kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Futbol sayesinde sokaktan koptular
Futbol sayesinde sokaktan koptular
Sporu sevdirmeye çalışıyoruz
Hocasının gözüne girdi
Formasını çok seviyor

Sokaklardan yeşil sahaya

Sokak çocuklarından kurulu futbol liginde 24 takım mücadele edecek. Hedef belli, iyi bir futbolcu olmak.

Ne aileleri hakkında ne de 'sokak'lardan konuşmak istiyorlar. Antrenörleri, eski milli futbolcu Müjdat Yetkiner'i pür dikkat dinliyorlar. "Sokak Ligi" projesinde amaç çocukları sokaktan alıp spora yöneltmek. Haziran'da başlayacak ligde, altı ilden 24 takım mücadele edecek. 12-14 yaş arasındaki 300 çocuk, şimdiden büyük bir takımda oynamanın hayalini kuruyor.


Futbol sayesinde sokaktan koptular

Sokak çocukları için kurulan futbol takımları antrenmanlara başladı. Ünlü hocaların çalıştırdığı takımlarda oynayan çocukların büyük hayalleri var.

İngiltere Büyükelçiliği, İngiltere'de çok yaygın olan Sokak Ligi (Street League)' ni Türkiye'ye taşıdı. Ancak ülkemizde kuralan lig, İngiltere'dekinden biraz farklı. Bizdeki Sokak Ligi'nde, 12- 14 yaş arasında gerçek anlamda sokak çocukları top koşturacak. 6 ilde kurulan 24 takımda yaklaşık 300 sokak çocuğu önümüzdeki ay maçlara başlayacak. İngiltere Büyükelçiliği'nin kültürel ilişkilerini yürüten British Council'ın (İngiliz Kültür Derneği) 12-14 yaş arasındaki sokakta risk altında yaşayan, eğitim eksikliği olan, toplumdan dışlanmış çocuklara yönelik kurduğu Sokak Ligi, futbol sayesinde özgüven duygusunu kazandırma, sosyalleştirme, disiplin ve sorumluluk oluşturma yönünde katkıda bulunmayı amaçlıyor. Diğer bir deyişle çocukları sokaktan alıp spora yönlendirmek ve bu sayede kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak amaçlanıyor.

HER İLDE 4 TAKIM KURULDU
Projeye Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, belediyeler, Türkiye Futbol Federasyonu ve Rotaryenler destek oluyor. Sokak Ligi projesi ilk aşamada İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep ve Diyarbakır'da start aldı. Bu illerde dörder takım kuruldu. Takımlar SHÇEK'e bağlı çocuklardan oluşuyor. 12-14 yaş arasındaki çocuklardan oluşan takımlara Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) lisanslı antrenörler tahsis etti. Belediyeler halı sahalar ayarladı ve ulaşımlarını sağlamayı kabul etti. Rotaryenler forma ve ayakkabılarını verdi. Ve geçen hafta çocuklar top başı yaptılar. Önümüzdeki ay başlayacak ligin kurallarını Türk Futbol Federasyonu (TFF) belirledi. Maçların hakemlerini de yine federasyon tayin edecek. Yani lig tamamen TFF'nin himayesinde olacak.

BELEDİYEDEN DESTEK
Sokak Ligi'nde önce aynı ildeki takımlar birbirleriyle karşılaşacak. Sonra bölgesel maçlar ardından da Türkiye çapında maçlar yapılacak. Sezon sonunda Türkiye Şampiyonu belirlenecek. Önümüzdeki yıl 14-16 yaş grubu takımlar kurulacak ve 14 yaşını geçenler bu takımlara transfer olacak. İstanbul'daki Sokak Ligi takımlarından biri olan Beyoğlu Takımı'nın Kasımpaşa'da bir halı sahada yapılan antrenmanlarına konuk olduk. Beyoğlu Belediyesi'nin otobüsüyle gelen çocuklar coşkuyla sahaya koştular. Arkalar ından antrenörleri Müjdat Yetkiner geldi. Çocuklar kiminle antrenman yaptıklarının pek farkında değil ama biz Müjdat'ı görünce açıkçası çok şaşırdık. Çünkü Müjdat Fenerbahçe'nin efsane olmuş futbolcularından biri. Fenerbahçe formasını 17 sene yıl boyunca tam 767 kez giyerek ulaşılması çok güç bir rekora imza atan Müjdat Yetkiner'in futbol öğretmesi bu çocuklar için büyük bir şans...

ŞOV YAPMAYI SEVİYORLAR
Antrenman boyunca gözlemlediğimiz Müjdat Hoca, çocuklara sadece futbolu değil hayatı da öğretiyor. Kendisi de iki çocuk babası olan ünlü futbolcu, çocuklara bir baba gibi yaklaşıyor. Maçtan sonra karşılarına oturuyor, nasihat veriyor, uzun sohbetler yapıyorlar. Çocuklar üzerlerinde formaları, önlerinde meşin toplar, güzel bir halı sahada top koşturmaktan dolayı o kadar mutlu ki var güçleriyle oradan oraya koşturuyorlar. Bazıları da adeta yeteneklerini göstermek istercesine röveşata yapıyor. Sonra antrenmanı izlemek üzere Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan geliyor. Çocuklar bir anda topu bırakıp başkanın etrafını sarıyorlar. Demircan ceketini çıkarıp çocuklarla kısa bir süre de olsa futbol oynuyor. Giderken de çocukların çok hoşuna gidecek bir şey söylüyor; "Bu akşam güzel bir restoranda hep birlikte yemek yiyeceğiz." Bu güzel haber çocukları daha da kamçılıyor ve antrenman var hızıyla sürüyor.

MAÇLAR BAŞLIYOR
Bu arada antrenmanlarda SHÇEK'in bir uzmanı veya British Council'ın görevlendirdiği bir psikolog saha kenarında hazır bulunuyor. Psikologlar, çocuklardaki sorumluluk, disiplin, ekip çalışması gibi alanlarda gelişmeyi izlemek ve değerlendirmekle görevli. Bu konudaki değerlendirmeler her antrenmandan sonra antrenörden de isteniyor. British Council'den Can Özgün, "Sezon sonunda Çukurova Üniversitesi uzmanları bu bilgileri bilimsel açıdan değerlendirip sonuçlarını açıklayacak. Böylelikle projenin sonuçlarını da görmüş olacağız" diyor. Can Özgün, Sokak Ligi'nin kısa zamanda bütün Türkiye'ye yaymayı planladıklarını da vurguluyor; "Takımlarımız önümüzdeki ay maç yapacak hale gelecek ve lig başlayacak. Çocukları çok iyi hocalar çalıştırıyor, onlar da çok heyecanlı. Sarıyer'deki takımımızı da Beşiktaş'ın eski futbolcularından Recep çalıştırıyor. İçlerinden milli takıma kadar yükselecek futbolcular çıkacağına inanıyoruz."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bandırma yolcuları
 Bu ne zamansız bir ölüm
 Enver Paşa treni geri dönüyor
 Nusaybinli Kudbettin Fransa yolcusu
 Boğaz'ın kimsesiz çocukları yunuslar
 Kas gücüyle dünya turu
 Sokak çocukları AB fonu ile iş bulacak
 Jet hızıyla restorasyon tartışması
 Ağrı'nın Süreyya Ayhan'ı
 Renklerin 'güneş dansı'
 Antik Troya yeniden hayata döndü
 Hollandalı ressama Antalya ilham veriyor
 Bir bahar akşamı buluştuk
 'Değişim'i bu sergide görün
 Dünyanın en cimri zengini
 Kılıçlar ve pelerinler Sith'in İntikamı için hazır bekliyor
 Medresede üniversite kuruldu
 Formula 1'in gönüllü doktorları
 Scorsese'yi cezbeden film
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kadınlar çok kıskanç, çok...
Yaz yaklaşmış hepimizde...
MEHMET ALTAN
Üç küçük domuzcuk
Tam elli yıl olmuş... Dünyanın en ünlü...
ÖNCEL ÖZİÇER
Tantalos su ister, ben huzur!
Tantalos'u da gördüm,...
Hukuk savaşı için gaza bastılar
Hukuk savaşı için gaza bastılar
Motosiklet dernek, kulüp ve grupları "Motosiklet Grupları Platformu"...
İkramda Uzakdoğu farkı
İkramda Uzakdoğu farkı
Kabinde sunulan ikram kalitesiyle ün yapan Uzakdoğulu havayolları...
Sert olmayan, yaysız yatakta uyumalısınız
Sırt, bel ve boyun ağrıları herkesin ortak şikayeti. Doç. Dr. Metin...
70'lik delikanlılar bisiklet üstünde Türkiye'yi geziyor
Hakkı Terzibaşoğlu 74, Necati Bilgen 66 yaşında... Bisikletle her gün...
Fransız peynirinin en Fransız markası
Adını üretildiği Fransa'nın Camembert köyünden alan peynirin kalitesi, bir...
2004 mahsulü boyalı ve sulu şaraplar
Dışarıdan görünen manzara çok iyi. Ama Türkiye'ye gelen turist sayısı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.