kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Çözümsüzlüğün muhattabı Rumlar"

Başbakan Tayyip Erdoğan temaslarda bulunmak için gittiği Kazakistan'da, CDU lideri Angela Merkel'in önceki gün 'Türkiye Kıbrıs'ta tavrını belirlemeli' açıklamasına cevap niteliğinde net açıklamalar geldi. Erdoğan Kıbrıs konusunda çözümsüzlüğün bir numaralı muhattabı Kıbrıs Rum Yönetimi'nin olduğunu söyleyerek, Almanya seçimlerinin sonrasınınkendilerini bağlayacağı gibi bir kanaatin de yanlış olduğunu açıkladı..

Başbakan Erdoğan, Kazakistan ziyaretinde ikametine ayrılan İntercontinental Oteli'nde gazetecilerle sohbet etti, soruları yanıtladı.

Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümünde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin üzerine düşen görevi yapmadığını ifade ederek, ''Eğer Kıbrıs Adası'ndabir çözümsüzlük varsa, bu çözümsüzlüğün bir numaralı muhatabı Kıbrıs Rum Yönetimi'dir'' diye konuştu.

KIBRIS

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs konusundaki bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin Ankara Anlaşması ile ilgili bir tavır ve tutumunun olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

''Bununla ilgili bir sıkıntımız yok. Basın yayın organlarında zannediyorum yanlış bir iletişim sorunu var. 'Türkiye, Kıbrıs sorununu çözmelidir' gibi bir yaklaşım yanlış bir yaklaşımdır. Bu yalnız Türkiye'nin sorunu değil. Burada 3 tane garantör ülke var. İki tane karşılıklı muhatap ülke var. Burada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerine düşen görevi yapmamıştır. Eğer Kıbrıs Adası'nda bir çözümsüzlük varsa, bu çözümsüzlüğün bir numaralı muhatabı Kıbrıs Rum Yönetimi'dir. Niçin bu işi çözmek için yola çıkmış olan BM'ye ve Annan Planı'na 'hayır' diyen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olmuştur? Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi ise bunu çözmek için yola çıkan BM Genel Sekreteri Annan'ın hazırladığı plana 'evet' demiştir ve AB ülkeler de bu noktada KKTC'nin takındığı tavrı her zaman, her zeminde takdir etmişlerdir. Onların da burada beklentileri şuydu; Yani KKTC acaba ne diyecek? KKTC'den olumlu bir netice çıkmaz diye beklerlerken, tam aksine KKTC olumlu netice verdi. Güney Kıbrıs olumsuz bir netice vermesine rağmen, o taltif edildi,o takdir edildi ve AB'ye üye yapıldı. Ama gördüğünüz gibi KKTC hala izolasyona tabi. Burada böyle bir yaklaşım varsa bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ne pahasına olursa olsun.''

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Lideri Angela Merkel'in, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin son açıklamalarını soran gazeteciye, Erdoğan, Merkel'in açıklamalarının Ankara Anlaşması ile ilgili olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin verdiği onay gereği üzerine düşen görevleri yerine getirmeye devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, ''Bunda bir sıkıntımız yok'' dedi.

AB MÜZAKERE SÜRECİ


Almanya'da istenen erken seçim talebin Türkiye'nin AB üyelik sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtlarken de Erdoğan, ''Almanya seçimleri sonrasındaki sürecin bir defa bizi bağlaması diye bir şey yok'' dedi.

Erdoğan, Türkiye olarak müzakere sürecine yönelik ne varsa yerine getirdiklerini ifade ederek, bu konuda gece gündüz çalışarak Kopenhag siyasi kriterlerinin yerine getirildiğini anlattı. Erdoğan, bundan sonraki müzakere sürecinde de Türkiye'nin ortaya konulmuş olan tüm koşulları uzmanları vasıtasıyla çözeceğini ve bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli çabayı göstereceklerini kaydetti.Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bizim de şu anda içinde bulunduğumuz Avrupa Halk Partileri Birliği'nde de zaten görüşülüyor, konuşuluyor. Orada da zaman zaman bukonuda olumlu, olumsuz yaklaşanlar oluyor. Ama bu durum, ben inanıyorum ki süreç kemale erdikçe, daha da lehte gelişmelere vesile olacaktır. Şu anda, bu konuda, acele etmeye de gerek yok. Önümüzde uzun bir süreç var.

Biz, yere sağlam basıyoruz, işimizi biliyoruz. Konumuza sahibiz ve 42 yıllık süreç içerisinde neler olduğunu gayet iyi gördük. Bundan sonra da atacağımız adımlarda bunların hassasiyeti içinde olacağız.''

BAŞMÜZAKERECİ VE KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Erdoğan, bir soru üzerine AB ile ilişkileri yürütecek başmüzakerecinin açıklandığını hatırlatarak, müzakere heyetinin de çalışmaların ardından ortaya çıkacağını ifade etti. ''Devlet Bakanı Ali Babacan'ın başmüzakereci atanmasının ardından kabinede bir revizyon yapılacağı'' yönündeki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine de Erdoğan, şöyle konuştu:

''Ben, bazen, sizleri anlamakta zorlanıyorum. Başmüzakereyi merak ettiniz, açıkladık. Şimdi kabineyi merak ediyorsunuz. Zaten mevcut birkabinemiz var. Kabine, mevcut olarak ortada olduğuna göre, bundan sonraki süreçte de kabinede bir değişiklik yapılması gerekirse, vakti,saati geldiğinde bu değişikliği yaparız. Müzakereci konusunda 'vakti, saati geldiğinde açıklarız' dedik, açıkladık. Onda da vakti, saati geldiğinde açıklamasını yaparız. Bundan hiçbir endişeniz olmasın. Bizim bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğumuz, mesuliyetimiz, hükümetin başarıyla ülke sorunlarına çözüm bulmasıdır. Ama Ali Bey ileilgili böyle bir şey söz konusu değildir. Sadece yüküne bir yük daha katmış olduk. Genç, dinamik bir arkadaşımız. Bu sürecin özellikleriylede iç içe olduğu için zaten konulara yabancı değil. Siyasi kadronun içinde olan bir arkadaşımız olması sebebiyle bu görevi kendilerine verdik.''

Erdoğan, ''Türkiye'nin AB'ye imtiyazlı ortak sıfatıyla girmesi gerektiğine'' ilişkin bazı AB liderlerinden teklifler gelip gelmediği sorusuna, ''Hayır, onlar geçmişte kaldı. Onlar bizim için tarih oldu. Bunlar bizim artık gündemimizde yok'' yanıtını verdi.Başbakan Erdoğan, gelecek ay ABD'ye yapacağı ziyarette nelerin elealınacağı sorusunu yanıtlarken, bu konuları seyahat öncesinde değerlendireceğini belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Fransa Türkiye'yi oylamayacak
 Toplumun taleplerini çok iyi biliyorum
 Nazım Hikmet'in şiiri olayı
 Rumlar'dan ABD heyetine ret
 Papadopulos: "İşgal" bölgelerinden giriş yapmak yasadışı...
 Mayın tuzağı: 2 er şehit
 Edelman'ın yerine Wilson
 Nâzım Hikmet hâlâ 'vatan hainliği'ne devam ediyor!
 Belediye Başkanı'nı ölüme telefon götürdü
 Geldiler yendiler gittiler
 Ölen köpeğin yeri yenisiyle dolmuyor
 Başkan'a kızdı konuşmama kararı aldı
 Çiçek'in sözlerine 3 tepki
 Fil 'Pak Bahadır' için 5 bin imza
 Bisikletine kavuştu!..
 'Kuş gribi' milyonlarca insanı tehdit ediyor
 Soros'tan 6 milyon dolar
 'Valiler de işsiz kalabilmeli'
 Trafik kararına destek
 Köksal şirket kurdu
 250 milyon fidan dikilecek
 Yarım kalan bir hayat
 İki operasyonda 4 kişi yakalandı
 2 bin polis için 6 bin aday başvurdu
 Farklı şeylerin söylenmesi doğal
ERDAL ŞAFAK
Ektiklerini biçmek
MHP'liler 12 Eylül döneminde...
ÖMER LÜTFİ METE
Uyan padişahım uyan
Kuzey Ren Vestfalya'daki eyalet...
UMUR TALU
Sizin neyiniz eksik!
Şey, siz, hani "guk" dedi mi,...
YILMAZ ÖZDİL
Ne maçtı ama...
İlk yarı, Mamma Mia......
ERGUN BABAHAN
Tarihi doğru okumak
Tarih büyük bir okuldur. Geçmişten...
İkinci Bush-Clinton meydan savaşı
1993'ün rövanşını kim alacak? Baba Bush ve Bill Clinton arasındaki...
İsrail'e insan haklarında çifte rapor darbesi
İsrail'deki insan hakları örgütlerinden B'Tselem, ülke...
2012 oyum sizin
2012 oyum sizin
Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki süper organizasyonun büyülediği UEFA...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu