kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
“Türkiye’de Hukuk Reformu Toplantıları”nın dördüncüsü Bilgi Üniversitesi’nde yapıldı. Toplantıya Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Hukuk Fakültesi Dekanı Turgut Tarhanlı (sağ başta) ve Rektör Lale Duruiz de katıldı.
'Sıkıntıların nedeni geç reform yapmamız'
'Türkiye dünyayla aynı dili konuşacak'

'Sıkıntıların nedeni geç reform yapmamız'

Adalet Bakanı, Hukuki Perspektifler Dergisi'nin toplantısında, Türkiye'nin yasaları zamanında değiştiremediği için şimdi 'karnının ağrıdığını' söyledi.

Hukuki Perspektifler Dergisi (HPD) ile Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin birlikte düzenlediği "Türkiye'de Hukuk Reformu Toplantıları"nın dördüncüsü, dün İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı'nın ev sahipliğini yaptığı konferansa Adalet Bakanı Cemil Çicek, Ciner Medya Grup Başkanı ve Hukuki Perspektifler Dergisi Yayın Direktörü Avukat Kenan Tekdağ ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Lale Duruiz katıldı. Türk Ticaret Kanunu Komisyonu Başkanı ve alt komisyon üyelerinin yanı sıra akademisyenlerin de yer aldığı toplantıda Türk Ticaret Kanun Tasarısı'nın genel sunumu, ticari işletme, taşıma, sigorta ve deniz ticaret hukukundaki düzenlemeler tanıtıldı.

"5 YILLIK ALINTERİ VAR"
Konferansın açılışında konuşan Adalet Bakanı Çiçek, Türkiye'nin hukuk alanında çok ciddi bir çabanın içinde olduğunu söyledi. Çiçek, Türkiye'de 30 hukuk fakültesi bulunduğunu, ancak bu fakültelerden sadece 3'ünün bu sürece ilgi duyduğunu kaydederek şöyle dedi: "Yasalaştırma sürecinde olabildiğince her kesimin katkısını arzu ettik. Bu yasalar Türkiye için getiriliyor. 'kimin söyleyeceği bir şeyi, düşüncesi varsa, gelsin söylesin. Bunlardan azami istifadeyi sağlayalım diye'. Ama gelin görün ki, hangi konu gelse 'yeteri kadar zaman bulunamadı' gibi bir mazeretle bu çalışmalara karşı çıkıldı. Bugün tartışılan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın arkasında 5 yılı aşan alın teri, göz nuru var. Eğer 5 yıl, böylesine bir tasarı için az geldi deniyorsa, kıyamete kadar beklememiz lazım. Borçlar Kanunu'nu da tartışmaya açtık. Onun arkasında da 7 yıl var. Sizler şahit olun. Meclis gündemine geldiği gün yine aynı çevreler, 'yeteri kadar tartışılmadı' diyecek. Yasaları uzun süre bekletme gibi bir lüksümüz yok." Türkiye'nin değişiklikleri zamanında yapmadığı için ağır bedeller ödediğini de vurgulayan Çiçek, "Anayasa zamanında değiştirilebilseydi, DGM'ler zamanında kaldırılabilseydi, Türkiye'de şimdi karın ağrıları olmazdı" dedi. Çiçek, bundan dolayı herkesin ne katkı sağlayacaksa zamanında yapması gerektiğine dikkat çekerek, tartışmaya açtıkları Borçlar Kanunu hakkında şu ana kadar bir tartışma yapılmadığını kaydetti.

AB İÇİN ÖNEMLİ ADIM
Bakan Çiçek, hazırlanmakta olan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın ticari hayata çağdaş açılımlar ve çözümler getireceğini belirterek, şöyle konuştu: "Kamuoyunda hükümet ile ilgili söylenen şöyle bir şey var; '17 Aralık'tan sonra AB hedefiyle ilgili bir duraklama meydana geldi. Reform yorgunluğu hasıl oldu'. Eğer bu Türk Ticaret Kanunu yasalaşırsa, AB müktesebatının en önemli en az 13-14 maddesi bir ölçüde tasarının içinde merc edilmiş olacak. Bu tasarı kanunlaştığı anda sadece Türk Ticaret Kanunu çıkmayacak, aynı zamanda AB'de en önemli müzakere başlıklarından birisi olan bir bölümle ilgili 14 tane metni de karşılamış olacağız. Bu açıdan da bu süre zarfında bütün üniversitelerden ve meslek kuruluşlarından katkı bekliyoruz. Bu tasarı için belli bir süre vermiştik. Bu süre dolmak üzere. Gelen değerlendirme, tenkit ve ilaveler ışığında son bir değerlendirme yapacağız. Ondan sonra da süratle TBMM'ye, mümkünse bu yıl içinde sevk edip, ülkemize yepyeni bir Türk Ticaret Kanunu kazandırmak istiyoruz."

HUKUK ÇEVRELERİNE ÇAĞRI
Türkiye'nin yasalaşma sürecine girdiğini belirten Ciner Medya Grup Başkanı ve Hukuki Perspektifler Dergisi Yayın Direktörü Avukat Kenan Tekdağ da şöyle dedi: "Amacımız tüm hukuk çevrelerinin bu sürece aktif bir şekilde katkıda bulunmasını sağlamak. Yayıncısı olduğumuz Hukuki Perspektifler Dergisi bu sürece değerli üniversitelerimizle işbirliği içersinde tartışma platformları oluşturarak, katkı sağlamayı hedefliyor. Bu toplantıyla birlikte dördüncü toplantımızı yapmış bulunuyoruz."

Şenol BAŞTAKAR-MERKEZ-İSTANBUL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Geçmişin izi, çocuk rüyalarında
 Taksimetreye sıkışıklık zammı
 İki duble içen 2 yıl hapse hazırlansın
 Tunceli'de operasyon
 Şehide son görev
ERDAL ŞAFAK
Hayır, bir çiçek daha açmadı
Özbekistan olayları...
4 kamyon dolusu ceset
Özbekistan'da olaylar ikinci gününe girerken hükümet, askerlerin...
Kuran'a saygısızlığa tepki büyüyor
Guantanamo Üssü'ndeki ABD askeri yetkililerin, tutsakları aşağılamak...
Burası Ankara
Burası Ankara
Süper Lig'de son üç haftaya dört puan farkla lider giren Fenerbahçe,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu