kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğası, insanı ve tarihiyle Van
Doğası, insanı ve tarihiyle Van

Van Gölü'nün güzelliklerini objektifi ve yazılarıyla aktaran Lütfi Özgünaydın, "En çok yöre insanının sıcaklığını sevdim" diyor.

Fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın, üç yıl boyunca Van Gölü ve çevresine yaptığı ziyaretleri "Döne Döne Van Gölü" kitabıyla okura ulaştırıyor. Fotoğrafların yanı sıra Özgünaydın'a ait denemelerin de yer aldığı kitap, yörenin doğasını, insanını, tatlarını, renklerini ve ışığını yansıtıyor. Bugüne kadar dört öykü kitabı da yayımlanan sanatçıyla hem kitabını hem de Van'ı konuştuk. Özgünaydın'ın fotoğraflarını, 10 Haziran'a kadar Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusu Gallery B'de görebilirsiniz.

* "Döne Döne Van Gölü" kitabının öyküsünü anlatır mısınız? Van Gölü'nün harita üzerindeki estetik duruşuna ne zaman baksam içimde o kıyılarda dolaşma isteği yoğunlaşıyordu. Üç yıl süreyle gidip geldim. Eşim Songül asistanlığımı yaptı. Van'dan çıkıyor yine Van'a dönüyorduk. Doğa, insan ve tarih üçgeninde çalıştım. Gölün ebruli renkleri beni çok etkiledi. Yoksul ama konuksever insanlarla birlikte oldum. Duygularım yoğunlaştı, fotoğraflarıma denemelerimi ekledim; sonunda bu kitap ortaya çıktı.

* Türkiye'de fotoğraf çeken insanlar neden yazma ihtiyacı hissetmiyor? Sizce yazı ve fotoğrafın bir arada kullanımını Türkiye'de kimler iyi yapıyor? Ben muhabirlikle başladım bu işe. Yıllar önce Abdi İpekçi Yarışması'nda röportaj dalında ödül kazanmıştım. Yine fotoğraf ve yazı yan yanaydı. Sanat Olayı Dergisi'nde yazarken de fotoğraflarıma, yazılar ekliyordum. Şimdi Fotoğraf Dergisi'nde yine fotoğraflarıma denemeler yazıyorum. Fotoğraf alanında yazan insan az. Seyit Ali Ak, Merih Akoğul ve ben yoğunlaştık. Gazetelerdeki röportajları hep okuyorum. Birçoğu yüzeysel... Fotoğrafı çeken röportajı da yazarsa başarı artıyor. Bunun için donanımlı olmak gerekiyor.

* Fotoğrafı çektiğiniz anda neler hissediyorsunuz? İyi bir "an" fotoğrafı çektiğimde uçarım... İyi bir fotoğraf beni heyecanlandırır. Bazen doğada çok iyi ışık çıkar karşıma. Heyecan vericidir. Vücudum gerilir... Rahatlayıncaya kadar deklanşöre basarım... Sonunda bedenim yumuşar, içimi bir sevinç kaplar. İyi bir fotoğraf çekmek en büyük zenginliktir.

* Van'da en çok neyi sevdiniz? Sarı kuşları göreceğinize inanıyor musunuz? Van Gölü ve çevresinin doğasını, insanını çok sevdim. Yaşam koşullarının güçlüğüne karşın, coşkuyla karşılıyorlar insanı. Bir bardak ayran, çay içmeden bırakmıyorlar. Yerel tatları çok sevdim. İstanbul'dan Van'a sadece kahvaltı yapmak için gelen insanları gördüm. "Sarı kuş" konusunu açmak isterim. Yaşar Kemal kadar doğayı etkili anlatan başta bir yazar yoktur diye düşünüyorum. "Karıncanın Su İçtiği" romanında Van Gölü kıyılarını anlatıyor. "Sarı kuş"tan söz ediyor. Her gidişimde dalların arasında sarı kuşu aradım. İsterseniz, bu röportajı "Sarı Kuş Sarı Kavunlar" başlıklı denememim birkaç cümlesi ile bitirelim. "Sarı kuşu göremedim ama Yaşar Kemal'in köyü Ünseli'de yetişen, üzerinde baran baran sarı bantlar bulunan kavunları gördüm. Sarı kuş betimlemesi o kadar çok etkilemişti ki, kavunların üzerindeki sarı çizgilerde kaldı gözlerim. Kavun satıp geçinmeye çalışan köylüler, kavunlarını anlatırken elleriyle seviyorlar adeta. Kuş kanadında gezen el gibi. Sevgi ve içtenlik yüklü."

Sayım ÇINAR

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yardım melekleri 'engeller'i kaldırdı
 Azra Erhat'ın mavi düşleri
 İp üzerindeki yaşam savaşı
 Onların da tatile hakkı var
 Süpürgeyle gelen servet
 Bu işyerinde patron da diyette personel de
 Önce sınav stresi aşılmalı
 Çocuğun beslenmesinde en sık yapılan yanlışlar
 Posalı besinler can simidi
 Bu mekana herkes girebilecek
 Bu yaz 'yeşil elma' içeceğiz
 İsteyince her şey olur
 Erkekler egoist, kadınlar masum
 Prenses sinema aşkıyla anılacak
 Bu yaz yine ayrılık var
 Erkek divalar
 Dersler şimdi denizde ve dağda
 Dışarı Çıkmadan Önce
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bu ekip çok başka
İsyanlar hapishanesi Bandırma Cezaevi...
ALİ POYRAZOĞLU
Yağmur Tanrısı'nın bunalımlı oğlu (1)
Bir varmış bir...
Fabrikasyon nikahlar
Evliliklerin arttığı yaz aylarında nikah salonlarının önündeki kuyruklar da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.