kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Koç: AB'yle ilişkilere gölge düşürmeyelim
Koç: AB'yle ilişkilere gölge düşürmeyelim

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, ''Son zamanlarda AB ile ilgili konularda resmin bütününün gözden kaçırılabildiğini ve münferit olaylar etrafındaki tartışmaların AB ile olan ilişkilerimize gölge düşürmesine izin verildiğini gözlemliyoruz'' dedi.

TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Koç, 17 Aralık'ta Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesinin ardından geçen sürede umutlarını korumaya devam ettiklerini söyledi.

Koç, ''Ancak bu süre içerisinde bir yandan dünyadaki ekonomik ve siyasi şartlardaki değişiklikler, diğer yandan ülke içindeki uygulamalarda genel bir rehavet ve yavaşlamanın gözlemlenmesi, özellikle dış politika alanında alınan inisiyatiflerin tatmin edici bir görünüm sergilememesi, mevcut durumu kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır'' diye konuştu.

Yakın zamanda Avrupa'da yaşanan bazı siyasi gelişmelere değinen Koç, bu gelişmelerin müzakerelerin başlamasını etkilememesi gerektiğini düşündüklerini, ancak gelişmelerin yaratacağı alternatif sonuçlara ne ölçüde hazırlıklı olunduğu konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Koç, ''Ciddi bir gecikmenin ardından, isabetli bir seçimle Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Başmüzakereci olarak atandığının açıklanmasıyla biraz rahatladık. Babacan'ın bu ağır görevi ve ekonomideki başarılı yönetimini aksatmadan sürdüreceğine inanıyoruz'' dedi.

DIŞ POLİTİKADA PROAKTİF GİRİŞİMLER

Bir yandan müzakere hazırlıkları sürdürülürken, bir yandan da muhtemel siyasi gelişmeler karşısında, dış politikada proaktif girişimlerin tasarlanması gerektiğine işaret eden Koç şunları belirtti:

''Son zamanlarda AB ile ilgili konularda resmin bütününün gözden kaçırılabildiğini ve münferit olaylar etrafındaki tartışmaların AB ile olan ilişkilerimize gölge düşürmesine izin verildiğini gözlemliyoruz. Bu bazen Kıbrıs, bazen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bir kararı, kimi zaman Ermeni meselesi veya herhangi bir ticari kısıtlama olabiliyor.

Olayı kendi çerçevesi içinde çözüme kavuşturmak yerine, her seferinde ilişkinin tümünü tartışmaya açmanın sağlıklı tutum olmadığı ortadadır. Hele Avrupa'daki bazı çevrelerin tam üyelik yerine, imtiyazlı ortaklık önerisini yeniden gündeme getirdiği bir dönemde, bugüne kadar tesis edilmiş ilişkinin gerilemesine izin vermenin kabul edilir yanı olmadığı açıktır.''

''RESMİN BÜTÜNÜNÜ GÖZDEN KAÇIRMAYALIM''


Mustafa Koç, ''Türkiye'nin hedefi 3 Ekim'de tam üyelik amacıyla müzakereleri başlatmaktır. Bundan vazgeçmemiz söz konusu olamaz. Bu doğrultuda ilerlerken önümüze çıkacak engelleri aşmakta da güçlük çekmeyeceğimize inanıyoruz. Yeter ki resmin bütününü gözden kaçırmayalım, asıl hedefimizi unutmayalım'' dedi.

Irak'taki seçimlerin ülkeye barış ve istikrar getirmede henüz başarılı olduğunun söylenemeyeceğini, İran'ın nükleer çalışmalara devam edeceğini açıklamasının da bir başka endişe kaynağı olduğunu vurgulayan Koç, ''Son derece hassas bölgede Türkiye'nin kendi rolünü çok iyi belirlemesi gerek. Türkiye, sınır komşularında yaşanan stratejik siyasi gelişmeler karşısında sonradan tavır alan bir ülke olamaz. Aktif bir dış politika çizgisi belirlemek, bu konuların tartışıldığı masalarda kendine bir yer edinmek zorunda'' diye konuştu.

ABD İLE İLİŞKİLER

Koç, Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile pekişen Kafkaslar'daki stratejik konumunun da denklemlerde yerini bulmasının sağlanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

''Bütün bu gelişmeler, bizim bölgede ABD ile olan ilişkilerimizi son derece sağlıklı bir temelde tutmamız ve geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Dış politikada ideolojik yaklaşımlar, hayatın gerçekleriyle uyuşmadığı takdirde, orta ve uzun vadede telafisi imkansız zararlar doğurabilir. Türkiye'nin bölgesinde siyasal ve ekonomik bir güç olarak var olabilmesi, bu gücünü vatandaşların refah ve mutluluğunu artırmak için kullanabilmesi, ancak ve ancak, AB-ABD eksenini temel alan bir dış politika yaklaşımıyla mümkündür.''

Koç, Türkiye'nin bölgesinde güçlü bir pozisyona sahip olmak istiyorsa, piyasa ekonomisi çerçevesinde istikrarlı büyüyen bir ekonomi, Avrupa standartlarında işleyen bir demokrasi, bu demokratik çerçevede sağlanan bir siyasi istikrar prensiplerinden ödün vermemesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Koç, ''Petrol ithal eden, ekonomisini hala yüksek dış borç ile çeviren, cari açıkları yüksek bir ülke olarak yapmamız gereken, ekonomimizi her türlü dış şoka karşı dayanıklı kılmaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için piyasa ekonomisinde kat ettiğimiz mesafeleri boşa çıkarmayacak şekilde reform hareketini devam ettirmek zorundayız'' dedi.

''Ekonomiyi güçlendirecek reformları sürdürürken hükümetin düşeceği en büyük tuzağın, kimi bakanlıkların yeni güç alanları yaratma arayışı içinde, gelişmiş ülke uygulamalarından, piyasa ekonomisinden uzaklaşma eğilimleri olabileceğine'' işaret eden Koç, ''Bürokrasiyi azaltmaya çalışırken, dış ticaret birliklerinde olduğu gibi yeni bürokratik kademeler yaratırsak; devleti ekonomiden çıkarmaya çalışırken, düzenleyici kurulların yetkisini kısıtlama peşinde koşar ya da özelleştirme aleyhtarlarının kamuoyunu olumsuz etkilemesine izin verirsek, reformcu çizgiye çok ciddi darbeler vurmuş oluruz'' diye konuştu.

'REHAVETE KAPILMAYALIM'

Yabancı sermaye girişlerinde bugünlerde meydana gelen artışın bir rehavet yaratmaması gerektiğini belirten Koç, özellikle vergide rekabetçi bir seviye yakalayarak ve kayıt dışı ile mücadele ederek, satın almalara dayalı yabancı sermaye girişlerinin, ek istihdam yaratacak yeni yatırımlara doğru kaymasını sağlamak zorunda bulunulduğunu vurguladı.

Koç, ''Ceza Yasası'nın yeni düzenlemelerini ifade özgürlüğünün sınırlarında dolaştırmak ve tarihçilerin tartışması gerektiğini savunduğumuz bir konuda, ifade edilmemiş fikir sahiplerini peşinen hainlikle suçlamak demokrasi konusunda tüm dünyanın dikkatini çekmektedir. Tüm bunlar, ilerlemeler üzerine gölge düşüren yaklaşımlardır'' diye konuştu.

Türkiye'nin her geçen gün hedeflerine biraz daha yaklaştığını belirten Koç şunları kaydetti: ''Ancak, yaklaştıkça resim biraz daha belirginleşmekte, ayrıntılar ortaya çıkmaktadır. Bizim söylediklerimiz artık bu ince ayrıntıların dikkate alınması gerektiğinden ibarettir. Ülkemizin gücüne ve geleceğine güveniyor, Türk özel sektörü olarak yapabileceğimiz katkının geçmiş dönemlere göre çok daha verimli olabileceğine inanıyoruz.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TÜSİAD'dan hükümete sert eleştiri
 Sabancı: 'Tam üyelik dışında bir formülü kabul etmiyoruz'
 'Herkes işine baksın'
 Merkez'den dövize müdahale
 TÜFE beklentilerin üzerinde
 Serdengeçti: 'Enflasyonda atalet kırıldı'
 Mayıs ayının zam şampiyonu çilek
 Benzine zam
 Cari açık büyüyor
 Çayda taban fiyatı kiloda 515 bin lira
 ASO'da Kızılcahamam'da kampa girdi
 Patronlar müzakere heyeti için kapıştı
 Koç, Baba Bush'un yönettiği Carlyle ile Telekom'a giriyor
 Euro'dan kaçış
 Bu da oldu; Bakü'de sahte İş Bankası çıktı
 Tercüme Krizi
 Krueger yanlış anlaşılmış!
 AB Türkiye'nin üyeliğini de referanduma götürebilir
 Araç muayenesine Danıştay markajı
 Mortgage başlasın, konut talebi katlanır
 Anayasa Mahkemesi'ne Noterler Birliği'nden temsilci alınmalı
 Emek otelleri satışında engel aşıldı
 Sabancı Holding konfeksiyona girmeye hazırlanıyor
 AB yolunda en büyük destekçimiz ABD oldu
 Bağ-Kur'luya yurtdışında tedavi müjdesi
 Haziranda doğalgaza zam yok
 Kaçak cep telefonu kullanan yandı
 Rusya ticari krizi TIR'lara taşıdı...
 Nema ödemeleri haftaya başlıyor
 Yeni Eurobus Tector yollara çıktı
 Pepsi: Geçmiş hatalardan ders aldık
 Bilişimde 4.1 milyar $'lık dev evlilik
 Sigara paketinden alınan 1.35 YTL'lik vergi 1.65'e çıkıyor
 TÜPRAŞ'ta ön yeterlilik süresi 9 gün uzatıldı
 'Konaklama vergisi cirodan alınmasın'
 THY'nin, Karaçi seferleri artıyor
 Vakıfbank için danışman 15 Haziran'da
 Yunan Alpha Türkiye'de banka arıyor
YAVUZ SEMERCİ
4 büyük, 19 milyon dolar kaybedecekti
Spor kamuoyundaki...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Havacılık sektöründe olumlu gelişmeler var
Güntay...
GAZİ ERÇEL
Kamu borcu ve vergi gelirleri
Uzun süredir kamu borcunu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sınırlama yerine, yerli banka patronunun yılgınlığı...
Artık evlat edinmek daha kolay
Aileler isterlerse 18 yaşından büyük kişileri de evlat edinebilecek.
Klorofil kanseri yendi
Bitkilerde fotosentezi sağlayan klorofil, prostat kanserine karşı...
Ölüme saniyeler kala
Ölüme saniyeler kala
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, CHP Milletvekili Değer'in soru önergesi...
Görevi tehlike olanlar İstanbul'da toplanıyor
Görevi tehlike olanlar İstanbul'da toplanıyor
Dünyanın dört bir yanından gelecek olan istihbarat ve güvenlik...
IMKB
E: 26.052 D:% 0,98
DOLAR
S: 1,357 D:% 0,705
EURO
S: 1,668 D:% 0,755
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu