kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Erdoğan'ın Annan'ı cesaretlendirmesi lazım'

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs konusunda yeni bir inisiyatif başlatması için, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cesaretlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Annan'la görüşeceğine de işaret ederek, şunları söyledi: ''BM Genel Sekreteri'nin sürece yeniden angaje olması, yeni bir inisiyatif başlatması bakımından Sayın Erdoğan tarafından yönlendirilmesi, etkilenmesi, cesaretlendirilmesi gerekiyor. Biz Türk tarafı olarak hazırız. Bunu gayet açık ve net olarak ortaya koyduk. Ancak Kıbrıs Türk tarafı olarak biz hazırken, bu tabii ki haklarımızı, Kıbrıs Türkü'nün siyasi eşitliğine dayalı bir çözüm konusundaki kararlılığını ve haklarını geriye götürecek bir politika güdeceğimiz anlamına gelmez. Biz Kıbrıs Türk halkının haklarını ve çıkarlarını koruyacak şekilde bir çözümü elde etmek için çalışamaya devam edeceğiz.''

Ankara'da dün yaptıkları temaslarla ilgili bir soru üzerine Talat, Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde görüşmenin gerekli olduğunainandıklarını, politikaları uyumlaştırmayı ve gerekirse bir ince ayar yapmak istediklerini kaydetti ve Erdoğan'ın ABD ziyaretinde Kıbrıs konusunda söyleyecekleri üzerinde de durduklarını söyledi.

"ERDOĞAN ZİYARETİNDEN ÇOK YÖNLÜ YARAR BEKLİYORUZ"

Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinden ''çok yönlü yarar beklediğini'' ifade eden Talat, ziyaretten, ABD Başkanı'nın Kıbrıslı Türklere desteğini artırmasını, KKTC'ye direk uçuşların başlamasını, BM'nin Rum tarafı üzerindeki baskılarını artırmasını ve Kıbrıslı Türklerin çözüme hazır olduğunun ilk ağızdan iletilmesini beklediğini dile getirdi.

Kıbrıs Türklerine uygulanan izolasyonların kaldırılması sürecinde ABD'nin öncü rol oynayabileceğini, Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretininbu açıdan da önemli olduğunu belirten Talat, ABD'nin son zamanlarda Kıbrıs konusundaki duruşunun daha kararlı olduğunu ifade etti. İzolasyonların kaldırılması yönünde beklenen somut adımların atılmadığını dile getiren Talat, izolasyonların kaldırılmasının Kıbrıssorununun çözüm sürecini hızlandıracağını vurguladı.

"ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ RUM TARAFI KÖRÜKLÜYOR"

Talat, Rum tarafının tavrının çözümsüzlüğü körüklediğini, Rum tarafının üzerindeki baskının hiç eksik olmaması gerektiğini söyledi. Türk askerinin adadan çekilmesinin görüşmelerin başlaması için birön koşul olamayacağını vurgulayan Talat, özetle şöyle konuştu: ''Türk ordusunun çekilmesi çözüme bağlı. Çözüm olursa Türk askeri zaten çekiliyor. Bugün Türk ordusu çekilirse ardından ne olacağını bendüşünemiyorum. Türk ordusunun adadan çekilmesini istemek demek aklını peynir ekmekle yemek demektir, bugün için.'' Talat, askerin çekilmesi ve mülklerin devrini önkoşul haline getirmenin, çözüm istememek olduğunu kaydetti.

AKRİTAS PLANI

Cumhurbaşkanı Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer'in bir Rum gazetesine demecinde, ''Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un Akritas Planı'nın altında imzası olduğu ve savaş suçlusu olarak yargılanması gerektiği'' sözlerinin anımsatılması üzerine, Rumların Akritas Planı'nın Kıbrıslı Türklere yanlış anlatıldığını, Akritas Planı'nın Kıbrıslı Türkleri imha planı olmadığını belirterek, özetle şunları kaydetti:

''Akritas Planı Kıbrıslı Türkleri imha planı değil. Akritas Planı gücü, egemenliği Rumların ele geçirme planıdır. Yani bir toplumu yok etmek planı değildir, doğruyu da söylemek lazım. Önemsiz mi, tam tersine çok önemli. Kıbrıs Rum tarafının adanın bütününde egemenliğini yayma niyetinin varolduğunu gösteriyor. Zaten Akritas Planı'nı da 1963'de uygulamaya koydular.''

Talat, Akritas Planı'nın bir parçası olsun veya olmasın, Kıbrıs'tabir soykırım yapıldığını, 1974'te Taşkentte, köyün bütün erkeklerinin öldürüldüğünü belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Mülkiyet davalarına karşı konsey
 Kıbrıs'ta uçurum büyük
 Gül: Rumların istekelerini belirttiği yazılı bir metin yok
 Akdemir ANAP'ta
 Babacan resmen 'Başmüzakereci'
 Kabinede beklenen değişiklik
 Baba'nın korumasına koruma verildi
 Başbakanlığa Beyaz Saray modeli getirildi
 Hamile ve tiryaki memura yeni hak
 DYP'de yuvaya dönüş
 Erdoğan hayranına tebrik yağdı
MUHARREM SARIKAYA
Ukrayna'ya atılan tohum...
Kendisini ister "para...
YAVUZ DONAT
Dr. Gümrükçü'nün son kitabı
Avrupa'daki bilim...
Artık evlat edinmek daha kolay
Aileler isterlerse 18 yaşından büyük kişileri de evlat edinebilecek.
Klorofil kanseri yendi
Bitkilerde fotosentezi sağlayan klorofil, prostat kanserine karşı...
Ölüme saniyeler kala
Ölüme saniyeler kala
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, CHP Milletvekili Değer'in soru önergesi...
Görevi tehlike olanlar İstanbul'da toplanıyor
Görevi tehlike olanlar İstanbul'da toplanıyor
Dünyanın dört bir yanından gelecek olan istihbarat ve güvenlik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu