kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kirli siyasette fazilet mücadelesi
Kirli siyasette fazilet mücadelesi


Türkiye'de taraftarlar, siyasetçilerden daha ilkeli. Aydınların küçümsediği taraftarlar "Mezara kadar" diyor, politikacının bağlılığı ise kurultay, kongre ya da seçime kadar.

Onların da "dokunulmazlığı" vardı ama dokunulmaz değillerdi. Dokunulmaz olanın milletvekili değil, millet olduğunu bilerek siyaset yaptılar. Recep Peker "CHP'ye damgasını basmış" bir siyasetçidir. Sadece CHP'lilerin değil, muhalif Demokratlar'ın da "namuslu adam" olarak nitelediği Recep Bey'e, DP'nin ileri gelen milletvekillerinden Nusret Kirişçioğlu'nun da yaklaşımı farklı değildir. Peker'in, Atatürk ile ilgili anılarına temas eden Kirişçioğlu diyor ki: "Bir gün rahmetli Atatürk bir belge üzerine 'Partim' sözünü yazmış. Bunu gören rahmetli Recep Peker sormuş: 'Paşam niçin Cumhuriyet Halk Partisi yazmıyorsunuz?' Atatürk'ün cevabı bir ileri görüş örneğidir: 'Ne bileyim sonuna kadar Cumhuriyet Halk Partisi'nin benim partim olarak kalacağını...' (Partilerimiz ve Liderleri- 1975) Siyasi hayat bir hayli inişli ve yokuşlu. Hiç unutulmayan bir zamanda keskin bir yol ayrımı ile karşılaşmak mümkün. Motel odalarında hükümet pazarlıklarının yaşandığı, bir milletvekili ile siyasi kaderin etkilendiği dönemleri bu nesil görmedi. Onlara Avrupalı ve çağdaş olmaktan önce, haysiyetli ve faziletli olmamız gerektiğini pek anlatamadık. Türkiye'de kulüp tutmak, parti tutmaktan daha ilkeli. Takımını terk eden taraftar göremezsiniz ama aynı görüşlerini paylaşan siyasetçilerin başka bir partiye geçişleri ya da istifaları artık benimsenen bir durum haline geldi. Geriye dönüp Meclis kürsülerini ve siyasetçileri hatırlamakta fayda var. Recep Peker'in siyasi çehresinin dışında dürüst bir kişilik sergilediğini, ömrünün son yıllarını yarı mefluç bir halde geçirmesine rağmen kimseden medet ummadığını belirtelim. Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra ölümüne kadar, Sultanahmet'teki evinde bakıcı yardımı ile yaşamıştı. İri bedeni sebebiyle asansör olmadığı için üst kata çıkamıyor ve büyük ıstırap çekiyordu. Küçük bir asansör yaptıracak gelirden mahrumdu. Dost ve yakınlarının yaptırdığı, elle çevrilerek çalışan bir kaldırma tesisatını da göremeden vefat etmişti. (1950) Asılsız ihbarların, yüz karası iftiraların hatta kişiyi casus konumuna koyacak tezviratların yapıldığı dönemler yaşamıştı Ankara... Türk siyasetinin mümtaz isimleri suikast, Ruslarla işbirliği, komünist propagandası yapmak gibi akla hayale gelmeyecek suçlamalarla karakol ve cezaevlerinde süründürülüyordu. Siyasi tarihimizde ayrı bir yeri olan Osman Bölükbaşı'nın Millet Partisi ve parti mensuplarının başına gelenler ayrı bir inceleme konusudur.

KARAKOL VE ADLİYE
Mesele sadece oy verdikleri için Kırşehir'in ilçe yapılması, şehir cereyanının kesilmesi gibi kitlesel despotizm örnekleri değildir. General Sadık Aldoğan'dan Fuad Arna ve Saadet Kaçar'a kadar yönetim kadrosunda yer alanlar çile kervanına katılmıştır. Karakol ve adliye arasında gün be gün mekik dokuyan Fuad Arna, yeni bir tutuklanma ile karşı karşıya kalmıştı. Türk siyasetini kırk yıl izleyen Emin Karakuş, "İşte Ankara" kitabında siyasetin kirliliği içindeki fazilet mücadelesine şu sayfayı açıyor. "Fuad Arna tutuklandığı gün, üzerinde tutanaklarda saptandığı gibi tam 160 kuruş vardı. Bölükbaşı'nın evinden gelen iki kişilik yemeği bile yemedi. Devletin verdiği tayınla yetindi. Polisler, onun İstanbul'daki evinde saatler süren aramalar yaptığında korkan kızı delirdi. Sinir krizlerinden kurtulamayarak can verdi. Fuad Arna, yaşamı boyunca yokluk içinde yaşamış, çoluk çocuğunu da yoksulluk içinde yaşatmış, namuslu ve erdemli bir insandı. Fuad Arna'nın Bayar'ın dediği gibi 'çok para sarf ettiği' sözü gerçekten büyük bir haksızlık ve insafsızlıktı. Bir insan siyasal amaçları uğruna, kendisine muhalif olanlar hakkında fikir alanında her şeyi söyleyebilir ama bir ailenin ocağını yıkacak, onu şerefsizlikle, vatansızlıkla suçlayacak söz ve eylemlerden kaçınması gerekirdi. Fuad Arna, bu olaylardan bir süre sonra öldü." Hüseyin Cahit Yalçın "Kardeş kanı" makalesinde Başbakan'a hakaret ettiği mahkemece sabit görülüyordu. Yalçın'ın saçının kesilmesine karar verilmişti. Yaşı 80'di ve zaten saçı yoktu. Cezaevi koşullarında hastalanmış ve vasiyetnamesini bile hazırlamıştı. "Hapiste ölürsem mezar taşıma 54 yıl hürriyet için savaştı ve hapiste öldü" diye yazılmasını vasiyet etmişti. Daha önce İstiklal Mahkemesi'nde Mahkeme Reisi Ali Çetinkaya'ya, "Senin gibi hakim olmaktansa, mahkum olmayı tercih ederim" diyebilmişti. Hüseyin Cahit, yaşı 80 iken hapishanede 108 gün çile çekmiş ve Osmanlı'dan itibaren süregelen fazilet ve haysiyet mücadelesine bir yenisini eklemişti.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Kulağa alkol yerine sirke damlatmak daha yararlı
 Nemlendiriciniz yoksa acı badem sütü veya badem yağı sürün
 Evde kendinizi tedavi edin
 Prostat sorunu sekse engel değil
 Sünnet olmak kanseri önlüyor
 Dünyada lazer ameliyatında kör olan bir kişi bile yok
 Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
 Budist Türkler'in tuzlu çayı
 Bu salondan çok zinde çıkacaksınız
 50'sinden sonra kuğu oldular
 Kuru ciltlere ballı, yağlı ciltlere naneli
 Güzel hayaller beyni rahatlatır
 40'ından sonra gebelik çok zor
 Deterjan kısırlık yapabiliyor
 Şeker bir salgın gibi yayılıyor
 Şeker hastalığına ilişkin doğru bilinen yanlışlar
 Tiroid vücudun orkestra şefi
 İhmal edilirse kansere yol açar
 Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Elimdeki sihirli değnek olmasa asla yaşayamam, ölürüm
Elimdeki sihirli değnek olmasa asla yaşayamam, ölürüm
Geçtiğimiz yılın en çok albüm satan sanatçısı ödülünü alan Serdar...
Dünyanın en cimri zengini
Eskiden kuşaktan kuşağa miras bırakılan duygu ve anı yüklü...
Futbol sayesinde sokaktan koptular
Sokak çocukları için kurulan futbol takımları antrenmanlara başladı.
Bitki ve meyveler 'poşet'e girdi
Yeşili, meyvelisi ve bitkiseliyle yeni poşet çaylar bir trend yarattı.
Beyaz Saray'a Bağdatlı aşçı
İtalyanlar'la özdeşleşen makarnanın aslında Araplar'ın keşfi olduğunu biliyor...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.