kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal: 'Kur'an kursuna karşı olmak diye bir şey söz konusu değil'
Baykal: 'Kur'an kursuna karşı olmak diye bir şey söz konusu değil'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, her Müslüman'ın kutsal kitabını öğrenme hakkı bulunduğunu belirterek, ''Sorun, kanun dışı eğitim kurumlarının sorumluları hakkında ne yapılacağı ile ilgili. Bunu 'Kur'an öğretilsin mi, öğretilmesin mi' tartışmasına çekmek fevkalade yanlıştır'' dedi.

Baykal, Türk-Alman Dostluk Federasyonu'nun davetlisi olarak ödül törenine katılmak üzere Almanya'ya gitti. THY'ye ait uçakla İstanbul'dan Düsseldorf'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin ''TCK'nın, kanuna aykırı eğitim kurumu açanlara verilecek cezaları düzenleyen maddesiyle ilgili yaşanan tartışmalara'' ilişkin sorularını yanıtladı.

''Herhangi bir biçimde Kur'an kursuna karşı olmak diye bir şeyin söz konusu olmadığını'' ifade eden Baykal, şunları söyledi:

''Kur'an'ın öğretilmesi, eğitilmesi çok doğal. Her Müslüman'ın kutsal kitabını öğrenmek hakkıdır. Bu konudaki eğitim kurumlarından yararlanmak herkesin hakkıdır. Devletin görevi de bu olanağı sağlamaktır. Bunda bir tartışma yok. Sorun, kanun dışı eğitim kurumlarının sorumluları hakkında ne yapılacağı ile ilgili. Eğer Kur'an eğitimi gerçekten Kur'an'ın öğretilmesine yönelikse, onun suç teşkil eden bir tarafı olmaz. Ama Kur'an'ı bahane ederek, dini bahane ederek eğer bir başka şeyin eğitimi yapılıyorsa, o kanunsuz bir durum ortaya çıkarır. Ve buna karşı da tedbir almak devletin görevidir. Onun sonucu olarak da zaten TCK'da bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenleme bugün yapılmış değildir. Yıllardan beri bütün gelmiş hükümetler döneminde bu vardır. Şimdi yapılan, bu düzenlemenin içini boşaltmaktır. Bunu anlamlı ve caydırıcı yaptırıma kavuşturmamak için getirilen düzenlemedir.''

''KANUN DIŞI EĞİTİM FAALİYETİ SÜRDÜRÜLECEKTİR''

CHP lideri Baykal, getirilen düzenleme sonucunda kanunsuz eğitim kurumlarını açanların sadece para cezasına mahkum olabileceklerini anlatarak, ''Para bunlarda çoktur, rahatlıkla para bulunabilecektir. Mahkum olanların yerine başkası getirilerek, sürekli olarak kanun dışı bir eğitim faaliyeti sürdürülecektir'' dedi.

Hıristiyan misyonerlerin de İncil'i öğretmek için eğitim kurumu açabileceklerini ve bunu yaparken Türkiye'nin etnik bütünlüğünü sıkıntıyla sokacak faaliyetler sergileyebileceklerini kaydeden Baykal,Türkiye'deki Ermeni sorununun arkasında Amerikan misyonerlerin Türkiye'deki faaliyetlerinin çok büyük yer tuttuğunu söyledi.

Cumhuriyet öncesindeki bu misyoner okullarının Türkiye'nin ulusal bütünlüğüne zarar veren bir biçimde faaliyet gösterdiğini dile getiren Baykal, ''Türkiye ondan kurtulmak için büyük gayret göstermiştir. Önemli olan eğitimin kanuna aykırı yapılmasıdır. Bunu 'Kur'an öğretilsin mi, öğretilmesin mi' tartışmasına çekmek fevkalade yanlıştır'' diye konuştu.

''BAŞBAKAN'IN KONUYU SAPTIRMAMASI LAZIM''


Türkiye'nin bir süre önce Hizbullah olayını yaşadığını hatırlatan CHP Genel Başkanı Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Cemaat okulları içinde terör eğitimi, şiddet eğitimi çok rahatlıkla yapılır. Bir süre önce Türkiye Hizbullah tablosunun içinden kendisini güç çıkardı. Burada Hizbullah'ın merkezi basıldı. Bilgisayar kayıtlarında binlerce insanın adı çıktı. Bu insanlar nerede eğitildi? Kimler eğitti onları? Onlara karşı etkin bir mücadele ihtiyacı çok açık ortadadır. Başbakan'ın konuyu saptırmaması lazım. Konu, kendisinin bundan önceki ceza kanunu hazırlanırken kabul ettiği maddenin şimdi değiştirilmesi meselesidir. O zaman niye kabul etmiştir? Başbakan şimdi niye değiştirmektedir? Daha önce Kur'an kurslarına karşı mı çıkıyordu? Şimdi niye düzeltiliyor? Olay Kur'an kursu değil.
Başbakan, 'işte orada namaz kılıyor, burada kanun dışı eğitim kurumlarına karşı çıkıyor, bir çelişki var' diyor. Hiçbir çelişki yoktur. Çelişki, Taliban liderlerinin önünde diz çöküp ondan sonra 'ben milli görüş gömleğini çıkardım, ben artık muhafazakar oldum' deme anlayışındadır. Çelişki Başbakan'dadır. Başbakan daha önceki çizgisinden çıkmış mıdır, çıkmamış mıdır? Sorulması gereken soru odur.Ben aynı çizgide devam ediyorum. Başbakan, 'gömleğimi değiştirdim' diyor. Daha önce hangi gömleği giymişti? Niye değiştirdi o gömleği?
Şimdi tekrar o değiştirdiği gömleği giymeye mi çalışıyor? Sorulması geren soru odur.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Tabuların çatıştığı
dünyadan bıktık'
 Çiçek: 'CHP grup yöneticileriyle bir görüşme olmadı'
 Başmüzakereciye ilk brifing
 Buyursunlar konferansı yapsınlar
 Bunlar gibi ihanet eden görmedim
 CHP ile Katolik nikâhı yapmadık ki
 Aşırı hız üç genci ölüme götürdü
 Çiçek için suç duyurusu yapıldı
YAVUZ DONAT
Tayyip beyin en önemli sorunu
Yeni bir ceza yasası...
Suikastte şüpheler gazino çetelerinde
Bombayla ölen Belediye Başkanı Fevzi Doğan'a, kaçak yapılaşmaya savaş...
Peynirdeki ısırık yakalattı
Bursa Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi, başarılı...
Sezer laiklik ve Öcalan arasında sıkıştı
Sezer laiklik ve Öcalan arasında sıkıştı
Sezer, TCK değişikliğini laiklik gerekçesiyle veto ederse 1...
Rahattan rahatsız olanlar var
Rahattan rahatsız olanlar var
Dışişleri Bakanı Gül, son aylarda hükümetin gidişatıyla ilgili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu