kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 

Bilderberg Toplantıları

Bir beyin fırtınası olan Bilderberg Toplantıları 1954 yılından bu yana sürüyor. Bu toplantılara 4 kez katıldım. Son derecede zevkli, öğretici ve kalitesi yüksek toplantılardı.
Türkiye'de bu toplantılar her nedense garip karşılandı. Toplantılara gidemeyenler, konular hakkında bilgi derinliğine sahip olmayanlar ve bu tür beyin fırtınalarına katkı yapabilme yeteneği kısıtlı kişiler Bilderberg'e çeşitli sıfatlar yakıştırdılar, komplo teorileri ürettiler. Tutanaklarının yakıldığından ve siyonist etkilerden başlayarak, tarikat benzetmesine kadar ne varsa sıraladılar. Hatta buraya 4 kez katılmama bir anlam veremeyenler, TBMM komisyonlarında, 2001 krizini çıkartmam için benim bunlardan emir aldığım şeklinde saçmalıkları bile dile getirebildiler.
Aslında uluslararası düzeyde Bilderberg toplantılarına benzer bir çok sivil toplum örgütü var. Örneğin, Euro 50, Trilateral gibi ismini bile bilmediğimiz bir çok grup bir araya gelip çeşitli konuları görüşür, beyin fırtınası yaparlar. Bilderberg de bunlardan bir tanesidir. 40 yıl önce kurulmuş olması, yürütme kurulunun güçlü isimlerden oluşması ve masraflarını kendilerinin karşılaması grubu bugüne kadar getirmiştir.
II. Dünya Savaşı sonrası Avrupa ve Amerika arasındaki ilişkileri ya da ilgilendikleri ortak konuları birlikte konuşmak amacıyla kurulmuştur . Genelde, dış politika ve uluslararası ekonomi konuları gündemin ağırlık noktalarıdır. Bir yıl Amerika, bir yıl ise Avrupa kıtasında toplanılır. 1959 yılında İstanbul Yeşilköy'de de bir toplantısı yapılmıştır. Yürütme kurulu gündemi ve davetlileri belirler. Katılımcıların 1/3'ü Amerika'dan, 2/3'ü ise Avrupa'dandır. Hollanda ve İspanya kraliçeleri yürütme kurulunda görev aldıklarından hemen hemen her toplantıda hazır bulunurlar.
Bilderberg'in ülkemizde bu derecede tanınmasına nedeni, kuruluşundan bu yana davetliler arasında Türklerin de yer almasıdır. Türkiye bunu Selahattin Beyazıt'a borçludur. Entelektüel kapasitesi yüksek bir kişi olan Sayın Beyazıt, Bilderberg'in kuruluşuna katılmış ve uzun yıllar yürütme komitesinde görev almıştır. Bunun sonucu Türkiye'den davet edilecekleri de kendisi seçmiştir. Selahattin Bey bu konumda olmasaydı, bu grubun ismini, diğer benzerlerinde olduğu gibi, duymazdık bile.
Bilderberg Toplantıları'nın bir formatı vardır. Katılan kişilerin daha açık ve serbest konuşmaları için toplantılarda zabıt tutulmaz. Yani "off the record"tur. Tabii ki kendiniz not tutarsınız. Aslında buna da gerek yoktur. Zira toplantı sonrası birkaç ay içinde tartışılan konuların özeti size gönderilir. Toplantıların basına yansıtılması görevini yürütme komitesi yapar. Bir basın bildirisi hazırlarlar, dağıtırlar.
Basın mensuplarından seçilenlerin davet edilmesi de toplantıların bir özelliğidir. Genelde basın kuruluşları sahipleri ve etkili gazeteciler çağırılırlar. Kendilerinden burada konuşulanların kendilerinde kalması, bilgi dağarcıklarına eklenmesi ve yayınlanmaması ricasında bulunulur. Gizlilikten değil, benimsedikleri kurallar çerçevesinde bu böyledir.
Bu yıl Türkiye'den davet edilen basın mensubu arkadaşımız bir istisna yaptı, konuşulan konuları yazdı. Kendisi "bir ilki gerçekleştirirken", biz de toplantılarda neler döndüğünü öğrenmiş olduk.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Serdengeçti mesajı   / 13-05-2005
 Büyümeye endeksli tahvil   / 11-05-2005
 Yoğun bir haftadan geriye kalan   / 09-05-2005
 Bilgi toplumu olabilmek   / 07-05-2005
 AB'de detayları atlamayalım   / 06-05-2005
 Asya Kalkınma Bankası   / 04-05-2005
 Bizdeki sıcak para ne kadar?   / 02-05-2005
 Büyüme verileri ve stoklar   / 30-04-2005
 Reel ücretler ve verimlilik   / 29-04-2005
 Borç ölçme yöntemi ve Maastricht   / 27-04-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Limanların özelleştirmesine rekabet freni
Özelleştirme...
GAZİ ERÇEL
Bilderberg Toplantıları
Bir beyin fırtınası olan...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Havacılık kazanına Avrupa faresi düştü
Son iki yıldır...
Çanakkale destanına yeni ışık
Yakın tarihin en büyük savaşı, bu kez esir askerlerin ifadeleri ile...
'Engel' tanımaksızın üretiyorlar
17 yaş ve üstü zihinsel engellilere eğitim veren Konak İş Eğitim...
Canavara ceza freni
Canavara ceza freni
Haziran başında yürürlüğe girecek yeni TCK ile trafik kazası...
Avcı gidiyor, Hayal geliyor
Avcı gidiyor, Hayal geliyor
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı...
IMKB
E: 25.326 D:% 0,84
DOLAR
S: 1,367 D:% 0,257
EURO
S: 1,729 D:% -0,260
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu