kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk toplumu soğuk bakıyor
Türk toplumu soğuk bakıyor

Almanya'daki Türk toplumunun önde gelen isimleri, Kuzey Ren Westfalya eyaletinde dün yapılan seçimlerin ardından gündeme gelen erken seçime soğuk bakıyor. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Federal Meclis üyesi Lale Akgün, olası erken seçimde partisinin iktidarı kaybetmesinin, Türkiye ile ilişkiler açısından iyi bir durum arz etmeyeceğini söyledi.

Kuzey Ren Westfalya eyaletinde seçimleri kaybetmelerinin kendisini''şok ettiğini'' belirten Akgün, Başbakan Gerhard Schröder ve SPD Genel Başkanı Franz Müntefering'in erken seçim kararı almalarını beklemediğini belirtti. Akgün, ''Erken seçimleri kaybedersek, bu, Türkiye ile ilişkiler açısından iyi bir durum olmaz. Tek sevindiğim şey, Türkiye'nin AB üyeliği için müzakerelere başlama tarihinin, olasıbir genel seçimden önce olması'' dedi. Türk hükümetine de çağrıda bulunan Akgün, ''Türkiye'den ricam, bu süreci hızlandırmaları. Müzakerelere bir an önce başlanması için hiçbir engel bırakmamaları'' dedi. Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (TAM) Direktörü Faruk Şen, Almanya'nın nüfus açısından en büyük eyaletinde seçimi kazanan bir partinin daha güçlü bir politikaya sahip olacağını belirterek, ''CDU, 39 yıl sonra bu eyalette seçimleri kazanarak Sosyal Demokratların kalesini elinden aldı. Pek çok şeyde değişim yaşanacağa benziyor'' diye konuştu.

Seçimin, Berlin'deki federal hükümet koalisyonunu da olumsuz yöndeetkilediğini ifade eden Şen, ''Bu eyalette liberal bir politika vardı,artık bu olmayacak. CDU dış politikada da etkili olacak'' şeklinde görüş belirtti. CDU'nun Kuzey Ren Westfalya eyaleti parti teşkilatı yönetim kuruluüyesi olan Bülent Aslan ise ''Bu, eyalet açısından tarihi bir gün oldu. Sosyal Demokratların güçlü kalesi 39 yıl sonra yönetim değiştirdi. Umarım bu eyalette yaşayan insanlar açısından iyi olur. İşsizlik ve eğitim sorunu olan bu eyalette Türk vatandaşları da zarar görmekteydi'' dedi.

Almanya Türk Toplumu Başkanı (TGD) Başkan Yardımcısı Kenan Kolat da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erken seçime gidilmesi durumundabüyük olasılıkla iktidara geleceklerini düşündüğü Birlik partilerinin (CDU/CSU) Türkiye'ye karşı ''yavaşlatıcı politikalar'' izleyeceklerinisöyledi.

Kolat, ''Almanya'nın uluslararası anlaşmalardan doğan sorumlulukları var. Türkiye konusunda tabii ki bunların dışına çıkamazlar. Ancak, Türkiye'ye karşı yavaşlatıcı politikalar izleyeceklerini tahmin ediyorum. Ayrıca Birlik partilerinin iktidara gelmeleri durumunda yabancılardan yana politika sürdüreceklerinden kuşkularımız var'' dedi.

Berlin Türk Cemaati Başkanı (TGB) Tacettin Yatkın, Kuzey Ren Westfalya seçim sonuçlarının Türkiye'nin AB üyeliği sürecini, sözde Ermeni soykırımı meselesini ve yabancılar yasasının uygulanmasını zorasokabileceğini söyledi.

Yatkın, en büyük endişesinin Türkiye'nin AB üyeliği süreci konusunda olduğunu belirterek, ''İktidara gelme olasılığı bulunan Birlik partileri, AB müzakerelerini baltalayabilir. Ermeni meselesininparlamentodan geçirilerek Türkiye'ye karşı malzeme olarak kullanılmasıolasılığı var'' dedi.

Yeni yabancılar yasasının uygulanmasında da endişeleri olduğunu belirten Yatkın, ''Yeni dönem Türkiye ve Almanya'daki Türkler açısından hassas bir dönem olacak. Sivil toplum örgütlerini birbirleriyle uğraşmak yerine ortak çalışma yapmaya davet ediyorum'' diye konuştu.

Berlin-Brandenburg Türk Alman İşadamları Birliği (TDU) Başkanı Bahattin Kaya ise iktidara kim gelirse gelsin federal hükümetin tasarruf kararlarını uygulamaya devam edeceğini savunarak, ''Bu açıdanbakarsak erken seçim faydalı. Bu kararların uygulanması sonucu Almanya'da ekonomik olarak bir düzelme söz konusu olabilir'' dedi. Ülkedeki yabancılar açısından ise ekonomik anlamda çok büyük bir değişikliğin olmayacağını kaydeden Kaya, şunları söyledi: ''Erken seçimlerin Türkiye-AB ilişkileri açısından ise büyük önemivar. Erken seçim Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlayacağı tarihe denk düşüyor. Birlik partilerinin Türkiye'ye karşı politikalarını ne denli değiştireceğini kestirmek çok zor. Ancak muhalefetteki bir partinin sorumluluğu başka, iktidardaki bir partinin sorumluluğu başka. Birlik partileri iktidar olursa böyle bir sorumsuzluğa gireceklerini sanmıyorum. Ancak Türkiye'ye Almanya'dan gelen destekte azalma olabilir. Bu bakımdan endişe duyuyorum''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Schröder'in dramatik kararı
 Çiçek: Yargıya güvenmeliyiz
 Schröder 1 Temmuza kadar güvenoyu talep edecek
 Almanya'da herkes "erken seçim" diyor
 Türk toplumu erken seçime soğuk bakıyor
 Fischer, Yeşiller Partisi'nin Başbakan adayı olacak
 Akaryakıtta kaçağa savaş açıldı
 2 bin lisanssız bayii var
 TABGİS: 'Hile yapanlar kamuoyuna duyurulmalı'
 Belçikalı uzmanlar: 'Onur Air kararı abartılı'
 'Herkesi kucaklamalıyız'
 Atalarının izinden Diyarbakır'a geldiler
 Maneviyat hortumculuğu
 Böbrek bulmak için tüm dünyayı dolaştı
 Hayatları kamyonet kasasında bitiyordu
 Buna yürek dayanmaz
 Mikser aracı ezdi
 Karadeniz, başçavuş ve ailesini yuttu
ERDAL ŞAFAK
Nasıl bir milliyetçilik?
Bir dizi etkenin...
ÖMER LÜTFİ METE
Irak'ı bölmek için geri sayım
Irak'ta Şii-Sünni...
UMUR TALU
Koşarken düşenler
Bugün herkes... herkes değilse bile,...
ERGUN BABAHAN
'Adil yasalar'
Adalet duygumuzu rencide eden...
MEHMET ALTAN
Yasak kitaplar ve türban
Açılışına gidemedim ama...
Kaleyi Türkiye karşıtları kazandı
Kuzey Ren Westfalya eyaletinde seçimi, Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık...
'Muhalifleri siz besliyorsunuz'
Yeşiller'in AP üyesi "Kızıl Dany", Fransa referandumu öncesi durumu...
Şampiyon Fenerbahçe
Şampiyon Fenerbahçe
Kanarya, 6. haftada zirvesine yerleştiği Süper Ligi mutlu sonla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu