kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

AKP rahmetli mi oluyor?

Türkiye'nin AB üyeliğinin savunucularından Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu üyesi Daniel Cohn Bendit geçen pazartesi bizim gazetede Belkıs Kılıçkaya'ya önemli saptamalar yapıyordu. Bendit, dün yapılan Fransa'daki referandum konusunu da Türkiye'nin yapması gerekenler açısından şöyle değerlendiriyordu: "...Türkiye bir süredir bloke vaziyette. Fransızlar'ın korkularına ivme kazandırıyor. Türkiye önemli adımlar atmalı Avrupalılar'ı ikna için." 1968 Gençlik Hareketi'nin bu unutulmaz ismi, Tayyip Erdoğan için de şu saptamayı yapıyordu: "Çok önemli adımlar attı ama nefesi kesildi galiba."


Ama Türkiye yanlısı Bendit'nin asıl önemli mesajı "milliyetçilik"le ilgili olanıydı.
- Ülkedeki muhalefet sadece "milliyetçilik". İktidara karşı gerçekten bir şeyler öneren siyasi parti yok. Neredeyse milliyetçiler ya da karşısı söz konusu.
- Türkiye'de henüz demokrasi kültürü gelişmiş değil. Ermeniler'i tartışmak bir dram gibi algılanıyor. Orhan Pamuk diye bir yazar çıkıp konuşunca hain oluyor. Türkiye'nin Avrupa ile bütünleşmesindeki en büyük handikap bu Türk milliyetçiliği anlayışı.


Bu uzun alıntıyı yaptığım Bendit'nin tespitlerinde eksik olan şey, son zamanlarda AB istikametinde tarihsel kararlara imza atan AK Parti'nin de "milliyetçiliğe" doğru hızla kayması. Hatta buna bir de "devletçi refleksi" eklemesi.
Hükümet "milliyetçi" ve "devletçi" bir ağız kullandıkça Türkiye de hızla geriye doğru kayıyor. Türk bürokrasisinin "geriye bakan yüzü" azgınlaşıyor.
"Kitap yakma" emri veren Sütçüler Kaymakamı görevde kalmaya devam edince devreye Milas Kaymakamı giriyor ve 17 yaşındaki lise öğrencisini Nazım Hikmet'in şiirini okuduğu için gözaltına aldırıyor.
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki bir toplantıyı "milleti arkadan hançerlemek" olarak niteleyen Adalet Bakanı örneğine denk bir karar da Yargıtay'dan geliyor ve programında "anadilde eğitim" bulunan Eğitim-Sen Sendikası'nın kapatılmasına karar veriyor. Türk Ceza Kanunu'nda yasaklayıcı maddeler kalırken, Kuran kursu konusu daha öncelikli hale geliyor.


Defalarca yazıp söylediğimiz gibi AK Parti'nin en önemli ve ilginç yanı Türkiye'deki anti-demokratik sisteme muhalif olmasıydı. Rejimi AB kriterleri istikametinde demokratikleştirme, ekonomiyi piyasa düzenine uygun hale getirme çabası, AK Parti'nin son yerel seçimlerde hem oyunu büyük ölçüde artırmasına sebep oldu, hem de kent desteğini çoğalttı.
17 Aralık tarihine kadar da ufak tefek zikzaklar dışında AK Parti bu niteliğini sürdürdü.
Son zamanlarda, AK Parti'de Cohn Bendit'nin altını çizdiği "milliyetçi" reflekslere hamle etme hızlandı. Bu eğilim "bayrak provokasyonuna" keskin ve ani bir tavır koymamakla başladı, Cemil Çiçek'in "hançer" söylemiyle de doruğa çıktı.
Türkiye'de hamaset kimseye oy da getirmiyor, hayır da... Getirse MHP öne çıkardı, getirse Ecevit'in DSP'si oy patlaması yapardı. Milliyetçilik en ilkel duyguları gıdıklıyor ama susamış yığınların sorunlarına bir nebze çare olmuyor.
İşsizliğin, yoksulluğun, gelir dağılımı adaletsizliğinin nefessiz bıraktığı yığınlar, öfkelerini istismar edecek içi boş sözlere değil, içine düştükleri cendereye çare bulacak yöneticilere ihtiyaç duyuyor.
AKP bu sıkıntıları istismar için bekleyenlerin uyruğuna mı takılacak, yoksa reformlarla Türkiye'yi sağlıklı bir bünye için dönüştürmeye mi devam edecek?


AB ile uyumunu yitirmiş, ABD ile ilişkilerini netleştiremeyen, içerdeki dönüştürücü ruhunu kaybetmiş, çareyi eski reflekslere dönmekte bulan, milliyetçi ve devletçi söyleme hız vermiş, devlet imkanları ile iktidar paylaşımına gömülmüş bir AK Parti ne kadar yaşayabilir?
AK Parti bir yol ayrımında. Ali Babacan'ın baş müzakereci atanması herkesi yeniden umutlandırmıştı, daha sonraki gelişmeler bu umudu kursaklarda bıraktı. Bu yol ayrımında iktidar partisi toparlanmazsa Cohn Bendit'nin de işaret ettiği milliyetçiler kervanına katılarak "rahmetli" olacak.
Sisteme demokratik muhalif olmayan ve AB çizgisini yitirmiş bir AK Parti'nin yaşama şansı kalmayacak çünkü. Türbandan başka derdi olmayan, demokrasiye düşman kesilmiş, milliyetçilik nutuklarına umut bağlamış bir AK Parti bu yolda devam ederse, gideceği yer, daha önce bu yoldan geçenlerin gittiği yerdir.
Oranın neresi olduğunu merak ediyorsa, Ecevitlerin, MHP'nin, DYP'nin, Genç Parti'nin, ANAP'ın sandığa gömüldüğü son seçimlerin sonuçlarına bir baksın.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Maymun demokratlığı...   / 28-05-2005
 Yasak kitaplar ve türban   / 23-05-2005
 Bir resim çizdim...   / 21-05-2005
 Ferahlatıcı...   / 16-05-2005
 Yargılamadan korkma, C-4'ten kork...   / 14-05-2005
 Londra'dan...   / 09-05-2005
 Liberal solun zaferi...   / 07-05-2005
 İnternet ve Taliban...   / 02-05-2005
 Türban için referandum...   / 30-04-2005
 Özgüven sorunu...   / 25-04-2005
ERDAL ŞAFAK
Laisite ve sekülarizm
Farkında mısınız;...
UMUR TALU
Kurmaca hayat
Bir filmden bahsedeyim.
Film olarak...
ERGUN BABAHAN
"Etkin pişmanlık"
Bilmemiz gereken gerçek, bankacılık...
MEHMET ALTAN
AKP rahmetli mi oluyor?
Türkiye'nin AB üyeliğinin...
ÖMER LÜTFİ METE
Müzmin sevindirik ve lazımlık
Bazıları hiçbir zaman...
Non-Non-Non (Hayır-Hayır-Hayır)
Beklenen oldu... Fransa'da anayasa referandumunu ilk sonuçlara göre...
'Uzun vadede yararınıza'
Avrupa, bir aydır Fransa'daki referandumla yattı kalktı.
Hüzüncü yıl
Hüzüncü yıl
G.Saray 100. yılında futbolda Avrupa'da yoktu ve yine Şampiyonlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu