kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ceviz yemek tansiyonu düşürür

Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Tuğçe Aytulu, tansiyon hastalarının nasıl bir diyet uygulaması gerektiğini anlattı...

* Diyetle tansiyon düşürülebilir mi? Araştırmalar hipertansiyon oluşumunda beslenme ile ilgili faktörlerin etkili olduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalara göre, uygun bir beslenme ile kan basıncı düşürülebilir. Son yıllarda hipertansiyonun tedavisinde kullanılan ve DASH adı verilen bir beslenme modeli geliştirildi. DASH'in açılımı "hipertansiyonu düşürmede diyetsel yaklaşımlar" anlamına geliyor. Bu beslenme planında hedef; gıdalarla alınan sodyum miktarını azaltırken, aynı zamanda yetişkinler için yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturmaktır. Sodyum hipertansiyonun oluşumunda önemli bir mineraldir. Sofra tuzunun yaklaşık yarısı sodyumdan oluşur. Hipertansiyon için beslenme planı doymuş yağlardan, kolesterolden ve katı yağlardan fakir, meyve, sebze ve az yağlı süt ve süt ürünlerinden zengin olacak şekilde düzenlenir. Bu planda tam tahıl ürünleri, balık, kümes hayvanları ve yağlı tohumlar (fındık, badem gibi) da kullanılır. Ancak, kilonun kontrolü de önemlidir. Yapılan bazı araştırmalara göre, vücut ağırlığı normalin üzerindeyse, yüzde 10'luk kilo kaybı tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir. Hipertansiyonun beslenme tedavisinde aynı zamanda posa, magnezyum, potasyum ve kalsiyumdan zengin bir beslenme tedavisi uygulanır.

* Tansiyon diyeti nasıl uygulanmalı? Öğün aralarında meyve tüketin. Meyveler hem posa hem de potasyum içeriği nedeni ile hipertansiyonun kontrolünde yardımcıdır. Ancak, aşırı meyve tüketimi kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Günde dört-beş porsiyon yeterli olacaktır. Sebze tüketimini artırın. Her gün bir tabak salata ve bir tabak sebze yemeği yemeye özen gösterin. Pişirilen sebzelere tuz eklemeyin ve az miktarda sıvı yağ kullanarak pişirin. Kalsiyum hipertansiyonun kontrolünde gerekli bir mineraldir. Bu nedenle, az yağlı süt ve süt ürünleri tüketmeniz yararlıdır. Ancak "az yağlı ürün" düşük kalorili ürün anlamına gelmez; bunları aşırı tüketmeyin. Günlük bir dilim peynir, bir bardak az yağlı süt ve bir kâse yoğurt yeterlidir. Badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar magnezyumdan zengin oldukları için hipertansiyonun tedavisine yardımcı olur. Ancak, miktarları iyi ayarlanmalı ve aşırı tüketilmemeliler. İki yemek kaşığı veya 15 gram yağlı tohum alımı yeterlidir. Ayrıca, tuzsuz olanlar tercih edilmelidir. Posanın artırılabilmesi için meyve ve sebzelerin suyunu değil, kendilsini tüketin. Kabuklu olarak yenebilenleri kabuklu yiyin.

* Tuzu azaltmak için sadece sofradan tuzluğu kaldırmak yeterli mi? Tuzluğu kaldırarak işe başlayın. Bunun dışında gıdaları satın alırken etiketlerini okuyun. Gıdaların etiketinde tuz, 'sodyum' olarak görünebilir. Düşük sodyumlu olanları tercih edin. Düşük sodyumlu tuz kullanacaksanız, hekiminize veya diyetisyeninize danışın. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için limon, baharatlar, sirke yardımcı olabilir. Dışarıda yediğiniz yemeklerde, tuz eklenmemiş, turşusuz, taze salatalar tercih etmeye çalışın. Alışveriş yaparken konserveler yerine, taze gıdaları tercih edin. Et, tavuk, balık alırken tütsülenmemiş, işlenmemiş ve konserve edilmemiş olmasına dikkat edin. Kahvaltılık tahıl gevrekleri alırken, düşük sodyumlu olanlarını tercih edin. Bir gıdadan tuz tadı almamanız, sodyum içermediğini göstermez. Soya sosu, hardal gibi gıdalar veya içinde MSG (mono sodyum glutamat) olan gıdaları tüketmeyin. Bunların yerine, taze sebzelerden ve baharatlardan kendiniz soslar hazırlayın. Atıştırmak için tuzlu krakerler yerine meyve tüketin. Soda, asitli içecekler, kabartma tozu sodyum içerir. Bu nedenle, tüketiminden kaçının.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sperm Mıknatısı İle Ayrıştırılan Spermler Gebelik Oranını...
 Türk Kadını Menopozu Bilmiyor
 'endoskopi'li Yöntem Gençleştiriyor
 Kısır Erkeklerin Yüzde 80'i Modern Tıbbi Yöntemlerle Baba...
 Çoğul Gebelikler Anne Adayı Ve Bebekler Açısından Risk...
 Acaba Neden Yorgunum?
 Tıp Geç Anneliğe İzin Veriyor: 40 Yaştan Sonra Şansınız...
 Türkiye'de 150 Bin Çiftin Tüp Bebek Tedavisine İhtiyacı Var
 Tedavi Edilmeyen Göz Tansiyonu Körlük Yapabiliyor
 Mamografi Yaşı: 40
 Ceviz Yemek Tansiyonu Düşürür
 Solunum Egzersizi Yapan Hastanın Yüksek Tansiyonu 8 Haftada...
 Böbrekteki Sorunlar Yüksek Tansiyon Sebebi Olabiliyor
 Aşırı Terlemenin Çaresi Botox!
Günde 200 CD dinliyorum
Günde 200 CD dinliyorum
İbrahim Tatlıses, Gülşen, Hande Yener, Mustafa Sandal, Yıldız...
Keşke Brezilya dizileri gibi olsa orada bu iş sanayi haline gelmiş
Keşke Brezilya dizileri gibi olsa orada bu iş sanayi haline gelmiş
Erler Filmin sahibi, Sinema Eseri Sahibi Meslek Birliği SESAM'ın...
Ne şarkıcılıktan ne oyunculuktan vazgeçebilirim
Ne şarkıcılıktan ne oyunculuktan vazgeçebilirim
Yeşim Salkım'ı şu günlerde yine oyunculuk heyecanı sardı.
Beni Atoori icralık oldu!
Beni Atoori icralık oldu!
Bir türlü 'motor' diyemeyen 'Gılgamış' filminin akıbeti tam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.