kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şener, Basel II yol haritasını açıkladı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Basel II'nin, geleneksel bankacılıktan tamamen farklı, 2000'li yılların çağdaş bankacılığın gereklerini yerine getirmeye yönelik, ''uluslararası bir düzenleme ve denetleme yaklaşımının bir ürünü'' olduğunu bildirdi.

Bakan Şener, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ''Bankaların Basel II sürecine entegrasyonuna ilişkin Yol haritası''nı açıkladı.

Şener, Finansal piyasalardaki hızlı gelişmelerin, düzenleme, denetleme otoritelerinin denetim süreçlerini gözden geçirme zorunluluğunu ortaya çıkardığını, denetim otoritelerinin de bu gelişmeler paralelinde, riske dayalı sermaye yeterlilik düzenlemeleri, risk odaklı denetim sistemlerine geçme gereği duyduklarını vurguladı.

Bankacılıkta uluslararası düzeyde, ilk riske dayalı sermaye yeterliliği düzenlemesini, 1988 yılında yürürlüğe konulan Basel I'in oluşturduğunu hatırlatan Şener, zamanla mali piyasaların daha da gelişmesi ve işlemlerin karmaşıklaşması sonucu bu kriterlerin yetersiz kaldığının görüldüğü ve yeni standartlar için çalışma başlatıldığını anlattı.

Şener, bu çalışmaların sonucu olarak hazırlanan Basel II ile, bankaların riskleri, daha kapsamlı ve riske daha duyarlı bir şekilde ele alındığını anlattı.
Basel II'nin, Basel I'den farklı olarak 3 yapısal blok üzerine inşaa edildiğini kaydeden Şener, bunları sermaye yeterliliği, denetim otoritesinin incelenmesi ve piyasa disiplini olarak sıraladı.

Basel II ile kredi riskine yaklaşımın önemli derece değiştirilirken, ilk defa operasyonel risk için de sermaye yükümlülüğünün getirildiğini belirten Şener, ''Basel II, yalnızca sermaye yeterliliğinin hesaplandığı bir hesaplama süreci değildir. Basel II'de risklerin ölçümünün yanında büyük oranda risklerin yönetimine odaklanılmaktadır'' diye konuştu.

Basel II'nin gelişmekte olan ekonomiler üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği eleştirilerini de hatırlatan Şener, ''Basel II bazı maliyetler içeren, ancak doğru yolda atılmış bir adım olarak değerlendirilebilir'' dedi.

Türkiye olarak, Basel II için gerekli altyapının gerek BDDK'da gerekse bankacılık sektöründe tesis edilmesinin gerekli olduğu inancında olduklarını vurgulayan Şener, ''bu altyapının oluşturulması ile bankacılık sisteminin daha sağlam ve güvenilir bir şekilde faaliyet göstereceği, bu sayede finansal istikrarın sağlanmasına önemli katkılarda bulunacağını düşünüyoruz'' dedi.

Türkiye açısından Basel II'yi ele alırken, göz önünde bulundurulması gereken bir takım önemli hususlar olduğunu da kaydeden Şener, Türkiye'nin yükselen bir ekonomiye sahip olması nedeniyle, gelişmiş ekonomilere göre kendine özgü farklı bir çok özellikleri bulunduğunu söyledi.

Risk düzenlemeleri konusunda köklü bir tarihe sahip olunmadığına da işaret eden Şener, dolayısıyla risk düzenlemeleri konusunda kapatılması gereken uzun bir mesafe bulunduğunu ifade etti.

Basel II'nin AB versiyonunun nihai metninin, çok yakında açıklanacağını belirten Şener, ''Türkiye'de müstakbel bir AB üyesi olarak, Basel II'nin AB mevzuatındaki yansımasını benimsemek ve uygulamak durumunda'' diye konuştu.

Halen BDDK'nın Basel II'nin uygulanması ile ilgili hususların belirlenmesi, gerekli koordinasyon ve yönlendirmenin sağlanması ile sorunların çözülmesi için gerekli çalışmaları yürüttüğünü anlatan Şener, ''ilk olarak 2001 yılında yayınlanan iç denetim ve risk yönetim sistemlerine ilişkin yönetmelikle başlayan çalışmalar, Basel II nihai metninin yayınlanması ile hız kazanacaktır'' diye konuştu.

Şener, bugün burada açıklanan yol haritasının, yalnızca BDDK'nın değil, tüm bankacılık sistemi ve Türkiye'nin de Basel II'ye geçişine yönelik harita olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

BDDK ÜYELERİNİN SEÇİMİ


Öte yandan Şener, BDDK'da boşalan iki üyeliğin yerine yapılacak atamalar konusunda, isimleri henüz belirlemediklerini söyledi.12 Haziran'da sürenin dolacağının hatırlatılması üzerine Şener, konu üzerinde çalıştıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuşmasının ardından isimleri belirleyeceğini belirtti.

Bir gazetecinin, ''eski isimlerin tekrar gündeme gelmesi mümkün mü?'' şeklindeki sorusuna karşılık Şener, ''tabii her zaman olabilir. Mevzuata göre bir engel yok'' cevabını verdi.

d
TMSF'de bulunan Star Medya Grubu'nun yabancılara satışına ilişkin soru üzerine Şener, yabancıların yüzde 25'e kadar bu ihalelere girebildiklerini hatırlattı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 S&P: Olumsuz etki yaratmaz
 Rusya'nın yasağı üreticiyi vurdu
 Unicredito-HVB evliliği doğrulandı
 Tüpraş'a Hintli talip
 THY'den gençlere özel ücret
 Bilgin: 'Turkcell olayını izliyoruz'
 Ortadoğu'daki metro savaşını Türkiye kazandı!
 Çukurova, Rus Alfa ile son aşamaya geldi
 Yaşam kalitesini yükseltme planı
 85 bin kişiye işsizlik parası müjdesi
 Erdoğan: Üçüncü köprüde kararlıyız
 TOKİ'den dört vekil ev almış
 Amerika'dan ödül aldı yazılım ihracatına başladı
 Patronlar sanayi casusluğu yaptı!
 'Mükemmel Google için 300 yıl gerekli'
 450 bin kişi OGS sahibi oldu
 100 trilyonluk harç kavgası
 AB kısıtlamasına Çin tepki gösterdi
 Taksiler parti reklamı alacak
 TOBB müzakere sürecinde rol istiyor
 Telekom'un nakit fazlası yatırıma
 Çeçen Grubu İstanbul'a da talip
GÜNTAY ŞİMŞEK
Atı alan denizci Ataköy'de
Geçtiğimiz yılın, kemmiyet...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Evet de hayır da piyasaları sarsmaz ama...
GAZİ ERÇEL
Denge kuru
IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye ile...
Bir otobüs dolusu sanık
Bina kurallarına uymadığı için komşularından "kınama mektubu" alan...
Ağrı kesici alarmı
Eklem ağrılarında kullanılan "ibuprofen" maddesini içeren ilaçları...
Kimseye suçunu sorma
Kimseye suçunu sorma
Bandırma Kapalı Cezaevi'nde kadın mahkûmlarla konuşuyorum, havadan...
Mehmetçiğe cep telefonu müjdesi
Mehmetçiğe cep telefonu müjdesi
Askeri yargı yeni bir içtihata imza atarak, kışla içinde kullanmamak...
IMKB
E: 24.978 D:% 2,15
DOLAR
S: 1,369 D:% -0,328
EURO
S: 1,707 D:% -1,073
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu