu kanundan, 29 Haziran 2000 ile 18 Mart 2005 tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun devam ettikleri öğretimkurumuyla ilişiği kesilen ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki tüm öğrenciler ile kendi isteğiyle okuldan ayrılanlar yararlanabilecekler.

Kanunun getirdiği haklardan yararlanmak üzere başvuranlar, öğrenimücreti veya harcını yatırmak suretiyle ilgili yükseköğretim kurumunca kayıtlarının yapıldığı anda ''öğrencilik statüsü''nü kazanmış olacaklar. Öğrencilik statüsü ve sıfatı, tanınan 3 sınav hakkı sonucunda başarısızlığın tespit edildiği anda ortadan kalkacak. Sadecedevamsızlık nedeniyle değil, sınavdaki başarısızlıkları nedeniyle ilişiği kesilenler dahil olmak üzere, kanundan yararlanmak için başvuruda bulunan tüm öğrenciler ancak başarısız olunan dersin durumuna göre bir yarıyıl veya tam yıl derse devam ettikten sonra kanunun tanıdığı sınav hakkından yararlanacaklar.

Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmış ise, bu derslerin yerine kurumlarınca belirlenecek başka derslerden sınava girecekler. Bu durumdakilerin ''öğrenciliğe intibaklarının'' yapılması, girdikleri bu sınavlarda başarılı olmalarına bağlı olacak.

SINIF GEÇME SİSTEMİNE TABİ OLANLAR

''Sınıf geçme'' sistemi uygulanan yükseköğretim kurumlarında en çok 3 dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçememiş ve 18 Mayıs 2005mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunarak kaydını yaptırmış olan öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için 3 sınav hakkı verilecek.

Not ortalaması sebebiyle sınıf geçemeyen öğrencilere de bir üst sınıfa devam etme ve istedikleri 3 dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacak. Mezun olamayan öğrencilere, istedikleri 3 dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı verilecek.

SINAV TARİHLERİ

Yarıyıl programlı derslerde, 3 sınav hakkından her biri yarıyılların sonunda yapılan final sınavında kullandırılacak. Yıllık programlı derslerde, 3 sınav hakkından ilki derse devam edilmiş yılın ''yıl sonu (Haziran)'' sınavında, ikincisi bütünleme sınavında veya Eylül ayında açılacak sınavda, sonuncusu ise 2006-2007 öğretim yılının güz yarıyılı sonunda Ocak ayında açılacak sınavda kullandırılacak. Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere, devam edemedikleri dersler veya uygulamaları için ilgili yükseköğretim kurumunca devam imkanı sağlanacak. Bu öğrenciler hakkında sınav süreci, ilgili yönetmeliklerdeki devam şartının tamamlanmasından sonra başlayacak. Sınavlarda başarılı olanların ''öğrenciliğe intibakları'', öğrenimlerine hangi yarıyıl veya sınıftan itibaren devam edecekleri konusuna, ilgili yükseköğretim kurumunun yürürlükteki yönetmelik hükümleri doğrultusunda yetkili organlar karar verecek.

Yükseköğretim Kanunu'nda öngörülen azami süreleri doldurdukları için kurumlarıyla ilişiği kesilen öğrencilere, alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere 1 yıl devam etme hakkı tanınacak. Bu öğrenciler 1 yıl sonunda bir kez sınava girebilecekler.

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİNİN DURUMU

Lisansüstü öğrenim görürken her ne sebeple olursa olsun kurumlarıyla ilişiği kesilenlerin de kanundan yararlanabilmeleri için başvurularını 18 Mayıs 2005 Çarşamba günü mesai saati sonuna kadar yapmış olmaları gerekiyor. Bu öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için 2 sınav hakkı, yüksek lisans öğrencileri için 1 yıl ve doktora öğrencileri için yetkili kurumca kendilerine bildirimde bulunulduğu tarihten başlayarak 2 yıl tez hazırlama süresi verilecek. Doktora yeterlik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara 2 sınav hakkı, sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara ise başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla 2 sınav hakkı tanınacak.

KADRO HAKKI TANINMIYOR

''Af'' kanunundan yararlanmak için başvuran lisansüstü öğrencileri, başvuru tarihi itibariyle öğrenci statüsünü kazanacaklar ancak kanunda düzenleme yapılmadığı için öğrencilik statüsünün kazanımına bağlı olarak araştırma görevliliği kadrosuna geri dönemeyecekler. Ancak idare, bu durumda olan lisansüstü öğrencilerini,usulüne göre tekrar araştırma görevliliği kadrosuna atamaya yetkili olacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan'dan karşılama ve hediyelere düzenleme
 KKTC ile protokol imzalandı
 Vekil yöneticiler için Hükümet'e ültimatom
 AK Parti yumuşadı
 Şifresini çözen sözcü
 CHP'li eski başkan ile oğluna infaz
 Kaçak Kuran kursuna veto: Sapkın düşünce özendiriliyor
 Bush'tan kritik soru
 Edelman'lara veda yemeği
 'Türkiye'yi destekledim tavrım değişmeyecek'
ERDAL ŞAFAK
Zehir zemberek
Hükümet dün iki ateş arasında kaldı. Bir...
ALİ KIRCA
Tayfun!
Ola ki Türkiye'nin "iyi insanlar"ı Tayfun'un...
YILMAZ ÖZDİL
A şıkkı, b şıkkı
Türkiye'de kaba hesap 16 milyon...
ERGUN BABAHAN
Sezer'in hakkı Sezer'e
Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere...
MEHMET ALTAN
Fransa kendini azletti...
AB'yi şekillendiren ne?...
Türkiye kehanetleri
Anayasanın sadece üç gün arayla Fransa ve Hollanda tarafından...
Dünya liderlerini efkâr bastı
Dünya liderleri zor günler geçiriyor... Fransızlar'ın AB anayasasına...
Milli Mücadele
Milli Mücadele
Milli Takımımız 2006 Dünya Kupası elemelerindeki en önemli maçına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu