kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dinleme ve izleme farklı

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, telefon dinleme ile izlemenin farklı yöntemler olduğunu belirterek, terör ve organize suç gruplarının faaliyetlerinin ortaya çıkarılabilmesi için güvenlik güçlerinin teknolojik imkanları kullanmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Çalışkan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında, emniyet görevlilerinin kullandıkları kimlikler hakkında bilgi verdi.

Mevcut kimlik kartlarının teknolojik gelişmelerin gerisinde kaldığını ve kopyalanabildiğini anlatan Çalışkan, tasarım yönüyle çağdaş çizgiler taşıyan ve güvenlik tedbirleri artırılmış yeni kartlar hazırlandığını kaydetti.

Emniyet hizmetleri sınıfı personeli, çarşı ve mahalle bekçileri ve diğer hizmetler sınıfı personeline verilmek üzere üç ayrı kimlik kartı hazırlandığını ifade eden Çalışkan, nüfus bilgileri ve emniyet teşkilatı unvan bilgilerinin kimliklerin ön, silah seri numaraları, kan gurubu ve TC kimlik numaralarının ise arka yüzünde yeralacağını söyledi.

Göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Çalışkan, bilgi alışverişinin bu tür suçla mücadelede çok önemli olduğunu bildirdi. Türkiye'nin bu konuda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmek için gereken gayreti gösterdiğini anlatan Çalışkan, bu amaçla 6-7 Haziran 2005 tarihinde, Antalya'da Gürcistan, Azerbaycan, Pakistan, Suriye, İran, Mısır, Ürdün, Çin ve Bangladeş devletlerinin göçmen kaçakçılığı ile mücadelede polis birimlerinde görev yapan ve karar merciinde bulunan görevlilerinin katılacağı bir toplantı yapılacağını bildirdi.

İstanbul Demokrasi ve Güvenlik Konferansı'nın 9-11 Haziran 2005 tarihlerinde yapılacağını da hatırlatan Çalışkan, 11 Eylül olaylarıylabirlikte Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin iç ve dış siyasetinin değiştiğine dikkati çekti. Türkiye'nin son 25 yılda terörle mücadele konusunda kazandığı tecrübelerini dünya kamuoyuna aktarabilme imkanınasahip olduğunu belirten Çalışkan, konferansta, Türkiye'ye geliştirilecek strateji ve politikalarda söz sahibi olma zeminini hazırlanabileceğini kaydetti.

Polis memuru ve komiser sınıfı personelin atamalarının tamamlandığını belirten Çalışkan, 18 bin 202 personelin atamaya tabi olduğunu, ataması gelen 19 bin 689 personelin tayinlerinin ise ertelendiğini anlattı. Çalışkan, bu erteleme ile 21 milyon 596 bin YTLtasarruf edildiğini belirtti.

CEP TELEFONLARI

Çalıntı ve kayıp cep telefonlarının kayıtlarının Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından tutulacağını belirten Çalışkan, bundan böyle ikinci el cep telefonu alan vatandaşların, http.//www.egm.gov.tr/asayis/ceptelefonuara.asp internet adresine girerek ellerindeki cep telefonunun i-mei numarası ile sorgulama yapabileceğini bildirdi.

Çalışkan, bu sorgulama sonucu çalıntı ve kayıp telefonların vatandaşlara bildirilerek mağduriyetlerin giderilmesine çalışacaklarını söyledi.

TELEFON İZLEME

İsmail Çalışkan, MİT'in telefon izlemesi konusunda aldığı mahkeme kararını hatırlatarak, emniyetin de böyle bir karar alıp almadığı şeklindeki soru üzerine, organize suç örgütleri, terör örgütleri ve uyuşturucu, insan ticareti yapan örgütlerin faaliyetlerini yürütebilmek için teknolojinin her türlü imkanını sınırsızca kullandığına dikkati çekti. Çalışkan, özetle şunları söyledi:''Güvenlik güçlerinin en önemli görevlerinden birisi de suçların olmadan önlenmesidir. Suçların haber alındığı anda bunun eyleme dönüşmeden topluma zarar vermeden engellenmesi hedeflenmektedir. Eğersuç oluştuysa suçu aydınlatmak suçluları yakalamak ve adalete teslim etmek diğer bir görevidir.

Bu telefon izleme ve dinleme konusu tamamen birbirinden farklı ikiayrı konudur. Bu konular hukuk çerçevesinde yapılmaktadır. Bildiğiniz gibi 1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakeme Kanunu çıkmadan önce 4422 sayılı yasaya göre bu işlemler yapılmaktaydı. Yeni düzenlemeyle 1 Haziran'dan itibaren yeni Ceza Muhakeme Kanunu'yla işlem yapılmaktadır.

Bu konu tabii bütün dünya ülkelerinde örgütle mücadele eden bütün güvenlik kuvvetlerinin kullandığı yöntemlerdir ve bütün kanunlarla düzenlenmiştir. Hepsi hukuka uygun olarak yerine getirilmektedir. Yanihiçbir zaman güvenlik görevlileri kendi başlarına bir iş yapmamaktadırlar. Hukukun elverdiği ölçüde hukuk makamlarına başvurarak konuyu izah ederek, anlatarak, ilgili mahkemenin verdiği karara göre bu işlemler yapılmaktadır. Bunun istismar edilmesine yönelik, yeni ceza kanununda da ağır suçlar, ağır cezalar getirilmiştir. İletişimi veya haberleşme özgürlüğünü ihlal eden bu yasada belirtilen konuların dışına çıkan kişilere bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Eğer bu kamu görevlisi tarafından yapılıyorsa, bu cezalar da bir buçuk veya yarı oranında artırılmaktadır, yani 4,5 yıla kadar kamu görevlisi cezalandırılmaktadır. Ayrıca hem adli hem idari yönden de cezalandırmalar yapılmaktadır. Bunların istismar edilmesi hiç bugüne kadar olmamıştır. Hepsi yasalar çerçevesinde hukuka uygun olarak yapılmaktadır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Nazım Hikmet anıldı
 Elazığ'da mayın patladı: 6 yaralı
 MasterCard'tan özür
 Eminönü'nde tarihi bina yandı
 Ulla gemisinin atıkları çıkarılmaya başladı
 Artık evlat edinmek daha kolay
 Klorofil kanseri yendi
 Parklar şimdi daha güvenli
 'Kültür haritamızda ayrımcılık yoktur'
 Selde ölüm kalım savaşı
 Mendilci kızların bale heyecanı
 Bebeğime çok iyi bakın
 Belediye başkanını dövdüler
 Üç kayısı için üç kişi dayak attı
 İstiklal'de sokak festivali
 Sağlık hattı
 Alo SABAH İstanbul
 İyi ki doğdun
 Başımız sağolsun
EMRE AKÖZ
Yeni nesil pokerciler
Bildiğiniz gibi internet...
MEHMET BARLAS
"Ben sadece Başbakanım.. Sorun çözecek konumda...
İLKER SARIER
Başbakan bağımlılığı
Sevgiler tasnif edilebilir mi...
SAVAŞ AY
Orda bir doktor var uzakta...
Kars Arpaçay'ı bilir...
REFİK DURBAŞ
AB'de sürücü sınırlaması...
16.05.2005 tarihli SABAH...
HINCAL ULUÇ
İstanbul, Hisar gecelerini istiyor!..
Yaz geldi. Yaz...
Yetenek ile güleceğiz
Yetenek ile güleceğiz
Yunanistan bizden daha tecrübeli, bizden daha sistemli oynuyor. Ama...
Gizli silah Yıldıray
Gizli silah Yıldıray
Milli Takım Teknik Direktörü Ersun Yanal, formda öğrencisinden...
Kabinede beklenen değişiklik
Hükümet'i kurarken tüm bakanların istifasını alan Erdoğan, 3 Bakan'ın...
Baba'nın korumasına koruma verildi
Süleyman Demirel'in koruma müdürlüğünden emekli olduktan sonra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu