kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Rüşvet

Emekli Büyükelçi ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Gündüz Aktan, 19 Mayıs tarihli Radikal gazetesindeki sütununda Pandora'nın kutusunu açan çok önemli bir yazı yazdı. Aktan, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'a yakın bir düşünce kuruluşunun başkanı ile konuşmuş. Adı yazıda belirtilmeyen bu kişi, kendisine Türkiye-AB ilişkilerinde üyeliğe alternatif olarak gayet kapsamlı bir "imtiyazlı ortaklık" çerçevesi sunmuş.
Buna göre Türkiye üyelik müzakerelerine paralel olarak, imtiyazlı ortaklık müzakereleri de yapacak. Tam üyelik sürecine kadar verilecek miktarda yardımı, imtiyazlı ortaklık için de alacak. Türkiye, AB standartlarını uygulamayacağı için sağlık, işyeri ve çevre standartlarına büyük kaynak ayırmak zorunda kalmayacak. Böylece özel sektör istihdam yaratmayan, hatta azaltan masraflardan kurtulacak.
Kıbrıs ve Ege şart olmaktan çıkacak, zira Kıbrıs Rumları ve Yunanistan'ın veto hakkı olmayacak. Aktan'a aktarılan plan, başka bazı konular yanında bunun nasıl sağlanacağı, yani bu ülkelerin ellerindeki kozu bırakmaya nasıl ikna edileceği konusunu da müphem bırakıyor. Tabii Ermeni soykırımı iddiaları bir anda gündemden düşecek ve Türkiye Kürt meselesinin siyasi çözümü yolunda baskı altında kalmayacak.
Fransa kaynaklı bu teklifin en can alıcı noktalarından birisi, asıl rüşveti nerede verdiği. Büyükelçi Aktan'ın aktardığına göre "Türkiye, Avrupa savunma ve güvenliği konusunda oy hakkına sahip olarak Savunma Bakanları Komitesi'ne üye olur".
Gene Aktan'ın bu planda görebildiği yegane sorun ise borsanın tepkisinin ne olacağı. Halbuki asıl tehlike, AB entegrasyon sürecinin gerektirdiği hukuk devleti ve demokratikleşme yönündeki reformların akamete uğramasıdır. Fransa'da şekillenen çerçeve gerek Avrupa Komisyonu'nun 6 Ekim tarihli ilerleme raporunda, gerekse 17 Aralık zirvesinin başkanlık sonuçlarında gündeme getirilen bir dileğin yeni formülüdür. Bu belgelerde üyelik gerçekleşmese bile Türkiye'nin "Avrupa yapılarına mümkün olan en sıkı bağlarla çıpalanması" sağlanmalıdır deniyordu.

Biz
davul, onlar tokmak
Yani Türkiye, Batı sistemi içinde kalacak, AB'nin çıkarlarına aykırı düşmeyen bir güvenlik ve dış politikası benimseyecektir. Ancak, ordusunun gücü nedeniyle eşit ortak sayılacağı savunma konuları dışında AB karar mekanizmalarında yer almayacaktır. Türkiye geleceğin dünyasının güçlü bir oyuncusunun eşit ortağı olarak karar mekanizmalarına, dünyanın şekillenmesine katkıda bulunma hakkından mahrum kalacaktır.
Bir başka deyişle AB-Türkiye ilişkilerinde davul Türkiye'de, tokmak AB'nin elinde olacaktır. Avrupa kimliğine yeni boyut ekleme, uygarlıklar arasındaki uzlaşmayı sağlama, AB'nin gelecekteki itici gücü olma iddiasındaki bir ülke, bu tür bir ilişkiyi kabul edemez. Teklif edilen Türkiye'nin AB'nin beyi olması ve diğer tüm iddialarından vazgeçmesidir.
Bu rüşvet karşılığında feda edilecek olan ise Türkiye'de çalışanların haklarının boşlanması, havanın ve suyun temizliği, siyasetin liberalleşmesi, vatandaşlar için hukukun üstünlüğünün sağlanması ve demokratikleşme yönündeki dönüşümdür. Böylesi bir statünün kabulü, Bahadır Kaleağası'nın deyimiyle "Türkiye'yi 2. sınıf bir şark ülkesi olarak görenlerin provokasyonlarına ve tuzaklarına düşme" gafletini göstermek olur.
Türkiye, AB karar mekanizmalarının tümünde eşit olarak yer almayacağı herhangi bir öneriyi ciddiye almamalıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Daha iyi bir küreselleşme   / 15-05-2005
 Düşüş   / 08-05-2005
 İşi doğru yapmak   / 05-05-2005
 Anlama zamanı   / 01-05-2005
 Paradigma   / 28-04-2005
 Meal   / 24-04-2005
 Üzücü farklılık   / 21-04-2005
 Korkunun faydası   / 17-04-2005
 Ortadoğu'da yaz   / 14-04-2005
 Öfke selini durdurmak   / 10-04-2005
SOLİ ÖZEL
Rüşvet
Emekli Büyükelçi ve Avrasya Stratejik...
Pamuk ipliğinde
Pamuk ipliğinde
Bu geceki F.Bahçe-G.Saray derbisi hem şampiyonu hem de Şampiyonlar...
Kupa maça gelmiyor
Kupa maça gelmiyor
F.Bahçe'nin başvurusuna rağmen Futbol Federasyonu "Şampiyon net...
'AB'nin sadık ortağı olmak istiyoruz'
'AB'nin sadık ortağı olmak istiyoruz'
Başbakan Erdoğan 'Hangi Avrupa'yı İstiyoruz' başlıklı yazısında...
Bu derbi yüzyıla sığmaz!..
Tüm Türkiye bu akşamki Fenerbahçe Galatasaray derbisine kilitlendi.
İtiraf etti sonra kayboldu ama
Furkan Çakır isimli genç, MHA'ya gelerek iki ay önce işlenen cinayeti...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu