kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geleceğin ressamları
Geleceğin Picasso'ları müzede

Burhan Doğançay'ın açtığı "Doğançay Modern Sanat Müzesi" her gün farklı okullardan çocukları ağırlıyor. Ünlü ressamın amacı kültürlü bir kuşak yetiştirmek.


Geleceğin ressamları

Burhan Doğançay'ın açtığı "Doğançay Modern Sanat Müzesi"nin koridorlarında, her gün farklı çocukların sesleri yankılanıyor. Ünlü ressamın amacı kültürlü bir kuşak yetiştirmek.

Beyoğlu'ndaki neredeyse sadece dört duvarı kalmış bir bina, resmi olarak bundan yedi ay önce Türkiye'nin ilk kişisel modern sanat müzesi haline getirildi. Bu mucizenin kahramanı ise dünyaca ünlü ressam Burhan Doğançay. Sadece kendi olanaklarıyla kurduğu müzeyle "kültürlü bir kuşak yetiştirme" idealini gerçekleştirmeye çalışıyor. Müzenin açıldığı gün çevrelerindeki ilköğretim okullarına faks çeken Doğançay, "Okulunuzdaki yetenekli öğrencilerinizi getirin" çağrısında bulunmuş. O zamandan beri haftada en az üç devlet okulunun öğrencileri müzeyi ziyaret ediyor. Ünlü ressam, pek çoğu hayatlarında ilk kez müze gören bu çocuklara resimlerini anlatıyor. Doğançay bu çocukların arasında çok yeteneklilerin olduğunu dile getiriyor: "Bu çocuklar harcanırsa ülkemiz için çok yazık olacak. Türkiye'nin geleceği ilkokul çağındaki çocuklarda. Onları eğitimli ve kültürlü yetiştirmemiz gerek." Doğançay Müzesi'ne gelen çocukların günlük programları, iki görevlinin müzeyi dolaştırmasıyla başlıyor. Bu sırada Burhan Doğançay da onlara katılarak yaptığı resimlerin hikayelerini anlatıyor. Çevre okullardan bazı çocuklar müzeyi ikinci adresleri haline getirmiş bile. Öyle ki ünlü ressamın hangi resmi nerede ve nasıl yaptığını ezbere anlatabiliyor.

DUYGULARINI ANLATIYORLAR
İlerleyen saatlerde çocuklar giriş katındaki kafede misafir ediliyor. Minikler bir yandan bisküvilerini yiyip, meyve sularını içerken kendileri için hazırlanan anket sorularını cevaplıyorlar. "Müzeyi nasıl buldunuz?", "En çok hangi resmi beğendiniz?" gibi sorulara, hemen hepsi ne kadar büyülendiklerini anlatarak yanıtlıyor. Ayrıca isteyenler verilen kağıtlara resim de çizebiliyor. Bu notlar girişin alt katındaki odanın duvarlarında sergileniyor. Bunlardan bir tanesi oldukça dikkat çekici: "Ben hayatım boyunca yazı yazmaktan nefret ederdim. Buraya geldim, Burhan Hoca'nın müzesinde yazı yazarken hayatımın en zevkli zamanlarını yaşadım." Burhan Doğançay, ilerleyen zamanlarda bu yazıları bir kitap haline getirmeyi düşünüyor. 12 yaşındaki Elif Akar müzeye ilk geldiğinde çok heyecanlı olduğunu söylüyor: "İlk defa bir müze görmüştüm. Burhan Abi bize resimlerini anlattı. Sonra resim yaptık. En çok ağaçlı resimleri seviyorum." Doğançay Müzesi, çocukları sanatla tanıştırmanın yanı sıra bir resim yarışması da düzenliyor. Geçtiğimiz hafta sonuçlanan yarışmanın konusu "Beyoğlu"ydu. Adnan Çoker, Güngör Taner, Yahşi Baraz ve Burhan Doğançay'ın jüri üyeliğini yaptığı yarışmanın sonuçlarına göre 12 çocuğa hediyeler dağıtıldı. Fotoğraf makinesi, fotoğrafçılık kursları, İngilizce hikaye kitapları bu hediyelerden bazıları. Doğançay'ın tüm bu etkinlikleri düzenlemesinin amaçlarından biri de, Türkiye'de gençlerin "futbolcu olacağım" yerine, ressam olacağım demesi. Yine de ilköğretim çağındaki öğrencilere, bu kadar ilgi göstermesinin temelinde çocuklara olan düşkünlüğü yatıyor. "Eşim Angela ile çocuğumuz yok. Bir yerden fedakarlık etmek lazım. Ben 114 ülke dolaştım. Eşim de çalışıyordu. Çocuk olsaydı bu müzeyi de kuramazdık."
Tel:(0212) 244 77 70

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Hiçbir Amerikalı star Türkiye'ye gelmek istemedi
 Elektronik para kontörle geliyor
 İstanbul'u geziyorum kuşlar arasında
 Çocuğunuz bir abur cubur canavarı mı?
 141 yıllık sürgün hikayesi
 Starların yoksul günleri
 İstanbul'da kahve içmek bile ayrı keyif
 Beşiktaş'ı şampiyon yapan Dişi Kartallar
 Birçok zengin geçmişinden rahatsız oluyor
 Kampüste eğlence var
 Şehrin içinde sporla iç içe
 Çocuğun beslenmesi her şeyden önemli
 Balat'a hayat geldi
 Salonda Yahoo! tasarımı
 Kadın olmaktan korkan kadınlar
 Moleküle hükmeden bilimadamı
 Yaş farkı evliliği bitirdi
 Tüp bebek doktorunun mucizesi
 Hamburg'da bir çete ve aile gibiyiz
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Beyniniz ne renk?
Beynin sol üst tarafını kullananlar...
FİLİZ AKIN
Seyahatin dayanılmaz hafifliği
Tabii ki Paris dünyanın...
ALİ POYRAZOĞLU
Yaşasın hayal gücü (1)
Bu yıl ikinci kez düzenlenen...
21. yüzyılın modern eczanesi
Hastaneler ve eczaneler, yarattığı soğuk ortam nedeniyle hemen herkesin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.