kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sperm mıknatısı ile ayrıştırılan spermler gebelik oranını artırıyor
'Yeni tedavi teknikleri sihirli değil'
Uygulanan tedavilerin bebekte büyük anomali riski yok

Sperm mıknatısı ile ayrıştırılan spermler gebelik oranını artırıyor

Sağlıklı bir erkekte bile, yüzde 30-40 oranında sağlıksız sperm bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, 'sperm mıknatısı' ile kaliteli spermin seçilebildiğini söylüyor. Yöntem, mikroenjeksiyon sırasında genetik kusurlu spermlerin ayrıştırılmasını, tedavide kaliteli olanların kullanılmasını sağlıyor. Bu teknik sayesinde, uygulamaların başarısı artıyor, sağlıklı bebekler dünyaya geliyor

Yale Üniversitesi ve Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Arıcı ile Op. Dr. Aytuğ Kolankaya, sperm mıknatısı ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Biyolojik sperm mıknatısı nedir? Sperm mıknatısı genetik olarak sağlıklı spermleri ayırmaya yarayan biyokimyasal bir yönteme verilen isim. Ortada mıknatıs yok, ancak genetik olarak normal olan spermlerin hücre zarlarında bulunan özel bir protein, bu spermlerin laboratuvarda önceden hazırlanmış plakalara yapışmasını sağlar. Genetik olarak kusurlu spermler ise, bu proteine sahip olmadıklarından bu plaka engelini aşamaz ve dışarıda kalır. Plakalara mıknatıs gibi yapışan sağlıklı spermler, mikroenjeksiyon sırasında seçilir. Sağlıklı bir erkekten alınan spermlerde bile, en azından yüzde 30-40 oranında genetik olarak kusurlu sperm mevcuttur. Sperm sayısının düşük olduğu durumlarda ise, bu oran çok artmaktadır. Bir erkekte azo sperm varsa, spermlerin büyük bir kısmı kusurludur. Mikroenjeksiyon yöntemi kullanılmaya başlandığından beri doğan bebeklerde klasik tüp bebeğe göre çok ufak da olsa, anomalilerde ya da yapısal bozukluklarda bir artış izlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonunda bu artışın mikroenjeksiyon işleminden değil, işlemde kullanılan spermlerde artmış genetik bozukluktan ileri geldiği belirlenmiş.

* Sperm mıknatısını kimler için kullanıyorsunuz? Sperm mıknatısı tüm klasik mikroenjeksiyon tedavilerinde kullanılabilir. Erkekte sperm sayısı düşük olduğunda çok daha faydalıdır.

* Sperm mıknatısı hangi riskleri engeller? Tüp bebekten farklı olarak, mikroenjeksiyonda sperm embriyolog tarafından seçilip, yumurta içine yerleştirildiğinden normal şartlarda dölleme kabiliyeti olmayan, ancak dış yapısı normal gözüken ve genetik bozukluğu olan bir sperm yumurta içine yerleştirilip döllenme sağlanabilir. Bu durumun iki sonucu olabilir. Bir tanesi; embriyonun duvara tutunmayıp gebeliğin oluşmamasıdır. Bir diğeri ve daha vahimi ise, embriyonun rahim duvarına tutunup gebeliği sağlaması ve anomalili bir bebeğin doğabilmesidir.

PGD İŞLEMİNDEN DAHA EKONOMİK
* PGD'den farkı nedir?
PGD teknik olarak detaylı ve masraflı bir yöntemdir. Ayrıca, PGD yapıldığında artık iş işten geçmiştir. Yani, embriyo oluşmuş ve sadece embriyo kalite kontrolü yapılabilmektedir. Eğer embriyo genetik olarak kusurluysa, kullanılamaz ve atılması gerekir. PGD işleminin kendisi teknik olarak da embriyo kaybına neden olabilir. Sperm mıknatısı ise, son derece ekonomiktir. Teknik olarak uygulanması kolay olduğundan, her mikroenjeksiyonda rahatlıkla uygulanabilir. Sperm sağlıklı seçildiğinde, embriyonun genetik olarak sağlıklı olma şansı çok yükselir. Ancak, yine de önceden bilinen genetik bozukluk riski varsa, kesin tespit için PGD kullanılır.

* Erkekten gelen hastalıklar sperm mıknatısı ile ayrılabilir mi? Bu mıknatıs genetik olarak bozuk spermleri büyük oranda saf dışı bırakır. Ancak, spesifik bir hastalığı tayin etmek için geliştirilmiş bir teknik değildir. Erkek kısırlığında kullanılan mikro enjeksiyonlarda sağlıklı spermlerin kullanılmasıyla, rahme tutunma ve gebeliği sağlama gücü daha yüksek olan sağlıklı embriyoların daha çok miktarda gelişeceği kesindir. Bu nedenle de, gebelik oranlarında ve oluşan gebeliklerin genetik olarak sağlıklı olmasında sperm mıknatısının ciddi bir rol oynayacağını düşünüyoruz.

BU TEKNİK ÖDÜL KAZANDI
* 'Maliyeti çok yüksek değil' diyorsunuz. Peki, tüp bebek harcamalarını ne kadar artırıyor?
Sperm mıknatısını kullanmak kısır çiftlere ekstra bir yük getirmeyecek.

* Türkiye'de uygulaması var mı? Sperm mıknatısı, Amerika'da Prof. Dr. Aydın Arıcı'nın başkanı olduğu Yale Üniversitesi Üreme Sağlığı Kürsüsü'nde geliştirildi. Halen bu buluşun patenti bu departmana ait. Amerika'dan sonra sperm mıknatısı ilk defa Türkiye'de Anadolu Sağlık Merkezi'nde kullanılacak. Bu çalışma, 2004 yılında hem kongrelerde hem de tıbbi dergilerde sunuldu. Hatta, ödül kazandı.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kemikleri Sayılan Vücutlar Tehlikede
 'kalp Ameliyatı Geçirene Birkaç Gün Sonra Seks Yapmasını...
 Kollarınızı Hareket Ettirerek Kalp Krizi Riskini...
 Bakımlı Ve Aktif Olun Yaşamla Bağlarınızı Sıkı Tutun
 Türk İnsanında Atalarından Gelen 'iyi Kolesterol Eksikliği'...
 Günde Sekiz Bardak Su İçmek Kalp Krizi Riskini Yarı Yarıya...
 Sağlık Kaderinizi Siz Kontrol Edebilirsiniz
 Tüp Bebekte Başarı Yüzde 70'e Çıkabilir
 Sperm Mıknatısı İle Ayrıştırılan Spermler Gebelik Oranını...
 Türk Kadını Menopozu Bilmiyor
 'endoskopi'li Yöntem Gençleştiriyor
 Kısır Erkeklerin Yüzde 80'i Modern Tıbbi Yöntemlerle Baba...
 Çoğul Gebelikler Anne Adayı Ve Bebekler Açısından Risk...
 Acaba Neden Yorgunum?
Biraz hızlanmak lazım!
Son bir haftadır üzerime benden daha ağır bir rehavet çöktü.
Aradaki buzlar baleyle eriyecek
Aradaki buzlar baleyle eriyecek
Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, Ermeniler ile Türkler arasındaki...
Düğün 18 Haziran'da
Düğün 18 Haziran'da
Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil ile çiçeği burnunda eşi Tuğba...
Çıtırı ile ilk kez!
Çıtırı ile ilk kez!
Kendinden küçük erkeklerle flört etmeye bayılan 30 yaşındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.