kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa'da hayal kırıklığı
Junker: Sonucun ekonomideki etkisi sınırlı olur
25 üye 1 Kasım 2006'ya kadar oylamalı
Fransa'da iç siyaset karıştı
Barroso: ''Anayasayı yeniden müzakere etmek olası değil''
Hollanda paniği

Avrupa'da hayal kırıklığı

Fransa'da AB Anayasasının referandumla reddilmesi AB çevrelerince bekleniyor olsa da yine de kırgınlık yarattı. Alman Şansölye Schröder 'başarısızlığı' kabul ederek 'bu son değil' derken,İngiltere 'temkrar düşünme yanlısı. Genel eğilim 'Onay sürecinin devamı' yönünde..

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Fransa'da AB Anayasası için yapılan referandumda ''Hayır'' oyu çıkmasını, ''Anayasanın onaylanma sürece için başarısızlık ancak, sürecin sonu değil'' diyerek nitelendirdi.

Basın açıklamasında, referandumda ''Hayır'' oyu çıkmasından üzüntüduyduğunu dile getiren Schröder, ''Bu, Fransa ve Almanya'nın Avrupa'dave Avrupa için yaptığı ortaklığın sonu da değildir'' ifadesini kullandı.

Telefonda konuştuğu Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın da kendisiyle aynı fikirde olduğunu kaydeden Schröder, ''onay sürecinin diğer AB üyesi ülkelerde sürmesi gerektiğini'' belirtti.

FISCHER: 'SONUÇ, AVRUPA'YI UĞRAŞTIRACAK'

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Fransa'daki referandum sonucunun Avrupa'yı uğraştıracağını söyledi. Fischer yaptığı açıklamada, ''Oylama, Avrupa'nın önüne uğraşacağıbüyük meseleler koydu'' dedi.''Biz, (Evet) sonucunun çıkmasını isterdik'' diyen Fischer, ''Çünkü anayasa belgesinin içeriği oldukça iyi'' görüşüne yer verdi.

STRAW

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, AB anayasasının Fransa tarafından reddedilmesinin, AB'nin geleceği açısından herkes için güçlü soru işaretleri oluşturduğunu söyledi.

Straw, ''Bu durum, AB'nin yönelimi açısından hepimiz için güçlü soru işaretleri doğurdu'' dedi. Jack Straw, İngiltere'de 2006'de referandum düzenlenmesiyle ilgilibir soru üzerine, Fransa'daki referandumda ''Hayır'' oyu çıkmasının ardından düşünmek için zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Fransa'daki referandumun sonucundan kişisel olarak üzüntü duyduğunu belirten Straw, ''Fransa'daki sonuç, AB'deki 25 üye ülkeye düşünmek için süre verilmesini gerektiriyor'' diye konuştu.

Önce 3 gün sonra Hollanda'da yapılacak referandumun sonucunu ve 16Haziran'daki AB zirvesini beklemek gerektiğini belirten Straw, ''Anayasanın geleceği hakkındaki kararı Avrupa Konseyi ve 25 üye ülke vermeli. Herhangi bir ülke değil'' dedi.

İngiltere'de gelecek yıl referandum yapılmasının garantisini veremeyeceğini belirten Straw, ''İngiltere'de AB Anayasası onaylanacaksa bu yalnız referandum yoluyla olur'' dedi.

ZAPATERO

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da referandumun ilksonuçlarının açıklanmasından sonra ''onay sürecinin sürmesi gerektiğini'' belirtti.

İspanya hükümeti sözcüsü, Fransa'daki referandumun sonucunun iyi bir haber olmadığını kaydederek, ''Fransa'daki iç sorunların bu oylamada etkili olduğunu söyledi. Sözcü, ''Başbakan Zapatero, onay sürecinin devam etmesi gerektiğini düşünüyor'' diye konuştu.

PERSSON

İsveç Başbakanı Göran Persson, Fransa'nın AB anayasasını reddetmesinin AB için büyük bir darbe olduğunu, buna karşın ülkesinin anayasayı onay sürecini devam ettireceğini söyledi. Persson, İsveç parlamentosunun AB anayasasını, planlandığı gibi aralık ayında oylamasını beklediğini kaydetti.

VERHEUGEN: ''SONUCA KARŞIN AB ENTEGRASYON SÜRECİ DEVAM EDECEK''

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Guenter Verheugen, AB anayasasının Fransa'da reddedilmesine karşın, AB'deki entegrasyon sürecinin devam edeceğini söyledi.Verheugen, Alman ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, Fransa'dakisonucun AB için bir ''felaket olmadığını'' belirterek, ''durumun abartılmaması gerektiğini'' belirtti.

HAİDER

Avusturya'nın aşırı sağcı siyasetçilerinden Joerg Haider da yaptığı açıklamada, ''Brüksel'deki bürokratlar yanlış hesap yaptı'' dedi.

Haider, ''Brüksel'deki bürokratlar, Avrupalı yurttaşlarla oydaşma yolu bulmalı. Böyle bir fırsat var. Durumu çok trajik görmüyorum. Birkaç değişiklikle uzlaşma yolu bulunur'' dedi.

ALMAN HÜR DEMOKRATLAR: ''AB İÇİN GERİLEME''

Almanya'da Hür Demokrat Parti'nin başkanı Guido Westerwelle de Fransa'da düzenlenen referandumda AB Anayasasının reddedilmesinin, AB için bir gerileme olduğunu söyledi.

Almanya'da yapılacak erken seçimde muhafazakar kanadın kazanması halinde kabinede önemli bir bakanlık üstlenmesi beklenen Westerwelle,AB anayasasının Almanya'da da referandumdan geçmesi gerektiğini, parlamento onayının yeterli olmayacağını savundu.

AB KOMİSYONU VE AB KONSEYİ: ''ZOR GÜNLER...''

Fransa'daki AB anayasası referandumunun sonuçlarını değerlendiren AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, AB'nin zor günler yaşadığını belirterek ''politikacıların ve sorumluların kendilerini sorgulayacaklarını'' söylediler.

Brüksel'de düzenledikleri ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Barroso ve Juncker, Fransızların demokratik kararına saygı gösterdiklerini, gereken analizlerin yapılacağını ifade ettiler.

Barroso, AB'nin içinde bulunduğu bu zor günlerde siyasi sorumlulardan kararlılık, irade, vizyon, mücadele ve birlik beklendiğini söyledi.

Juncker, Fransa'dan gelen ''Hayır'' yanıtının kalpleri kırdığını ancak saygıyla ''not edildiğini'' belirterek Fransa'daki tartışmalarındeneyim kazandırdığını, referanduma katılım oranının yüksekliğinin etkileyici görüldüğünü, AB projesine tüm Avrupa halklarının bu ilgiyi göstermelerinin temenni edildiğini anlattı.

Anayasaya karşı çıkanların verdikleri mesajda çelişkiler ve tezatlar bulunduğunu, bu mesajın anlaşılmasının zor olduğunu belirten Barroso ve Juncker, bu tartışmaların sadece Fransa'da yaşanmadığını, tüm AB halklarının kararlarının beklenmesi ve dikkate alınması gerektiğini, referandum sonuçlarının 16-17 Haziranda, Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde değerlendirileceğini belirttiler.

Juncker, ''Anayasanın öldüğünü'' söyleyen bir gazeteciye, ''Ben doktor değilim. Anayasa ölmedi ama güçsüz kaldı'' yanıtını verdi. Fransa hükümetini imalı sözlerle hedef alan Juncker, diğer hükümetlerin AB projesini kamuoylarına daha iyi anlatmaları gereği üzerinde durdu.

Barroso, sorumluluğun başkalarına yüklenemeyeceğini, ileriye bakmak gerektiğini, bir üye ülkeden ret gelmesinin süreci durdurmayacağını ve tek ülkenin temel alınmasıyla sonuç değerlendirmesi yapılamayacağını ifade etti.

''Bu zorluktan bir çıkış yolu arayacaklarını'' belirten Barroso ve Juncker, halkları AB konusunda yeterince heyecanlandıramamış olmaktan yakındılar. Juncker, Fransa referandumunun Hollanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki referanduma etkileri olabileceğini, sürecin devam edeceğini söyledi.

Barroso, Fransa'dan gelen ''Hayır'' yanıtının nedeninin ve bu yanıttan gelen mesajların ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğini, 25 ülke arasında uzlaşmaya ihtiyaç olduğunu, sorunlar, şüpheler ve korkular bulunduğunu, bir ''korku federasyonu'' haline gelindiğini, ABprojesinin ilerlemesi için birlik ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Batı basınında 'Hayır'
 Hille'de saldırı: 20 ölü
 Brezilya'da 2 milyon eşcinsel yürüdü
 Non-Non-Non (Hayır-Hayır-Hayır)
 'Uzun vadede yararınıza'
 Bayan Blair kriz kraliçesi
 İnsanın en üretken olduğu yaş 29
 Almanya'da Ayla için yürüyüş
 'İyi ki renkli TV çalmadım'
Hüzüncü yıl
Hüzüncü yıl
G.Saray 100. yılında futbolda Avrupa'da yoktu ve yine Şampiyonlar...
Lütfen uyumayın
Lütfen uyumayın
İngiliz lobisi, Liverpool'un Şampiyonlar Ligi'ne direk katılması için...
Türkiye'de seviyeli muhalefet yok
Türkiye'de seviyeli muhalefet yok
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'de seviyeli muhalefet olmadığından...
Kimseye suçunu sorma
Bandırma Kapalı Cezaevi'nde kadın mahkûmlarla konuşuyorum, havadan...
Mehmetçiğe cep telefonu müjdesi
Askeri yargı yeni bir içtihata imza atarak, kışla içinde kullanmamak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu