kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu fotoğraflar hayat kurtaracak
Kadınlar için bir fotoğraf satın alın

Bennu Gerede'den ünlü prodüktör Arif Mardin'in ABD'de yaşayan kızı Julie Mardin'e 120 kadın fotoğrafçı, "kadınlara şiddete son" demek için bir arada. 14 Mayıs'ta Darphane-i Amire binasında düzenlenecek müzayede için çalışmalarını bağışlayan sanatçılar, şiddete maruz kalan kadınlara yardım etmeyi istiyor. Müzayedenin geliri Mersin'deki Bağımsız Kadın Dayanışma Derneği'ne verilecek.


Bu fotoğraflar hayat kurtaracak

120 Türk kadın fotoğrafçı, geliri zor durumdaki kadınlara bağışlanacak müzayede için bir arada. Bu büyük proje, ilk olma özelliğine sahip.

Geçtiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde polis ve kadın göstericiler arasında yaşananlar herkesin hafızasında... Kadın göstericilere uygulanan şiddet görüntülerinden sonra tüm Avrupa da ayaklanmış, Türkiye'yi kınayan yazılar yazılmıştı. Bikem Ekberzade de bu görüntüleri televizyondan izleyip çok üzülenlerden biri.. 33 yaşında genç bir foto muhabiri o. Yıllardır savaşın ve çatışmaların yapıldığı bölgelerden dünyanın sayılı ajanslarına fotoğraf ve haber geçiyor. "Mesele kimin ne için gösteri yaptığı değil, mesele savunmasız insanlara karşı gösterilen şiddet aslında" diyen Ekberzade, hemen telefona sarılmış ve aradığı ilk kişi Galata Fotoğrafhanesi'nin ortaklarından Yücel Tunca olmuş. Daha sonra fotoğrafçı Mine Özerden'i arayarak bu olayın unutulmaması için neler yapabileceklerini konuşmuşlar. Birkaç telefon konuşmasından sonra kadın fotoğrafçılardan oluşan bir grubun fotoğraflarını satmak ve ihtiyacı olan bir kadın vakfına bağışlamak fikri ortaya çıkmış. İlk planda 50 kadar kadın fotoğrafçıdan destek almışlar. Üç gün içinde projeye katılan kadın fotoğrafçıların sayısı 120'ye ulaşmış. Proje ilk şekillendiği günlerde, yine kendi içlerinde haberleşecekleri bir portal kurmuşlar. Projenin fikir babalarından Ekberzade; " İlk başlarda bu kadar çok kadın fotoğrafçı olduğundan bile haberimiz yoktu. Ancak olay geliştikçe biz de neler yapabileceğimizi gördük" diyor. Onlar şimdi yaklaşık 120 kişiden oluşan bir gönüllü kadın fotoğrafçılar projesini hayata geçirmek için bütün güçleriyle uğraşıyor. Projenin adı "Kadınlar için Kadınlar Tarafından."

SERGİ DÜZENLENECEK
Bu fotoğrafçılar arasında dünyaca ünlü prodüktör Arif Mardin'in kızı, ABD'de yaşayan Julie Mardin ve farklı projeleriyle tanıdığımız fotoğrafçı Bennu Gerede de var. Türkiye ve Amerika dışında Singapur ve Japonya'dan da katılımcılar olmuş. Kadın fotoğrafçıların birer fotoğraf baskısı 14 Mayıs Cumartesi Darphane-i Amire binasında saat 14.00-18.00 saatleri arasında yapılacak müzayede ile satılacak. Elde edilen gelir ise Doğu'dan büyük bir göç alan ve aile içi şiddetin yüksek olduğu Mersin'de, maddi kaynak sıkıntısı çeken Bağımsız Kadın Dayanışma Derneği'ne bağışlanacak. Bu dernek, aile içi şiddete maruz kalan kadınlara ve onların çocuklarına psikolojik ve hukuksal danışmanlık veriyor. Proje kadınlardan oluşsa da onlara destek veren erkekler de var. Galata Fotoğrafhanesi, bu 'anlamlı' fotoğrafları müzayede gününe kadar saklamaları için yer göstermiş. Burası aynı zamanda 'ekibin' bürosu gibi... Zaten mekanın ortaklarından Yücel Tunca onlara en başından beri destek veren 'erkek'lerden... Bunun yanı sıra müzayedenin yapıldığı Darphane-i Amire'nin sahibi, Tarih Vakfı da onlara mekan sponsoru olmuş. Müzayede İTKİB tarafından yönetilecek. Açık artırma yaklaşık 50 milyon liradan başlıyor. Artırmaya katılacaklardan ücret peşin alınacak ya da derneğin banka adresine direkt bağış yapmaları istenecek. Müzayedeye telefonla katılmak da mümkün. Müzayedeye katılan fotoğraflar hemen teslim edilmeyecek ve 26-30 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır'da yapılacak festivalde de sergilenecek. Ekberzade; "Amaçlarımızdan biri şiddet olaylarının unutulmaması. Bu çalışma kadınların sokakta rahat yürüyebileceği, genç kızların özgürce yaşayabileceği, öldürülmeyeceği, hangi taraftan ve ne sebeple olursa olsun, kendini nasıl ifade etmeyi seçerse seçsin, insanlara insanca davranılacak bir günün başlangıcını oluşturmayı hedefliyor" diyor. Kadın fotoğrafçıların yaptıkları bu proje sayesinde ilk kez Türkiye'de kadın fotoğrafçılar veri tabanı da oluşturuldu. Projenin aktif çalışanlarından Yosun Denizeri, "Bizim yaptığımız sadece bir başlangıç. Bundan sonra da bu oluşum baki kalacak ve isteyen istediği projeleri yine bu portal üzerinden yürütebilecek. Sanatı kullanarak insanlara yardım amaçlı organizasyonlar yapan uluslararası kuruluşlar var. Bu tip organizasyonlardan bize destek vermek isteyen, fotoğraf göndermek isteyenler oldu. Ama artık bunu bir dahaki organizasyona saklıyoruz" diyor. Fotoğraflara ve projenin ayrıntılarına "www.geocities. com/kadinlar_icin" internet adresinden ulaşmak mümkün.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tüp bebek doktorunun mucizesi
 Hamburg'da bir çete ve aile gibiyiz
 Küçük küçük kızlar şarkıcı oldular
 Elmasa elleriyle hayat veriyor
 Polisiye dünyası hareketli
 Kıyafetlerdeki mimari tasarım
 'Ne mutlu kediyi bilene'
 Sınırlar sanat için açılıyor
 Dünyanın en centilmen sporu
 Türk kızı ABD'de uzay ödülü kazandı
 Zuhal Olcay'ın huzur yuvası
 Türklerle çalışmak çok eğlenceli
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Çocuğunuzu Minifest'e götürün
 Kısa.. Kısa..
 Bahar önce bu sokağa geliyor
 Doğulu minikleri 'saat'le sevindirdi
 Balonun prensesi olmak için tüyolar
 Dünyanın en ünlü dövüşcüleri İstanbul'da kapışacak
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Bebek arabaları ve Türk erkekleri
Kebab Connection Fatih...
FİLİZ AKIN
Anadolu'nun kalbi ve bir ödül
Şehre girip arabayla...
ALİ POYRAZOĞLU
Dillere destan sokak...
Bana sık sık sorarlar, "Siz...
SUNAY AKIN
'Büyük Elma'da bir Kızılderili kurdu!
Bedri Rahmi Eyüb...
Tekila yıllar sonra geri döndü
Meksika'nın milli içkisi, agave kökünden damıtılır. 1997'de bir salgın bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.