kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İp üzerindeki yaşam savaşı
Doktorluğu bıraktı, ip cambazı oldu

56yaşındaki Özdemir Turan, 44 yıldır ip cambazlığı yapıyor. Asıl mesleği diş hekimliğini bırakan Turan, kimi zaman yemek parası bulamamış hatta bu tutkusu yüzünden boşanmış. Yine de yaşamla ölüm arasında yürümekten vazgeçmeyi hiç düşünmüyor.


İp üzerindeki yaşam savaşı

56 yaşındaki ip cambazı Özdemir Turan, 44 yıldır yaşamla ölüm arasında yürüyor. Bu tutkusu boşanmasına bile sebep olmuş.

Türkiye'deki tek ip cambazının kendisi olduğunu iddia eden Özdemir Turan yerden 15 metre yüksekte, çelik bir telin üzerinde yaşamla ölüm arasında yürüyor. Gözlerindeki heyecandan mesleğini tutkuyla yaptığını anlıyorsunuz. Ancak telin üzerine çıkıp da, değneğini eline aldığında "Bunu eskiden bir kerede kaldırırdım, yaşlanıyorum galiba!" demekten de kendini alamıyor. Artık tek amacı Kültür Bakanlığı'nın kendisine destek olarak cambazhane açacağı bir yer tahsis etmesi ve orada yeni cambazlar yetiştirmek.

DİŞ HEKİMLİĞİNİ BIRAKTI
Özdemir Turan, aslında bir diş hekimi. Ancak uzun yıllar önce bu mesleği yaparak mutlu olmadığını keşfedip, sadece cambazlık yapmayı tercih etmiş. İlginç öyküsü ise 12 yaşındayken, babasının Şehzadebaşı'na gitmesini yasaklamasıyla başlamış. "Yasaktan merak doğar, sabah kardeşlerimle kalktık Şehzadebaşı'na gittik. Orada Farabi adında bir sihirbaz tanıdım. 3 yıl ailemden gizli onun yanında çıraklık yaptım. 15 yaşlarında artık ailem öğrendi. Babam okulu bitirmek şartıyla devam etmeme izin vermek zorunda kaldı." O zamanlar sihirbazlık yapan Turan, yaz aylarında ustasıyla birlikte Anadolu turnesine çıkıyordu. Dalaman'dayken caminin önüne telini kurup, cami her dağıldığında o kalabalığa gösteriler yapan Cambaz Yakup'tan çok etkilendiğini anlatıyor. "Geceleri Cambaz Yakup'un telinde kendi kendime çalışıyordum. Bir ay içinde ipin üzerinde yürümeyi öğrendim. Bundan sonra sihirbazlıktan cambazlığa geçtim." 10 yıla yakın farklı cambazhanelerde Anadolu'yu gezen Özdemir Turan, kimi zaman yemek parası bulamasa bile hayatının en güzel zamanlarını telin üzerinde geçirmiş. Bu mesleği o kadar çok seviyor ki, tüm parasını bu işe yatırdığı için ilk eşinden boşanmak zorunda kalmış. Ancak zor şartlar onu cambazlığa küstürerek, 10 yıl ara vermesine sebep olmuş. Tüm ustalarının hayatını kaybetmesiyle, bu sanatın ölmesine gönlü razı olmayan Özdemir Turan, Gülhane etkinliklerinin başladığı yıl yeniden cambazlığa dönmüş. O zamandan bu yana Anadolu'nun dört bir yanında her yıl onlarca festivali dolaşarak gösteri yapıyor. Bu sırada ilginç olaylarla da karşılaşmıyor değil. Birkaç kez düşerek yaralanma tehlikesi atlatan cambaz, bazen de izleyenleri heyecanlandırmak için "düşüyor numarası" yapıyor.

NOSTALJİK BİR EĞLENCE
Özdemir Turan şimdilerde cambazlık nostaljik bir eğlence olarak algılandığı için insanların çok fazla ilgi gösterdiğini söylüyor. Buna rağmen belediyelerin kendisine yardımcı olmamasından şikayetçi. "Bir Avrupa sirki geldiğinde istediği yerde çadırı kuruyor. Belediye bir de üzerine elektriğini bedava veriyor. Bunlara karşı değilim. Ama ben tarihi bir sanatı ayakta tutmaya çalışıyorum ve her kapıdan geri döndürüldüm. Mesleğimi yapabilmem için 28 metre çapında bir arazi gerekiyor. Bunu bulmak pek kolay değil. Ben küçükken bu işleri yapan 100'ün üzerinde insan vardı. Şimdi bu işe gönül verecek üniversiteli bir genç arıyorum. Ben öldükten sonra cambazlığı sahiplenecek biri gerek. 14 yaşında bir oğlum var. O da pek çok çocuk gibi gösterilere ilgi duyuyor. Ama ben de babam gibi 'Önce tahsilini yapsın, sonra isterse cambazlık yapabilir' diye düşünüyorum."

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yardım melekleri 'engeller'i kaldırdı
 Doğası, insanı ve tarihiyle Van
 Azra Erhat'ın mavi düşleri
 Onların da tatile hakkı var
 Süpürgeyle gelen servet
 Bu işyerinde patron da diyette personel de
 Önce sınav stresi aşılmalı
 Çocuğun beslenmesinde en sık yapılan yanlışlar
 Posalı besinler can simidi
 Bu mekana herkes girebilecek
 Bu yaz 'yeşil elma' içeceğiz
 İsteyince her şey olur
 Erkekler egoist, kadınlar masum
 Prenses sinema aşkıyla anılacak
 Bu yaz yine ayrılık var
 Erkek divalar
 Dersler şimdi denizde ve dağda
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bu ekip çok başka
İsyanlar hapishanesi Bandırma Cezaevi...
ALİ POYRAZOĞLU
Yağmur Tanrısı'nın bunalımlı oğlu (1)
Bir varmış bir...
Fabrikasyon nikahlar
Evliliklerin arttığı yaz aylarında nikah salonlarının önündeki kuyruklar da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.