kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
At safarasine geldi aşık olup kaldı
Beyaz Saray'dan Kapadokya'ya

ABD'li Karen Stahr Türkiye'ye tatile gelip aşık oldu. Şimdi Kapadokya'da at safarisi yaptırıyor.

Bir dönem ABD eski başkanı Ronald Reagan'ın halkla ilişkiler ekibinde çalışan Karen Stahr, Kapadokyalı at çiftliği sahibi Ercihan Dilari'ye aşık olup Türkiye'ye yerleşti.


At safarasine geldi aşık olup kaldı

Bir dönem Amerika eski başkanı Ronald Reagan'ın ekibinde çalışan Karen Stahr şimdi Kapadokya'da at safarisi düzenliyor.

Asmalı Konak dizisinde büyük aşklara, hızlı maceralara sahne olduktan sonra bir kez daha ünlenen Kapadokya'nın gizemli atmosferi gerçek aşkları da doğuruyor. Akhal-Teke At Çiftliği'nin sahibi Ercihan Dilari ve Amerikalı Karen Stahr'ın öyküsü de bunlardan biri. Türkiye'nin en ilginç turizm merkezlerinden Kapadokya'ya her gün binlerce turist akın ediyor. Ama Kapadokya'ya gelenler sadece mağaraları, yeraltı şehirlerini gezmekle kalmıyor, aynı zamanda çeşitli doğa sporlarını yapma şansına da sahip oluyor. Hatta binlerce kilometre uzaklıktan sadece bu sporları yapmak için gelenler bile var. Pers dilinde "Güzel atlar ülkesi" anlamına gelen Kapadokya'daki Akhal- Teke At Çiftliği de her yıl yüzlerce turiste bölgeyi at üstünde gezdiriyor. Adını Türkmen atı Akhal-Teke'den alan Avanos'taki çiftlik 17 yıldır bölgede at safarisi düzenliyor. Özellikle son yıllarda Fransızlar'dan ve Amerikalılar'dan büyük ilgi gören bu safariye katılanlar hem spor yapmış oluyor hem de bölgeyi karış karış geziyorlar. 2000 yılından beri Kapadokya'da yaşayan Amerikalı Karen Stahr da artık bu işi yapıyor. Üniversitede rönesans üzerine eğitim gören ve Amerika'da Modern Sanat Müzesi'nin müdürlüğünü yapan Stahr, bir dönem eski Amerika Başkanı Ronald Reagan'ın ekibinde de çalışmış. Reagan'ın başkanlığının son dört ayında ekibe dahil olan Stahr, halkla ilişkiler bölümünde çalışıyormuş. Görevi ise basında Ronald Reagan hakkında çıkan haberleri okuyup bunların raporunu tutmakmış. Stahr, Reagan'la Baba George Bush'un karşı karşıya olduğu seçimler döneminde çalıştığı için her gün yüzlerce yazı okumak zorunda kaldığını söylüyor. Aslında bu işin üniversiteden yeni mezun olmuş biri için şans olduğunu düşünse de hayatının en önemli olayı olmadığını da sözlerine ekliyor. Ona göre, atla bölgeyi gezmek için geldiği ülkede bir adama aşık olup küçücük bir kasabada hayatını geçirmeye karar vermek hayatının asıl en önemli olayı. At tutkunu Karen Stahr'ın kaderini değiştiren olay bağlı bulunduğu binicilik kulübünün teklifi olmuş. Amerika dışında bir yerde at safarisine katılmak isteyen Stahr "İngiltere mi, Türkiye mi?" sorusunun cevabını hiç düşünmeden "Türkiye" diye vermiş. Akhal-Teke çiftliğinin 9 günlük safari turuna katılan Stahr ve çiftliğin sahibi aynı zamanda da rehberi Ercihan Dilari arasında doğan aşk 5 yıldır aynı sıcaklığıyla devam ediyor.

EŞSİZ COĞRAFYA
Bu turlar 17 yıldır yapılsa da pek çoğumuzun haberi yok. Bunun en önemli nedenlerinden biri de genellikle yabancı turistlerin tercih etmesi. Akhal- Teke At Çiftliğinde toplam 40 at bulunuyor. At safarisine katılmak üzere Kapadokya'ya gelenler bu atlarla 9 günlük bir tura çıkıyor. At sırtında yol almak için Türkiye'nin yolunu tutmalarının nedeni ise tabii ki bölgenin benzersiz coğrafyasını daha yakından keşfetmek istemeleri. At safarisine katılmak için belli bir binicilik seviyesinde olmak gerekiyor. En az 6, en fazla 14 kişiden oluşan ekibe Ercihan Dilari rehberlik yapıyor. Katılımcılar tüm gün at sırtında yol alıyor, zaman zaman dere, göl kenarlarında, manzarasından büyülendikleri yerlerde piknik molaları veriyor. Safaricilere bir de kamp arabası eşlik ediyor. Akşam konaklanacak yere önceden giden bu kamp arabası çadırları kurup, yemekleri hazırlıyor. Çadırlar beş yıldızlı otel konforunda olmasa da bütün gün açık havada dizgin tutanlar, ateş başında geçirdikleri, sohbetler ettikleri saatlerden sonra deliksiz uykularına geçiyorlar. 1200 YTL değerinde olan at safariye katılanların serüveni Kayseri Havaalanı'nda karşılanıp bir gün konaklayacakları otele yerleştirilmeleriyle başlıyor. Bu ilk günde dokuz gün boyunca ayrılmaz bir parçalarına haline gelecek atlarına alışmak için iki saatlik bir tura çıkıyorlar. Ertesi gün de safari başlıyor. Bu dokuz gün içinde Uçhisar, Zelve, Göreme, yer altı mağaralarının bulunduğu Özkonak gibi kasaba ve köyler geziliyor. Damsabarajı Gölü ve Kızılırmak at sırtında geçiliyor. Hatta katılımcılar bir akşam Kızılırmak'ta ellerinde oltalarıyla balık tutmaya çalışıyor, başarabilirlerse akşam yemeklerinde tuttukları bu balıkları yiyorlar. Dokuzuncu günün sonunda safari tamamlandığında toplam 450 kilometre yol yapılmış oluyor. Ercihan Dilari şimdi de Türkmen atlarıyla Türkmenistan'dan başlayıp Türkiye'de son bulacak, 3 bin kilometre yol yapılacak bir safari düzenlemenin hayallerini kuruyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Fransız kozmetik kralı makyaj modasını anlattı
 Çocuğunuz hayatı masallardan öğreniyor
 Onlar zayıfladı şimdi sıra sizde
 Sezen Aksu 'Neredesin'i dinleyip ağladı
 Erkeklerin bakire eş merakı
 İkimiz de aşkta başarılı değiliz
 Çalışan anne iki kere dikkat etsin
 'Hotel'den çıkan albüm
 Kişiye özel iç çamaşırı burada
 Anneler 'sağlıklı beslenme'yi öğreniyor
 Bu kampanya çok konuşulacak
 Heyecanlanırım diye eşim oyuna gelmedi
 Masumiyetin fotoğrafları
 Bu yavruların iki annesi var
 Kansere karşı sağlığa yolculuk
 Haftanın kitapları
 Sağlam kemikler için süt, yoğurt ve peynir
 Köpek modasının Valentino'su
 New York'tan en yeni haberler
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Tarihin en büyük din savaşları
Tarihin en büyük din savaşları
Bu filmi özellikle tarih meraklıları kaçırmamalı. Hollywood'un aynı...
Onun memleketinden çocuk manzaraları
Onun memleketinden çocuk manzaraları
İranlı Kürt sanatçı Bahman Ghobadi'nin "Sarhoş Atlar Zamanı",...
Tekila yıllar sonra geri döndü
Meksika'nın milli içkisi, agave kökünden damıtılır. 1997'de bir...
Tüp bebek doktorunun mucizesi
Dokuz Eylül Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülekli ve eşi 9...
Hamburg'da bir çete ve aile gibiyiz
Yönetmen Fatih Akın bir yandan Cannes'da juri üyeliğine hazırlanıyor bir yandan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.