kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Almanya'daki seçimler piyasaların zorluğunu ikiden üçe çıkarttı

AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi verdiği 17 Aralık 2004 sonrası ekonomi için belli başlı iki olumsuz, bir de olumlu etki ortaya çıktı. Daha önceden bir olumsuz ve bir olumlu etkiyle birlikte Türkiye ekonomisi seyrine üçü olumsuz, ikisi olumlu etkiyle devam ediyor. Ortaya çıkan son etki ise Almanya'da seçimlerle birlikte Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan Demokratlar'ın iktidara gelme olasılığının artması ve bunun tarihinin öne çekilecek olması.

ABD faiz etkisi
Olumsuzlukdan biri 2004 nisanmayıs aylarında ortaya çıkan ABD'nin faiz artırımı ve petrol fiyatı artışlarıydı. Bu yıl mart ve nisan aylarında bu etkiyi yeniden hissettik. ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faizleri artırmaya devam etmesi bekleniyor. Her toplantıda yüzde 0.25'lik artış kabullenilmiş durumda. Ancak bu artışların ekstra biçimde 0.50 olması uluslararası piyasalarda dengeleri bozabilecek. Onun için ABD'de enflasyon ve istihdam verileri büyük bir dikkatle takip ediliyor. Türkiye piyasaları da ABD'deki gelişmeleri ve piyasa hareketlerini bire bir izliyor.

Fransa referandum etkisi
ABD'den gelen faiz etkisine son aylarda Fransa'nın AB Anayasası referandumu da eklendi. Bu referandumda evet ve hayır oylarının atbaşı gitmesi, AB'nin siyasi lideri durumundaki Fransa'nın Anayasası'ya hayır demesinin getireceği belirsizlik, Türkiye'nin müzakerelerini de olumsuz etkileme ihtimalini doğurdu. Bu da nisan ayından itibaren Türkiye mali piyasalarına yansımaya başladı. 29 Mayıs'ta yani bu hafta sonu dananın kuyruğu kopacak.
"Evet", başta AB olmak üzere Türkiye'yi ve mali piyasaları kısmen rahatlatabilecek. Kısmen çünkü, AB ile başka sorunlar da var. Üstelik Fransa referandumunun ardından 2 Haziran'da Hollanda referandumu gelecek. Devamında İngiltere, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Danimarka, İsveç ve Slovakya var. Sorunlu olan Hollanda ve Danimarka. Ancak hiçbiri lider ülke durumundaki Fransa'nın etkisini yaratacak durumda değil. Bu açıdan asıl aşılması gereken eşik Fransa referandumu olarak duruyor. 29 Mayıs'ta Fransa'dan hayır çıkarsa referandum sıkıntısı şekil değiştirerek devam edecek. "Evet" çıkarsa etkisini azaltarak gündemden düşecek.

Almanya'da seçim etkisi
Türkiye'nin AB yolunda yeni bir tehdit Almanya'nın iktidardaki Sosyal Demokratlar'ın kalesi ve en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya seçimlerini kaybetmesi. Bu durum Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesinde kritik rol oynamış olan Alman Başbakanı Schröder'i, genel seçimleri bu yılın sonbaharına almaya yöneltti. Eğer seçimlerin öne alınması kesinleşirse Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan Demokratlar'ın iktidara gelmesi bekleniyor. Eğer Almanya'da seçimler 3 Ekim'den önce yapılırsa ve iktidara da beklendiği gibi Hıristiyan Demokratlar gelirse, Türkiye-AB müzakerelerinin 3 Ekim'de başlatılması zor girebilir. Çünkü görüşmelerin başlayabilmesi için, AB üyesi tüm ülkelerin oybirliği gerekiyor. İktidar değişimi nedeniyle Almanya, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasına muhalefet edebilir. Bu da ekonomiyi taşıyan üç önemli çapadan biri olan AB çapasınının darbe yemesi anlamına geliyor.

Yabancı sermaye etkisi
17 Aralık sonrası ekonomide ortaya çıkan iki önemli sıkıntıya üçüncüsünün eklenmesi karşısında, ortaya çıkan tek olumlu gelişme yabancı sermaye girişinde patlamaydı. Hem portföy yatırımları olarak hem de doğrudan yatırımlar olarak. Fransa referandumu ve Almanya'da ortaya çıkan bu yeni gelişmenin ardından yabancıların tavır değişikliğine gidip gitmeyecekleri hem piyasalar hem de ekonomi için belirleyici olabilecek.

Yeni program etkisi
IMF ile üç yıllık yeni bir stand-by programına gidileceği daha önceden açıklanmıştı. Dolayısıyla bu etki zaten vardı. Bunun mayıs ayında gerçekleşmesiyle ekonomiyi ayakta tutan üç önemli çapadan biri varlığını sürdürmüş olacak.
Ekonomi için üçüncü önemli çapa da siyasi istikrardı. Burada bir değişme yok. IMF çapasında da. AB çapasında meydana gelebilecek zayıflamayla diğer iki çapaya binecek yük artacak. Türkiye'nin elinde olmayan bu gelişmeler karşısında yapabileceği tek şey, kendi ekonomik programına yani IMF çapasına daha fazla sarılmak.

Sonuç
"Dert daima insana yol gösterir"
Mevlana

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Emlaktaki canlılık öyle kolay bitmez   / 23-05-2005
 Sermaye piyasası mahkeme koridorlarında tıkanıyor   / 20-05-2005
 Üç günde bir manipülasyon   / 18-05-2005
 GAP'ın geleceğini "gaptırma" tehlikesi   / 17-05-2005
 Niyet mektubuna inanan dövizi satıp bonoya yatar   / 16-05-2005
 IMF kutusundan, 'Faizde indirime devam' mesajı çıktı   / 13-05-2005
 Sanayinin tacını yabancı giymek üzere, bizim özel sektör nerede?   / 11-05-2005
 Faiz düşüşü ile istihdam vergilerini düşürme fırsatı   / 10-05-2005
 Sadece cari açık değil, herşey rekor   / 09-05-2005
 Türk döneri Almanya'dan çıkıp dünya markası oluyor   / 06-05-2005
YAVUZ SEMERCİ
Daha çok konuşuruz...
Mehmet Emin Karamehmet değişik bir...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turkcell'de B Planı
Turkcell'in satışı ile ilgili...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Almanya'daki seçimler piyasaların zorluğunu ikiden üçe...
'Canımın yarısı gitti'
Eşi ile birlikte, bademcik ameliyatının ardından komaya giren ve...
'Parayı veren fotoğrafı çeker'
Nurgül Yeşilçay ve Cem Özer, önceki gün doğan çocukları Osman...
'Başbakan hariç bir şey bilen yok'
'Başbakan hariç bir şey bilen yok'
AKP'nin 'kayıt dışı siyaset' yaptığını söyleyen Devlet Bahçeli,...
Kudüs Patriği'ne İstanbul adaleti
Kudüs Patriği'ne İstanbul adaleti
Adı yolsuzluğa karışan Kudüs Patriği I. İrineos, dünyanın dört bir...
IMKB
E: 24.329 D:% -4,46
DOLAR
S: 1,386 D:% 0,764
EURO
S: 1,740 D:% 0,724
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu