kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MİRASI ARAŞTIRILIYOR....   Ali Osman Sönmezin gerçek mirasının tesbiti için de dava açıldı.
Sönmez'e miras şoku

Dört yıl önce ölen tekstilci Ali Osman Sönmez milyon dolarlık servetini oğlu Celal Sönmez'e bıraktı. İlk eşinden olan oğlu Kubilay Enez babasından ayda 1.5 milyar harçlık kalınca dava açtı. Mirasa ortak olan Enez "Kardeşime kızgın değil, kırgınım" diyor.

Kardeşime kızgın değil kırgınım

Babasının 'gerçek' malvarlığının tespiti için dava açan Kubilay Enez, holdingin patronu olan kardeşi için "Ona kızgın değil, kırgınım" diyor.

Dört yıl önce vefat eden tekstil devi Ali Osman Sönmez'in milyar dolarları bulan serveti, iki ayrı evliliğinden olan oğulları 52 yaşındaki Celal Sönmez ve 61 yaşındaki Kubilay Enez'i karşı karşıya getirdi. İlk evliliğinden olan ve bugün yargı kararıyla babasının soyadını alan Kubilay Sönmez, açtığı davayla mirasta pay sahibi oldu. Akşam Gazetesi'nin haberiyle gündeme gelen olayla ilgili, SABAH'ın sorularını yanıtlayan Kubilay Sönmez, "Kardeşime kızgın değil, kırgınım. Adalet ne ise yerini bulsun" diyor, "Babanız niye size miras bırakmadı?" sorusuna ise, "Hiçbir nedeni yok, yapılacak bir yorum da yok" karşılığı veriyor.

SOYADI NEDEN FARKLI?
Kubilay Enez, Sönmez'in nüfus kütüğünde adı geçmediği için miras dışı kalmıştı. Öykü, Sönmez'in 2. Dünya Savaşı sürerken Bulgaristan'dan Türkiye'ye girmeye çalıştığı günlerde başlıyor. Türkiye'ye Bulgaristan'dan kaçak girip, Edirne'de liseye kaydolan, ancak kaçak girdiği tespit edilince Bulgaristan'a geri gönderilen Sönmez, bir süre sonra Yunanistan üzerinden Türkiye'ye geçmeye karar veriyor. Gümülcine'de Halide adlı bir kıza aşık olup evleniyor, Kubilay adını verdikleri oğulları oluyor. Sönmez, eşi ve oğlunu Gümülcine'de bırakıp Türkiye'ye giriyor, sınırdan geçerken soyadı olarak "Sönmez"i alıyor. Bir süre sonra Halide Hanım Türkiye'ye girerken, eşinin soyadını bilmediği için oğlu ve kendisine "Enez" soyadını alıyor. Ailesinin geçimini sağlamak için simit satmaya başlayan Sönmez, bir süre sonra Halide Hanım'dan boşanıyor. Oğlu Kubilay'ı alarak İnegöl'e gidiyor, TEKEL'de memur olarak çalışmaya başlıyor. Daha sonra memuriyetten istifa edip tekstil işine giriyor. Bu arada bir evlilik daha yapıyor, Cemil ve Celal adlı iki oğlu daha oluyor. Cemil Sönmez kalp krizi sonucu vefat ediyor.

MAAŞ VE KOL SAATİ
İnegöl'de başladığı tekstil işinde ilerleyen Sönmez, 2001'de öldüğünde, 27 ayrı şirketi aynı çatı altında toplayan Sönmez Holding'in patronuydu. Ölümünün ardından mirası kayıtlarda tek oğlu olarak görülen Celal Sönmez'e kalıyor. İlk evliliğinden olan oğlu Kubilay Enez ise, nüfus kaydında oğlu görünmediği için mirastan pay alamıyor. Babasının, kardeşi Celal Sönmez'e "Kubilay Sönmez'in hesabına her ay para yatırılacak. Onları yolda bırakmayacaksın, aylıklarını vereceksin" vasiyeti gereği, her ay hesabına 1500 YTL yatırılıyor. Celal Sönmez, bu arada, ağabeyine "Babamdan sana kaldı" diye bir de kol saati veriyor. Kubilay Enez, bir süre sonra hakkını aramak için dava açıyor. Önce Ali Osman Sönmez ile annesi Halide'nin evlendiklerine dair belgeyi buluyor. Ardından da nüfus kayıtlarının düzeltilmesi için mahkemeye başvuruyor kazanıyor. Kardeşi Celal Sönmez'in çıkardığı veraset ilamının iptali davasını da kazanıyor. Mahkeme, kardeşlerin eşit paya sahip mirasçılar olduğuna karar veriyor, Yargıtay da onaylıyor. Kubilay Sönmez, bu kez, Sönmez'in gerçek mal varlığının tespiti amacıyla dava açtı. Dosyada, ünlü işadamının hazırladığı vasiyetnamenin de kayıp olduğu öne sürülerek bulunması istendi. Ayrıca Sönmez'in milletvekilliği döneminde TBMM'ye verdiği mal beyanının bulunması, ayrıca Celal Sönmez'in eşi ve çocuklarının tüm hisseleri üzerine ihtiyati tedbir istendi.

"İTİLDİM, KAKILDIM"
Kubilay Sönmez, askerden döndükten sonra, vefatına kadar babasıyla birlikte çalıştığını anlatıyor: "Yıllarca kamyon tepelerinde çalıştım. Kardeşim ise okulu bitirip holdingin başına oturdu. Kendimi yıllarca tuhaf hissettim. İtilmiş kakılmış gibi. Yıkılıyor insan." Dava açtıktan sonra kardeşiyle görüşmeyi kestiklerini söylüyor: "Benim kanım, canım. Kızgın değilim, kırgınım. Adalet ne ise yerini bulsun. Şeriatın kestiği parmak acımaz, korkacak bir şeyim varsa koparır atarım." "Babanız neden size miras bırakmadı?" sorumuza ise Kubilay Sönmez, "Hiçbir nedeni yok. Yapılacak bir yorum da yok" yanıtını veriyor.

İNCİ DÖNDAŞ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kadınlar kahkaha atmıyor
 'Sivil giyinmek yetenek ister'
 Komutan eşleri Anıtkabir'de
 Daha ne şifreler var!
 Hormonlar mı etkili oldu?
ERDAL ŞAFAK
Ankara şifresi
Avrupa top ateşine...
ÖMER LÜTFİ METE
'Vatandaşın süfli meseleleri'
Değerli bir dostum yakama...
UMUR TALU
Lütfen!
Ben... pes ettim!
Federasyonu da protesto...
ERGUN BABAHAN
SABAH, SABAH'tır
SABAH'ı SABAH yapan değerler bizi çok...
MEHMET ALTAN
Londra'dan...
Perşembe akşamı İngiltere'ye ayak...
Kızıl Meydan'da 53 lider
Rusya'nın evsahipliğinde, 2'nci Dünya Savaşı'nın bitmesinin 60'ıncı...
Almanya'nın en cesur annesi
Bir oğluna böbreğini bağışlayan Türk anne, diğerine de pankreasını...
Türkiye'nin finali
Türkiye'nin finali
Çarşamba günkü G.Saray-F.Bahçe kupa finali, ülkenin hem bu sezonki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu