kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Sana mı kalmış yani bu dünyayı değiştirmek?

Çoğu zaman kendilerini aydın görenler kendi küçük dünyalarını yaratır ve kendilerini soyutlarlar. Koşuşturan kişiye alaycı bir ifadeyle bakıp inciler dökerler

Merhaba Süpermen amca
Ben Ayşe Demir. Üç senedir yurtta okuyorum. Sekiz kardeşiz, beş kız üç erkek. Annem ilkokula kadar okumuş. Babam hiç okumamış. Ama okuma yazması var. Ben bu yurda geldiğim için çok mutluyum. Öğretmenlerimi çok seviyorum. Sizi de çok seviyorum. Benim annem ev hanımı, babam çalışmıyor. Ben seneye lise bire gideceğim çünkü annem kendisi gibi cahil kalmamı istemiyor. Ben bir meslek sahibi olmak için çok çalışmalıyım. Annem babam okumadılar diye çok pişmanlar. Arkadaşlarım adına size çok teşekkür ederim. Ellerinizden öperim.

Ben Kezban Aydoğan
İlk olarak kendimi size tanıtayım. Çetinkol Köyü'nden geldim. 12 yaşındayım. Benim babam vefat etmiş. Annem de bizi terk etti gitti. Ninemler beni ile kardeşimi yanlarına getirdiler. Dedemin bitane gözü kör olmuş. Ninem de iki yerden ameliyat olmuş. Her gün hasta oluyor. Ne annemin maaşı var ne de dedemin. Dedemler zorla bize bakabiliyorlar. Ben yurda gelmeden önce yurdu çok merak ediyordum. Yurda gelince çok heyecanlıydım. Arkadaşlarımla konuşmuyordum. O akşam hiç yemek yemedik. Çünkü utanıyorduk. Ve sizi çok seviyorum, siz bu yurdu yaptırmasaydınız bu yurttaki kızların hiçbiri okuyamazdı. Köyde iş yaparlardı, bazılarını anne-babaları okuturdu. Siz nasılsınız? Oralar nasıldır? Ben İstanbul'u çok merak ediyorum. Ben Karadeniz gezisine gittim, çok güzel bir yerdi.

Şehriban Teğin
Yurdu ilk gördüğüm zaman sarayları hatırladım. Bu kadar güzel yurdu ve iyi olan öğretmenleri görünce keşke daha çabuk davransaydım diye kendi kendime düşündüm. Kendime ait yumuşacık bir yatağım, dolabım oldu. Bilgisayarı, müzik aletlerini televizyonda görmüştüm şimdi hepsi var yurtta. Köyde iken kardeşlerimle yatar giyeceklerimi aynı dolaba koyardık. Masa ve sandalye olmadığı için yere uzanıp dersime çalışırdım. Gelecekte Allah'ın izniyle matematik öğretmeni olmak istiyorum. Ben de diğer öğretmenler için geleceğin güneşi olmak istiyorum. Bu yurdu açıp benim ve benim gibi bir çok arkadaşımı aydınlığa çıkarttığınız için çok teşekkür ederim. Sizin gibi değerli insana ilk defa mektup yazıyorum. Ondan dolayı çok heyecanlıyım. O yüzden yanlışlarım olmuşsa özür dilerim.

***

Ben bir adamla tanıştım. Herhangi bir adam değil o. Mektupta bahsedilen değerli insan o. Hani adam gibi adam dediklerimizden. Ona yazılan mektuplar mı etkiledi beni.... Yoksa o mektupların sahibi, okumak isteyen küçük kızları anlatırken gözlerinin dolması mı? Ferhat Şenatalar, İştip doğumlu. İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi'nde işletme okumuş. Sonra ver elini Fransa. Nancy'de yüksek lisans yapan Şenatalar, Kanada, Norveç, İsveç, Avusturya ve İtalya'da yaygın eğitim programlarına katılmış. Çeşitli işletmelerde yönetici ve danışman olarak çalışan Şenatalar, bir gün Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'yle aslında Prof. Dr. Türkan Saylan ile tanışmış ve bir anda bütün hayatı değişmiş. "Müthiş bir kadın Türkan Saylan" diye anlatıyor. "Nasıl bir enerjisi var, anlatamam. Bir saniye durmuyor. Siirt'e beraber gittik, başında beni uyardı. 'Sabah gidip akşama döneceğiz' dedi. İnanın aynısı oldu yemek molası bile vermedik. Yapılacakları belirledik, dönüşte üç kez aradı beni, ben de pes ettim, 'Yapalım yurdu' diye cevap verdim." Türkan Saylan'ın enerjisi Ferhat Şenatalar'a geçmiş. Hem de ne geçiş. Altında arabası bile olmayan Şenatalar varını yoğunu Eruh İlköğretim Yurdu için harcamış. Yukarıdaki mektuplar sadece onun için...

***

Türkan Saylan
'ı tanıdığım zaman herhalde 5 ya da 6 yaşındaydım. Çapa Diş Fakültesi'ne çürük dişlerimi yaptırmak için gidiyorduk babaannemle. Her fırsatta ona da uğruyorduk. Bu kızıl saçlı, yüzü çillerle kaplı hoş kadın bende hep bir merak uyandırıyordu. Dönüş yolunda babaannem anlatıyordu. "Çok önemli işler yapıyor" diyordu. "Cüzzam diye kötü bir hastalık var, onu tedavi etmek için uğraşıyor." Bugün aynı kızıl saçlı kadın, Siirt'in Eruh kazasına Ferhat Şenatalar diye birini kazandırmış. Her gün arayarak, "Hadi Ferhat Bey, ne yapıyoruz" diyerek. Şöyle yazmış Aydınlığa Koşan Küçük Kızlar kitapçığının başına: "Çoğu kez kendilerini aydın olarak görenler kendi küçük dünyalarını yaratır ve her şeyden soyutlanırlar. Sanki dünya onların etrafında dönmektedir ve her şey yanlıştır, yetersizdir. Bunları yazar, söyler ve surat asarlar. Koşuşturanlara da alaylı bir gülümsemeyle bakıp inciler dökerler: Sana mı kalmış bu dünyayı değiştirmek? Devlet yapsın yapacağını senin esas amacın ne bu koşuşturmada? Esas çıkarın ne anlayalım! Bir çözümün parçası olmanın biz ölümlülere verdiği doyum ve mutluluğu tatmak hepimiz için olası."

***

Ferhat Şenatalar
'ın hikayesi 12. sayfada. Bugün Pazar, şöyle bir çevrenize, yaşam şartlarınıza bakın ve Siirt Eruh'taki kızları düşünün. Eminim siz de bir şeyler yapmak isteyeceksiniz. Türkan Saylan'da proje çok, inanın, onun enerjisi bitmez. Yeter ki "Ben buradayım, yardıma hazırım çok param yok ama bir şeyler yapabilirim" deyin. Mutlaka yapabileceğiniz bir şeyler vardır. Örneğin, Hakkari'de hayatında hiç kol saati bile görmemiş öğrencilere 20 tane kol saati hediye edin. Olmaz mı? Siz de karaya vurmuş bir deniz yıldızını tekrar denize atın. Ne olur? Kolunuz mu yorulur?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dün gece hiç tanımadığım bir erkeğe...   / 01-05-2005
 Herkesin diyeti kendine   / 24-04-2005
 Ecevit kuru pasta değil kestaneli yaş pasta yiyor   / 17-04-2005
 Gözler asla yalan söylemiyor hatta fazla açık veriyor   / 10-04-2005
 Bir pazar sabahı Yıldız Parkı   / 27-03-2005
 Sen sigaraya tekrar başla   / 20-03-2005
 Sana mı kalmış yani bu dünyayı değiştirmek?   / 13-03-2005
 Türk halkı kan istiyor kan   / 06-03-2005
 Reha Muhtar manşet olmalıydı   / 27-02-2005
 Tamam elime düştün işte   / 20-02-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Gece yarısı halı saha maçına giden...
MEHMET ALTAN
R. G.
Tecavüzcüsü 26 yaşındaydı. İmam nikahıyla...
REFİK DURBAŞ
Güneydoğu'nun geleceği
Nihayet gördüm... Birkaç ay önce...
FİKRET AYDEMİR
Bir Sapık Kronoloji
Başörtüsü taktığı için tehdit...
STELYO BERBERAKİS
Ayvalık Ve Midilli Arasında
Giritli Yunanlar ile Giritli...
YASEMİN TAŞKIN
Kadının Modernize Edilmiş Köleliği
Çalışan anneler, ev,...
KAZIM KANAT
Liseli deli kızın hikayesi
Bir gece yarısı!... Arabanın...
Ünlü sesler en güzel şarkılarını seslendirdi
Ünlü sesler en güzel şarkılarını seslendirdi
Türk popunun altı güzel sesi, eski orjinal kayıtlı CD'leriyle yeniden...
Bu oteller özel tasarım
Bu oteller özel tasarım
İyi tasarım artık sadece belli bir kesimin değil, hemen herkesin...
Kulağa alkol yerine sirke damlatmak daha yararlı
Çocuk yaşlarda çok dikkate alınması gereken orta kulakta sıvı...
Bitki ve meyveler 'poşet'e girdi
Yeşili, meyvelisi ve bitkiseliyle yeni poşet çaylar bir trend yarattı.
Beyaz Saray'a Bağdatlı aşçı
İtalyanlar'la özdeşleşen makarnanın aslında Araplar'ın keşfi olduğunu biliyor...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.