kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bulantı ve kanama varsa kanser riskine dikkat!
Bu durumlar mutlaka takip edilmeli

Bulantı ve kanama varsa kanser riskine dikkat!

'Hasarlı reflü' hastalarının yüzde birikisinde kanser öncüsü durum gelişebiliyor. Uzmanlar; hastaları yutkunurken göğüste ağrı, kilo kaybı, halsizlik, bulantı, kusma ve kanama durumlarında kanser riskine karşı uyarıyor...

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Kaya, reflü ve kanser riski ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Reflü hastaları kanser riski taşır mı? Endoskopik olarak, reflü hastalarının yüzde 40'ında 'hasarsız reflü' dediğimiz durum tespit edilir, yüzde 60 kadarında ise, hasar tespit edilir. Hasarlı reflü hastalığının yüzde 60'lık grubunda ise yüzde bir-iki kişide 'Barrett' dediğimiz kanser öncüsü olabilen hasar gelişir. Yani, 100 hastanın ancak endoskopik olarak birinde veya ikisinde kanser riski açısından anlamlı hasar saptanabilmektedir. Bu hastalar endoskopi ve biyopsi ile izlenip, gerekli girişimler zamanında yapıldığında, kansere dönüşmenin daha da azalacağı kesindir.

* Reflü hangi kanser türlerine yol açabilir? Barrett, yemek borusu döşemesinin mide döşemesiyle yer değiştirmesi olarak adlandırılabilir. Bu vakaların bir kısmının yıllar içinde kansere dönüştüğü bilinmektedir. Ancak, bu risk düşük yüzdeyle kalmaktadır. Kanser riski reflünün şiddeti, Barrett olup olmaması ve süresiyle, (tedavisiz ve takipsiz) doğru orantılı olarak artmaktadır. Reflü, yemek borusu adeno kanserlerine de yol açmaktadır. Bu kanserler yemek borusu alt ucunda gelişmekte, genellikle reflüye bağlı olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda yemek borusunun bu tip kanserlerinin artışı reflü ile ilgiyi desteklemektedir. Endoskopide, yemek borusunun değişik yerlerinden biyopsi alınarak, kanser araştırması yapılabilir ve hasarın derecesi öğrenilebilir. Kanser riski taşıyan kişiler daha sık endoskopik ve biyopsi izlemine alınarak, yakın takip edilmelidir. Reflüde son yıllarda belirlenen bir diğer gelişme ise, endoskopide saptanan bulguların birbirine dönüşmesinin çok düşük olduğu ya da hiç olmadığıdır. İlk endoskopik tanıda nasılsa, öyle devam edeceği sanılmaktadır. Hasarsız reflü hastası diğer aşamalara geçmez. Endoskopik tanıda ilk görüldüğü andaki hasar kabul edilmelidir. Birbirine dönüşme olmadığı bilinmektedir.

* Reflülü kanser hastasında görülen belirtiler nelerdir? Reflülü hastada kanser gelişimi var ise, giderek ilerleyen özellikte yutma zorluğu ortaya çıkar. Yutkunurken göğüs ağrısı hissetme, kilo kaybı, halsizlik, bulantı, kusma, bazen kanama görülebilir. Özellikle yıllardır reflü ile takip edilen hastalarda bu tür belirtiler olursa, süratle doktora başvurulması gerekir.

* Nasıl bir tedavi uygulanır? Reflü uzun süren bir hastalıktır. Eğer ilaç tedavisi sürdürülecekse, hastanın ömür boyu tedavi alması düşünülebilir. Tedavide asit salınımını engelleyici ilaçlar verilir. Eğer tedaviye cevap alınamazsa ya da yemek borusu hasarı çok ileri düzeydeyse, hasta istiyor ise, cerrahi olarak yemek borusunun alt ucunun daraltılması işlemi yapılabilir. Ayrıca, hastaların ideal kilolarına inmeleri, dar pantolon, korse gibi karın basıncını artıran giyeceklerden kaçınmaları istenir. Yatarken baş ucunun 20 cm. kadar yüksek olması faydalıdır. Hastalar, kahve, sigara, çikolata, alkol, portakal suyu, greyfurt suyu, turşu suyu, domates suyu, acı biber, pul biber, aşırı yağlı yiyecek, çiğ soğan ve sarmısak yemekten kaçınmalıdır. Sık sık, az az yemek gerekir. Hastalık uzun seyirli olduğu için, reflüyle ilgili bir yaşam biçiminin seçilmesi önerilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Mide Yanmasında Suçlu Bebeğin Saçı Değil 'reflü'
 Baskı Hissettirmeden Kilo Verdiren Yöntem: Hipnoz
 Bulantı Ve Kanama Varsa Kanser Riskine Dikkat!
 Siyah Üzüm Kan Yapar
 Sigara İçenlerin Beli Ağrıyor
 Çay İç Canlan
 Spor Ve Hareket Neden Bu Kadar Önemli?
 Reflü Ameliyatı Olan Yüz Hastanın 90'ı Sonuçtan Memnun...
 Radyo Dalgaları İle Reflüden Yarım Saatte Ağrısız Kurtulmak...
 Her 100 Reflü Hastasından 10'u Önlem Alarak, Tedavisiz...
 Yesem De Olur Yemesem De' Dedirten Yöntem: Akupunktur
 Cips, Kraker Yerine Ceviz Ve Badem Yiyin
 Hiperaktif Çocuk Kendini Gizleyebilir
 Maydanoz-limon Suyu İçmek Zayıflatmıyor, İdrar Söktürüyor
NLP ile zayıflayın
NLP ile zayıflayın
Kişisel değişim modeli olarak tanımlanan NLP ile fazla kilolarınızdan...
Çetin'in bekleyen 5 filmi gelecek sezon vizyonda
Çetin'in bekleyen 5 filmi gelecek sezon vizyonda
Sinan Çetin, çekimi tamamlanan ancak yıllardır raflarda tozlanan beş...
Günyeli'den dev dev hizmet
Günyeli'den dev dev hizmet
"Viva Cuba Libre" adlı ilk kişisel fotoğraf sergisini açan...
Ebru'nun uyanıklığı!
Ebru'nun uyanıklığı!
İş adamı Bilgin Demirören'in, seksi fotomodel Ebru Yener'le...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.