kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IMF: Asgari ücret azaltılmayacak

Yeni stand-by'ı onaylayan IMF'nin Başkanı Rato, ekonomideki başarılara işaret ederek, "Şimdi yeni programın tam olarak uygulanması önemli."
Programında, asgari ücretin azaltılması yönünde bir düzenleme bulunmadığını bildirdi.


Uluslararası Para Fonu IMF'nin İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin gelecek 3 yıl için 10 milyar dolarlık yeni Stand-By anlaşmasını onayladığını açıkladı.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Avrupa bölgesi kıdemli danışmanı Rıza Moghadam, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun bugün onayladığı Türkiye'nin yeni Stand-By programında, asgari ücretin azaltılması yönünde bir düzenleme bulunmadığını bildirdi.

IMF'den yapılan açıklamada, toplam 10 milyar dolarlık Stand-By anlaşmasının, Mayıs 2008 tarihine kadar, Türkiye'nin ekonomik ve finansal programını desteklemek amacıyla onaylandığı belirtildi.

Yeni programın hedeflerinin, ''büyümenin sürdürülebilirliği için gereken koşulları yaratma ve yaşam standardının yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması, AB ekonomilerine yaklaşmaya yardım edilmesi ve IMF desteğinden düzenli bir çıkışın sağlanması'' sayıldı.

Kredinin ilk kısmı hemen Türkiye'nin kullanımına bırakılırken, her bir kredi 837.5 milyon dolarlık 11 eşit parça halinde verilecek.

IMF İcra Direktörleri Kurulu aynı zamanda Türkiye'nin 2006 yılında IMF'ye yapması gereken 3.8 milyar dolarlık geri ödemenin bir yıl ertelenmesi yönünde Türk hükümetinin talebini onayladığını da bildirdi.

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, İcra Direktörleri Kurulu'nun onayından sonra yaptığı açıklamada, ''Türkiye'nin ekonomik performansı bir kuşaktır en güçlü döneminde. Son üç yılda büyüme ortalama yüzde 8 oldu. Enflasyon 30 yılı aşkın zamandır en düşük düzey olan tek hanelere düştü. IMF destekli bir önceki program altındaki güçlü politika uygulaması, bu etkili performansı artırdı. Avrupa Birliği'ninüyelik müzakerelerini başlatma kararıyla birlikte bu, Türkiye'nin ekonomik görünümünde büyük bir değişime işaret ediyor'' dedi.

YENİ 3 YILLIK PROGRAM


Türk yetkililerin yeni 3 yıllık programla, ekonomik performans bakımından kazanımları artırma ve kalan zayıflıkları azaltma şansı bulacağını belirten Rato, hükümetin, faiz dışı bütçe fazlasının GSMH'ya oranını yüzde 6.5'ta tutma kararlılığının, kamu borcunu düşürmeye yardım edeceğini ve cari açığı dizginlemeye yardım edeceğini kaydetti.

Rato, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının devam etmesi ve gelecek yıl hedeflenen enflasyonla, enflasyondaki düşüşün pekiştirileceğini belirtti ve bu makro ekonomik politikaların, faiz oranlarının daha da düşürülmesiyle sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunacağını vurguladı.

'YAPISAL MALİ REFORMLAR UYGULANMALI'

Rodrigo de Rato, ''Yapısal mali reformların uygulanması, yeni programın başarısında merkezi rol oynayacak. Vergi yönetimi reformu, tam olarak uygulanmalı ve kayıtdışı ekonominin boyutu küçültülmeli. Vergi reformunun toplam geliri artırmaya odaklanması gerekiyor, vergi sistemini basitleştirerek ve vergi muafiyetini ortadan kaldırarak. Seçici vergi kolaylığı sağlamak verginin temelini erozyona uğratıyor, uygulamayı zorluyor, bundan kaçınılmalı. Gider reformu, aşamalı olarak sosyal güvenlik açığını düşürmeli ve harcama kalitesini iyileştirmeli'' dedi.

Rato, Türk yetkililerin yapısal reform gündeminin, büyümenin sürdürülmesine yardım etmesi gerektiğini kaydetti. Yeni bankacılık yasasının bu yıl sonuna doğru geçmesinin, bankacılık denetimini kuvvetlendireceğini belirten Rato, bu yılın özelleştirmeleri ve Yatırım Danışma Konseyi'nin bu yılki tavsiyelerinin uygulanmasının başarısının, iş ortamının iyileşmesine yardım etmesi gerektiğini vurguladı. Rato ayrıca, Türkiye'nin son güçlü büyüme performansının, yeni iş imkanı yaratılmasına yardım etmesinin sağlanması gerektiğini
belirtti.

IMF Başkanı, ''Güçlü politikalarıyla Türk yetkililer, Türkiye'nin ekonomik performansını değişimden geçirdiler. Bir yandan AB üyelik müzakereleriyle bağlantılı reformlar, daha fazla ekonomik ilerleme için umut verici oldu. Türkiye, son IMF destekli programın altında gerçekleştirdiği güçlü performansla uluslararası toplumun desteğini, yeni program için hak ediyor. Şimdi Türk yetkililerin önündeki mesele, son başarının sürmesi ve bu başarının üzerine yenilerinin inşa edilmesi için yeni programın tam olarak uygulanmasıdır'' ifadelerini kullandı.

Yeni Stand-By programıyla ilgili IMF'den yapılan açıklamada, ''Türkiye, IMF destekli son programı başarıyla tamamladı ve etkili bir sonuca ulaştı. Böylece yeni program için sağlam temeller oluşturdu. Bu reformlar, Türkiye'nin yüksek enflasyon, düşük ve kırılgan büyüme tarihinde kararlı bir sonu getirdi'' denildi.

Yeni programın hedefleri arasında ise, ''büyümenin sürdürülebilirliği için gereken koşulları yaratma ve yaşam standardının yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması, AB ekonomilerine yaklaşmaya yardım edilmesi ve IMF desteğinden düzenli bir çıkışın sağlanması'' sayıldı.

RIZA MOGHADAM: ASGARİ ÜCRET AZALTILMAYACAK

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Avrupa bölgesi kıdemli danışmanı Rıza Moghadam yeni Stand-By programında, asgari ücretin azaltılması yönünde bir düzenleme bulunmadığını bildirdi.

Moghadam, Washington'da telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Türkiye'nin 3 yıllık ve 10 milyar dolar değerindeki yeni Stand-By programıyla ilgili bilgi verdi.

Rıza Moghadam, yeni programın, Türkiye'nin 3 yıldan fazla zamandır ortaya koyduğu olağanüstü ekonomik performansın bir sonucu olduğunu belirtti.

Moghadam, İcra Direktörleri Kurulu'nun, Türkiye'nin özellikle faiz dışı bütçe fazlasının GSMH'ya oranını yüzde 6.5'ta tutturma başarısından çok etkilendiğini ve bu başarının devam etmesini beklediklerini kaydetti. Rıza Moghadam, ''programın zamanlı bir şekilde tam olarak uygulanması başarının devamı için çok kritik'' dedi.

IMF Birinci Başkan yardımcısı Anne Krueger'in Türkiye'de yaptığı bir konuşmada, asgari ücretin yüksek olduğuna ilişkin sözlerinin hatırlatılması ve Türkiye'den bu yönde bir talep olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Moghadam, ''Yeni programda asgari ücretle ilgili hiçbir düzenleme yok'' dedi.

Moghadam, işsizlik konusuna çözüm getirilmesinin hem Türk halkı hem de programın başarısı bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Yılda bir milyon insanın çalışabilir konuma geldiğini ve işsizlik oranına katkıda bulunduğunu belirten Moghadam, Türkiye'de yeni iş imkanlarının yaratılması gerektiğine işaret etti.

Geçen yıl Türkiye'de yaratılan iş imkanının çok etkileyici düzeyde olduğunu da vurgulayan Moghadam, bu yıl daha fazla iş imkanı yaratılacağını ancak bu durumun Türkiye için ekonomik anlamda yeni zorluk yaratabileceğini kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Türkiye'nin kredi notu yükselir'
 Serdengeçti: Sürdürülebilir büyümeye konsantre olmak...
 Otomotivde yatırım ve istihdam artışı
 TİM Başkanı Oğuz: Sorunlarımız psikolojik
 Onur Air'e 1 ay uçuş yasağı
 Çin-Türkiye savaşı DTÖ'yü bloke etti
 Turizm tahsislerinde 'büyük talan' korkusu
 IMF'den niyet mektubuna onay
 Cargill'in yeminden yiyen arı makbul mu?
 'Yem olarak kullanın demedik'
 'Çin rüzgârı siparişleri yüzde 30 düşürdü'
 Üç büyük fon zarar etti ucu Türkiye'ye dokundu
 BNP rüzgârı esince Fransızlar TEB'i seçti
 Reklamcılar kafadan vuracak, ses doğrudan kulağa gidecek
 Deniz taşımacılığında 3 milyar dolarlık dev birleşme...
 CE işareti olmayan telefona yasak geliyor
 'Aile şirketi olmanın zorluklarını yendik'
 Denizbank ilk çeyrekte 72 milyon YTL kâr etti
 'Belgede sahtecilik' ağır cezadan çıktı
 Sabancı Holding nakit yüzde 10 kâr dağıtacak
 Türkiye rekabette İtalya'yı geçti
 İspanyol yöneticiler artık metreslerini de rapor edecek
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Telekom satış süreci neden uzuyor?
Büyük umut...
Savaş kazandıran kodlar
ABD, II. Dünya Savaşı'nı biraz da Navajo yerlileri ve onların kodları...
Star Wars'un Türk yıldızı
"Star Wars"un son bülümünde bir Türk kızı görev aldı. Avustralya'da...
Sürülen Ermeni 413 bin
Sürülen Ermeni 413 bin
90 yıldır şifreli odalarda saklanan ve ilk kez açılan arşivlere göre...
Yeraltı dünyası 'deşifre' oldu
Yeraltı dünyası 'deşifre' oldu
Çete lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Sedat Şahin'in telefon...
IMKB
E: 25.114 D:% 1,83
DOLAR
S: 1,360 D:% -0,766
EURO
S: 1,731 D:% -1,452
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu