kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İbrahim Caferi Ankara'dan ayrıldı

Resmi ziyaret için geldiği Ankara'dan, Bağdat'tan kendisini getiren Ata uçağıyla ayrılan Caferi, Türkiye ziyaretinin genel amaçlarına ulaştığını ve ortaya koydukları taleplerin Türk tarafınca olumlu yönde karşılandığını söyledi.

Resmi ziyaret için geldiği Ankara'dan, Bağdat'tan kendisini getiren Ata uçağıyla ayrılan Caferi, havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Caferi, Irak'taki koalisyon kuvvetlerinin ne zaman ayrılacağının sorulması üzerine, bu konunun, Irak güvenlik birimlerinin yeterli düzeye çıkarılmasına bağlı olduğunu söyledi. Irak Başbakanı İbrahim Caferi'yi Esenboğa havalimanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve diğer yetkililer uğurladı.

Irak Başbakanı İbrahim Caferi, Türkiye ziyaretinin genel amaçlarına ulaştığını ve ortaya koydukları taleplerin Türk tarafınca olumlu yönde karşılandığını söyledi. Caferi, iki günlük resmi ziyaret için geldiği Ankara'daki temaslarını tamamlamasının ardından, Türkiye'den ayrılışından önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'ye ziyaretini nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soru üzerine Caferi, ''Türk kardeşlerimizle, bizim tarafımızdan önerilen tüm konulara dair dosyalar görüşüldü. Türk tarafı çok iyi niyetle bizim taleplerimizi olumlu yönde karşıladı'' diye konuştu.

Caferi, görüşmelerde elektrik, petrol, su, sanayi, ticaret ve siyasi alandaki konuların ele alındığını kaydederek, ''Her ne kadar bu ziyaretim kısa sürse de bütün amaçlarımıza ulaştık. Bakanlarımız Türk tarafındaki ilgili bakanlarla görüşmek istediğimiz önemli konuların tümünü ele aldılar'' dedi.

Irak Başbakanı Caferi, Irak'taki koalisyon güçlerinin çekilmesi için öngördükleri bir takvim olup olmadığının sorulması üzerine, ''Irak'ta bulunan çokuluslu güçlerin çekilmesi şüphesiz ki Irak'ın güvenlik birimlerini oluşturması ve bu güvenlik birimlerinin üst düzeye çıkarılmasına bağlıdır'' diye konuştu. Irak'ın olağanüstü bir durumdan geçmekte olduğuna işaret eden Caferi, ülkenin güvenlik güçlerini oluşturmada yeterlilik sağladıkları
takdirde çokuluslu gücün çekilmesini talep edebileceklerini kaydetti.

Caferi, Iraklı bir gazetecinin, ''Güvenlikle ilgili sorunlarda Türk tarafından yazılı garanti aldınız mı?'' şeklindeki bir sorusu üzerine, siyasi tarih süresince Türk tarafından Irak'a karşı güvenlik düzeyinde herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını vurguladı. Irak Başbakanı Caferi, Ankara'da yaptıkları görüşmelerde Türk yetkililerin Irak'taki güvenlik birimlerinin eğitilmesi için yardımda bulunacaklarını söylediklerini kaydetti.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Bülent Arınç olmak üzere Türk yetkililerin, Irak'taki anayasa çalışmaları süresince kendilerine yardımcı olabileceklerini, özellikle de eğitim ve uzmanlar bazında çalışmalar yapabileceklerini ilettiklerini belirtti. Caferi, bu konuda birlikte çalışma yapmaya açık olduklarını ifade etti.

Caferi, Türkiye'den elektrik alımına ilişkin bir soru üzerine, şu anda 150 megavatlık elektriğin zaten verilmekte olduğunu, kısa süre içinde bu rakamın 240'a, orta vadede 350'ye ve gelecekte de 1000 megavata kadar çıkarılmasının öngörüldüğünü söyledi. Irak Başbakanı Caferi, ülkesinde çok sayıda Türk işadamının faaliyet gösterdiğine işaret ederek, Türk işadamlarının bu çalışmalarını sürdürmelerini istediklerini, Ankara'yı ziyareti sırasında, zaten onlarda da bu yönde bir isteklilik olduğunu gördüğünü ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Türkiye İslam dünyasına liderlik etsin'
 Erdoğan: "Bu ülkenin hizmetkarıyız"
 Caferi'den Ankara'yı rahatlatan mesajlar
 Sezer ile Papulyas'tan silahsızlanma mesajı
 Ata'ya yürüyüş
 İzmit'te türban krizi
 'Aç-kapa' formülü Türk hukukuna uymuyor
 Soros gibi param olsaydı eğer...
 Emine Erdoğan Suriye'de
YAVUZ DONAT
Bugün Yozgat'ta düğün var
Bugün Yozgat-Yerköy'de bayram...
Tüm Avrupa peşlerinde
Gurbetçi milliler Nuri Şahin, Deniz Yılmaz, Ferhat Bıkmaz ve Tevfik...
Barbaros Bulvarı yine savaş alanına döndü
Freni boşalan un yüklü kamyon dehşet saçtı. Ortalığı savaş alanına...
Mucize öğretmen
Mucize öğretmen
Adviye Ahmet Eminoğlu İlköğretim Okulu'nun öğretmeni Akar'ın 48...
75 yıllık yasanın kurbanı oldu
75 yıllık yasanın kurbanı oldu
Bir markette çalışan genç, 3 ayda bir yapılan sağlık taramalarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu