kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savaş kazandıran kodlar
Katilin şifresini CIA çözemedi!
Özel bir alfabe

Savaş kazandıran kodlar

ABD, II. Dünya Savaşı'nı biraz da Navajo yerlileri ve onların kodları sayesinde kazandı. Sadece 28 'beyaz adam'ın bildiği bu özel yöntem, savaş sırasında asla çözülemedi Savaş uçağını 'sinekkuşu', havan topunu 'oturan top' olarak kullanan Navajolar, 'sivil' kelimeleri askeri terimler haline getirmekte de başarılı olduğunu gösterdi.

"Beyaz adam çatal dilli" ya da "Saçların kemerimi süsleyecek!.." 1960'lı yıllarda Türkiye'de peynir ekmek gibi satılan çizgi romanlarda Amerikan yerlileri hep böyle konuşurdu, hatırladınız mı? Kafalarında tüy, elinde taş baltalar olan bu 'kana susamış caniler' zaten düzgün konuşmayı da bir türlü beceremez, fiilleri hep mastar halinde kullanırlardı: "Sen haklı olmak!" Hayat ne garip; oysa ABD II. Dünya Savaşı'nı İngilizce'yi konuşmayı pek beceremeyen Amerikan yerlilerinin ana dilleri sayesinde kazandı. Eğer Navajo yerlileri ve onların emsalsiz lisanı olmasaydı, bu savaştan yenik ayrılabilirlerdi. Hatta ABD genelkurmayının yıllar sonra itiraf ettiği gibi; "ABD deniz kuvvetleri Iwo Jima'yı asla alamazdı."

ANLAŞILMASI GÜÇ
Her harfin başka bir harfle değiştirildiği karmaşık kripto yöntemleri, kullanması zor şifre makineleri... "Gizli haberleşmenin daha kolay bir yolu yok mu? Ateş altındaki bir asker yardım talebinde bulunmak istediği zaman, saatler süren zor şifreleme işlemleri mi yapmak zorunda?" II. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren Navajo şifreleri, işte bu sorulara cevap aranırken bulundu. Arizona'da büyüyen Philip Johnston, Navajo dilinin kırılması imkansız bir şifre olduğunu düşündü. Navajo kültürüyle büyüyen ve bu dili akıcı konuşmayı beceren ender 'beyaz adam'lardan biri olan Johnston, önerisini bir sinyal memuru olan Yarbay James Jones'a açıkladı. Birkaç Navajo deyimi söyleyerek, düşüncesinin dikkate alınmasını sağladı. "Eğer" dedi Johnston, "Ordudaki her takıma telsiz görevlisi olarak iki Navajo verirsek, çözülemez bir şifre yaratmış oluruz. ÜstelikHIZ KAZANDILAR... Navajo kodları kullanıcılarına, ateş altında hızlı haberleşme imkânı da sağladı.kelimeleri kriptolamadan, ana dillerinde gibi söyleyecekleri için, zaman da kazanırız"

28 KİŞİ BİLİYOR
Peki neden Navajolar? Öyle ya; Sioux, Chipewa, Pima-Papago... Kısaca, ABD'de onlarca değişik kabile var. Navajo'larda ısrar etmenin nedeni ne? Bu sorunun cevabını da biz verelim: Çünkü yerli dillerini öğrenmek isteyen Alman 'antropoloji öğrencileri'yle en az içli dışlı olan kabile Navajolar'dı. Dillerini, bu alanda araştırma yapmış 28 ABD'li dışında hiç kimse bilmiyordu. Uzatmayalım; ABD ordusunun talebi üzerine toplanan Navajo kabile konseyi, savaşa hemen destek verdi. Dövüşmek için o kadar hevesliydiler ki, bazıları yaşları ve kiloları hakkında yalan bile söyledi. Sonunda, Pearl Harbour bombardımanından dört ay önce, bazıları daha 15 yaşında olan 29 Navajo deniz piyadeleriyle birlikte bir haberleşme kursuna katıldı. Ve ilk sorunla karşılaşıldı!

ÖZEL SÖZLÜK YAPILDI
Amerika'nın bu kavruk kabilesi, kendi aralarında çiçekler ya da bizon avı konusunda rahatlıkla sohbet edebiliyordu. Ama bu dilin modern askeri jargonda hiçbir karşılığı yoktu. Bu yüzden işe, çevrilmesi olanaksız bazı İngilizce sözcüklerin yerini alacak "terimler sözlüğü" hazırlanarak başlandı. Onların doğal yaşamlarında kullandıkları sözcükler, askeri terimler haline getirildi. Uçaklar için kuş, gemiler için balık adları kullanıldı. Komutanlar 'şavaşçı şefler,' takımlar 'bataklık boyları' oldu. Böylece ABD istihbaratı, 274 kelimelik bir kod kitabı hazırladı. Ve üç hafta süren testler başladı; Navajo telsizcilerinin konuşmaları, İngiliz şifrecilere dinletildi. Sonuç, mükemmeldi: İngilizler bırakın kodları çözmeyi, duydukları420 KİŞİ GÖREV YAPTI...Yıllarca göz ardı edilen 420 Navajo kod okuyucusu için ABD 1982’de, 14 Ağustos’u “Ulusal Kod Okuyucular” günü ilan etmeye karar verdi.mesajları yazmaktan bila aciz olduklarını bildirdi. Üstelik Navajo kod okuyucuları, yeni hazırlanan sözlükteki bütün kelimeleri ezberleyerek, düşmanın eline kod kitabının geçme olasığını da ortadan kaldırmıştı.

GİZLİ KAHRAMANLAR
Pasifik'te Japonlar'la çatışan ABD ordusunda Navajolar'ın ünü, kırılması imkansız kodları sayesinde kısa sürede yayıldı. Savaş yoğunlaştıkça Navajo kod okuyucuların oynadıkları rolün yaşamsal değeri giderek arttı. II. Dünya Savaşı sırasında 420 Navajo kod okuyucusu hizmet verdi. Navajolar birer savaşçı olarak cesaretleri biliniyor olsa da, haberleşmenin güvenliğini sağlamadaki özel rolleri hep gizli kaldı. Hükümet, görevleriyle ilgili konuşmalarını kesinlikle yasaklamıştı. Bu yüzden eşsiz katkıları, uzun süre duyulmadı. On yıllar boyunca göz ardı edilen bu Amerikan yerlileri ve Navajo kodu ancak, 1968'de açıklandı. Ertesi yıl kod okuyucular ilk toplantısını düzenledi. 1982'de ABD hükümetinin 14 Ağustos'u "Ulusal Kod Okuyucular" günü olarak ilan etmesiyle de itibarları iade edildi. Ama Navajolar en büyük ödülü, tarih boyunca kırılmamış birkaç koddan birini kullanmalarıydı.

Uçak ve gemiler için Navajo kodları

Savaş uçağı .......Sinekkuşu.......Da-he-tih-hi
Gözcü uçak .......Başkuş.................Ne-as-jah
Torpido uçağı ...Kırlangıç ...........Tas-chizzie
Bomba uçağı.....Akbaba ..................Jay-sho
Bombacı ............Tavuk şahini.................gini
Amfibik araç .....Kurbağa ......................Chal
Savaş gemisi......Köpek balığı ..............Ca-lo
Denizaltı............Demir Balık............Besh-lo

DÜNÜN CEVAPLARI
Sınav 1
Dün ilk sorumuz bir anagramdı: Harflerini,
"RRRNNNNNNS SSMMAUUUEEİİ IIHKD"
olarak karıştırdığımız cümleyi yazmanızı istemiştik. Doğru cevabımız şuydu: "Senin sırrın senin mahkumundur."

Sınav 2
Alberti metoduyla yazdığımız mesajın deşifresine gelince...
"BAKARAK YAZMAK KOLAY TABİİ YARIN GÖRÜŞÜRÜZ"
cümlesini şifrelemiştik.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Star Wars'un Türk yıldızı
 Acılı anne olay yeri tedavisi için geldi
 'Patronuna küfür etti' diye kurşun yağdırdı
 Küçük Samet 5 kişide yaşayacak
 'Mart kadını' erken menopoza giriyor
 Silahlı soyguncuya tırnaklarıyla direndi
 1 mucize, 2 feci ölüm...
 B. Evler'de korsana polis baskını
 Teşhirci doktor AKP'den istifa etti
 Önce kaza sonra gasp
 Akın, Cannes'da jüri üyesi
 'Aliye rakipsiz'
 Şans Topu
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
 Alo SABAH İstanbul
REHA MUHTAR
Tetikçi var mı tetikçi?..
Tetikçilik ilginç bir...
MANSUR FORUTAN
Bir hayalim var...
Uzun zamandır elime almadığımdan...
MEHMET BARLAS
Globalleşmeyi ıskalarsak ırgat ulus oluruz!
Dünya...
SAVAŞ AY
Şimdiki çocuklar harika valla!..
Doğu'da, Güneydoğu'da...
REFİK DURBAŞ
Genç nesillere fırsat
Verimliliğini yitirmiş, belli bir...
HINCAL ULUÇ
Süreyya Ayhan'ın dramı.. Ya da hepimizin..
"Yücel...
Tesadüf değil söke söke
Tesadüf değil söke söke
Galatasaray, kupa finalinde 4'üncü kez karşılaştığı Fenerbahçe'yi...
Bonus Premium
Bonus Premium
"Anelka'nın Bonusu" denilen Ribery, dün Galatasaray'daki ilk golüyle...
'Yeniden yargılanmalı'
Öcalan davasında Türkiye'yi savunan Avukat Alpaslan, hükümetin...
Rektörün laiklik bildirisi kriz yarattı
Bir bildiri yayınlayarak "Siyasiler üniversitelere gelmemeli" diyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu