kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'55 kişi siyasal nedenlerle görevden alındı'
'55 kişi siyasal nedenlerle görevden alındı'

Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bazı kamu görevlerinin vekaleten atamalarla yürütülmesi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderdiğini bildirdi.

Atacanlı, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen basını bilgilendirme toplantısında, konuya ilişkin bir soru üzerine, kamu görevlerinin üst düzey kadrolarına Cumhurbaşkanı Sezer'in onayıyla atama yapıldığını anımsattı.

Atacanlı, şöyle devam etti: ''Son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından atanması uygun görülmeyen kişilerin vekalet müessesesi kullanılmak suretiyle bu görevlerde istihdam edilmesi olgusu mevcuttur. Basında da bu konuda yazılar çıktı. Son dönemlerde bunun süreklilik kazanma ve sayının artmakta olduğu eğilimini de görmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu durumun sakıncalarına dikkati çeken bir yazıyı Başbakanlığa göndermiş bulunmaktadır. Konu budur:''

MEKTUP

Basın mensuplarına dağıtılan 7 Mart 2005 tarihli yazıda, Sezer, kamu kurum ve kuruluşlarındaki üst düzey yöneticilik görevlerinden kimilerinin atanmaları uygun görülmeyen kişilere vekaleten yürüttürüldüğünü; yine atamasının onaylanmayacağı düşünülen kimi kişilerin de kararname düzenlenmesine gerek görülmeden üst düzey yöneticilik görevine vekaleten getirildikleri ve bu durumun süreklilik kazandığının gözlendiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı'na 59. Hükümet döneminde, 28.02.2005 gününe kadar toplam 2340 atama kararnamesi geldiğini; bu kararnamelerden 306'sının imzalanmayarak geri gönderildiğini kaydeden Sezer, geri gönderilen atama kararnamelerinin 17'sinin atanmak istenen kişilerin yasa ya da yönetmelikte yazılı koşulu taşımadığı, 58'inin yöneticilik ya da bakanlığın görev alanıyla ilgili konularda yeterli bilgisi ve deneyimi bulunmadığı, 13'ünün yargı kararlarına uygun olmadığı gerekçesine ve 163'ünün de diğer nedenlere dayandığını dile getirdi.

Sezer, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği yazıda şunları kaydetti:''Gerekçelerden de anlaşılacağı gibi üst düzey yöneticilik görevine atanmak istenenlerin kimileri kamu yararı ve kamu hizmetinin gereği olarak bu görevlerde bulunmaması gereken kişilerdir. Oysa, uygulamada bu kişilerin atanmak istenilen görevlerde vekaleten çalıştırıldığı anlaşılmaktadır.

Böylece, vekaleten görevlendirmelere kalıcılık sağlandığı ve hizmetin aksamaması için istisnai bir yöntem olan vekalet statüsünün bir istihdam modeline dönüştürüldüğü saptanmaktadır.Anayasa'nın 128. maddesinde, Devlet'in genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü olduğu, kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği kurala bağlanmıştır. Bu kuralda yer verilen 'asli ve sürekli' olma niteliği, kamu görevi yönünden olduğu kadar, hizmetin gereği bu görevi yürüten kamu görevlileri yönünden de geçerlidir.657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda da, bu anayasal kurala uygun biçimde Devlet memurluğu bir meslek olarak öngörülmüş, asli ve sürekli görevlere atamanın gerektirdiği düzenlemelere yer verilmiştir.Bu anayasal ve yasal düzenlemeler uyarınca, bir kamu görevinin, göreve ilişkin kadroya asaleten atanan memurlar eliyle yürütülmesi zorunludur.''

Devlet Memurları Yasası'nda, bir görevin vekaleten yürütülmesinin, memurun geçici olarak görevinden ayrılması ya da kadronun boş olması durumlarına özgü ve kamu görevinin aksatılmadan sürdürülmesinin gereği olarak ''geçici bir önlem'' niteliğinde öngörüldüğünü kaydeden Sezer, şöyle devam etti:

''Danıştay 5. Dairesi'nce de belirtildiği gibi vekalet, hizmetin gereklerinden kaynaklanan geçici bir uygulamadır. Aslolan, kadrolara, yasal koşulları taşıyanlar arasından, kariyer ve liyakat ilkelerine uygun atama yapılmasıdır.

Asli ve sürekli görevlere vekaleten atama, hizmetin aksamadan yürütülmesi amacıyla getirilen istisnai ve geçici bir görevlendirme yöntemi olduğuna göre, bu tür görevlerin, gerekli koşulları taşıyan kamu görevlileri arasından asaleten atama yapılarak yürütülmesi olanaklı iken, vekaleten atanmış kişiler eliyle yürütülmesi, istisnai ve geçici olması gereken uygulamaya kalıcılık ve süreklilik kazandırmaktadır. Bu durum, Anayasa ve yasa koyucunun amacına ve hukuka aykırılık oluşturmaktadır.

Ayrıca, yönetimin genelgelerine de yansıyan Danıştay'ın yerleşik görüşüne göre, vekaleten atananlar asilin tüm yetkilerine sahip olacağından ve vekil atanmasıyla görevin niteliği ve gerekleri değişmeyeceğinden, asilde bulunması gereken koşulların vekilde de aranması zorunludur.

Dolayısıyla, asaleten atanması yetkili üst makamlarca uygun görülmeyen bir kamu görevlisinin aynı ya da farklı bir görevi yetkili alt makamın onayıyla vekaleten yürütmesi yargı kararları ile de bağdaşmamaktadır.''

''SİYASAL NEDENLERLE GÖREVDEN ALMA...''

Geri gönderilen atama kararnamelerinin 55'inin de, geçmişte başarılı hizmet gören ve başarısızlığı saptanamayan kamu görevlilerinin görevden alınmasına ilişkin olduğuna belirten Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti:

''Bulunduğu üst düzey göreve, mesleği ile ilgili alanlarda geniş bilgisi ve üstün deneyimi ile, tüm kademelerden geçerek yükselmiş olan ve başarısızlığı saptanamayan kamu görevlilerinin salt siyasal nedenlerle görevden alınması kamu hukuku, gelenekler ve kamu yararı ile bağdaşmamaktadır.

Ne var ki bu görevlilerin bir çoğunun yetkileri fiilen sona erdirilerek, görevin, yerine atanmak istenilenlere vekaleten yürüttürüldüğü gözlenmektedir.
Ayrıca, görevden alınması uygun görülmeyen ya da görülmeyeceği düşünülen kamu görevlilerinin işlemlerine ilişkin kimi nedenlerle inceleme ve soruşturma yaptırılarak, hem yıllarını devlete hizmetle geçirmiş kamu görevlilerinin haksız nedenlerle suçlu duruma düşürüldüğü, hem de bu gerekçe ile görevlerinden alınması yolunda kararname hazırlandığı saptanmaktadır.

Kuşkusuz yapılan işler yargı denetimine bağlıdır. Ancak, bu tür uygulamalar, kişilere yaşattığı olumsuzluklar yanında yarattığı karmaşa ve sindirme yüzünden kamu hizmetinin aksamasına ve kamu kurumlarına duyulan güvenin azalmasına neden olmaktadır.''

''MEMUR HÜKÜMETİ DEĞİL,DEVLETİ TEMSİL EDER''

Sezer, devletin belli ilkeler doğrultusunda varlığını sürdürdüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:''Devlet'in varlığını ilkeli biçimde sürdürmesi ehil devlet memurlarıyla olanaklıdır. Devlet memuru hükümeti değil, Devlet'i temsil etmektedir. Çünkü, hükümetler geçici, devlet kalıcıdır. Devlet politikası olabilecek konu ve alanlar hükümetten hükümete değişirse devletin sürekliliği sağlanamaz.

Ayrıca, bu durum, anayasal ve yasal kurallara, kamu yararına ve kamu hizmetinin gereklerine uygun düşmemektedir.Yukarıda belirtilen gerekçelerle, kamu görevlerinin sürekli olarak vekaleten yürütülmesi uygulamasına son verilmesinde, Devlet'e ve hukuka olan güvenin ve saygının yitirilmemesi yönünden zorunluluk görülmektedir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sezer'den TCK değişikliğine iade
 'Yasaya aykırı eğitim kurumları özendiriyor'
 'Düzenleme ikili eğitime yol açacak nitelikte'
 'Suriye ABD'ye meydan okuyor'
 Belçika, AİHM'de mahkum edildi
 'Basına özgürlük sınırsız değil'
 Ölüme saniyeler kala
 Görevi tehlike olanlar İstanbul'da toplanıyor
 Kovboy mu, rektör mü?
 Müzeler, turistle dolup taştı
 Şimdi de memur affı krizi
 'Yabancı dille eğitim yapılmasın'
ERDAL ŞAFAK
Büyükelçi'nin derdi
Irak savaşının başında bazı sivil...
ÖMER LÜTFİ METE
Yalan Cumhuriyeti
Nihayet Hollanda halkının da Avrupa...
UMUR TALU
Cezamız neyse...
İki şeyi alt alta...
YILMAZ ÖZDİL
Zengin oluyoruz
İşin kolayını buldular... Önce TL'yi YTL...
ERGUN BABAHAN
Ankara'ya düşen görev
Türkiye'nin AB'yi bırakıp gideceği...
3 Ekim'de başlar
Avrupa Birliği (AB) anayasasının Fransa ve Hollanda tarafından...
Suriye karşıtı gazeteciye bombalı infaz
Suriye'nin Lübnan'daki varlığına muhalif gazeteci Semir Kesir,...
Yetenek ile güleceğiz
Yetenek ile güleceğiz
Yunanistan bizden daha tecrübeli, bizden daha sistemli oynuyor. Ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu