kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baltık krizi

Rusya lideri Putin, "Siz önce kendi demokrasinizi düzeltin" dedi, Dışişleri Bakanı "Bush gezisinden rahatsız olduklarını" anlatan mektup yolladı ABD Başkanı Bush, bu "şikayet mektubu" sonrası Letonya'daki konuşmasında "demokrasi ve özgürlüğü yaymanın ABD'nin görevi olduğunu" söyledi....

Bu yıl ikinci kez Avrupa turuna çıkan ABD Başkanı George W. Bush'un her fırsatta Rusya'dan "daha fazla demokrasi" talebini dile getirmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "kızdırdı". Bush'un Letonya'dan doğu Avrupa turuna başladığı saatlerde, Putin de CBS televizyonunda bugün yayınlanacak 60 Dakika adlı programda ağır eleştirilerde bulundu. Programın yapımcısının Rusya ve demokrasi eleştirileriyle ilgili sorusuna "Siz Rusya'nın sorunlarıyla uğraşmak yerine önce kendi ülkenizin demokratik sistemini, yöntemlerini sorgulayın" diye yanıt verdi. Programda "Bush'un bir önceki seçimi mahkeme kararıyla kazandığını" vurguladı: Ancak biz sizin demokratik sisteminize burnumuzu sokmayacağız. Çünkü bu, Amerikan halkını ilgilendiriyor... ABD'nin demokrasiyi yayma çabalarına da değinen Rus lider, "Demokrasi başka yerlere ihraç edilemez. Demokrasi bir toplumun iç sürecinin bir sonucu olmalıdır" dedi. Yarın başkent Moskova'da yapılacak İkinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 60'ıncı yıldönümü törenlerinde Bush'u ağrılayacak Putin'in bu sözleri büyük etki yarattı. Ardından İngiliz basınına yansıyan bir "mektup haberi"; Bush'un Letonya, Litvanya, Estonya liderleriyle görüşmesi iki ülke arasındaki sıkıntıyı gözler önüne serer nitelikteydi.

"ŞİKÂYET" MEKTUBU
İngiliz Times gazetesine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice'a yazdığı mektupta "Ruslar'ın kendilerine komşu olan ülkeler üzerinde gün geçtikçe artan Amerikan etkisinden rahatsız olduklarını" ifade etti. Amerikalı kaynaklara göre Rice da Rus meslektaşına gönderdiği cevap niteliğindeki mektubunda "Başkan Bush'un istediği zaman istediği ülkeyi ziyaret edeceğini" iletti. Uzmanlar, Bush'un Moskova öncesi eski Sovyet ülkelerini ziyaret etmesini önemli bir mesaj olarak yorumluyor. Rusya eski topraklarındaki etkisini sürdürmek ve hatta artırmak isterken; Amerika ise bu ülkelerin "tam bağımsız ve Batı yanlısı" olmasını destekliyor.

Bush'un Rusya'dan önce Letonya'ya gitmesi, süper güçler arasında küçük çaplı "krize" dönüştü. Moskova'da yarınki anma törenlerine katılacak olan Bush, başkent Riga'da Letonya, Litvanya ve Estonya liderleriyle görüştü. Görüşmesi sonrası yaptığı açıklamalarda Rus Dışişleri'nden, "sınır komşularında Amerikan etkisinden rahatsızlığını" anlatan mektuba gönderme yapar nitelikte ifadeler kullandı. Rusya Devlet Başkanı Putin'e "sınırlarında demokrasilerin oluşmasının ülkesinin çıkarına olduğunu söylemeyi sürdüreceğini" belirten Bush şöyle dedi:

"SIRADA BELARUS VAR"
Komünist rejimin Letonya, Litvanya ve Estonya'ya yaptığı yarım yüzyıl süren baskı asla unutulmayacak. Acı veren tarihinizi tanıyoruz. Rusya'ya olan öfkeyi anlıyoruz. Bu üç Baltık ülkesi demokrasiyi kucakladı. Şimdi Belarus halkının özgür, açık ve tarafsız seçimlerle kendilerini ifade etmesine izin verilmesi gerek... Eski Sovyet ülkelerine özgürlük ve demokrasi desteği verdiğini de söyleyen Bush, "Avrupa'daki Sovyetler'in baskın hale gelmesi tarihin en büyük hatalarından biriydi" dedi. Soğuk Savaş'ın başlangıcı olarak görülen Yalta Anlaşması'nda dönemin ABD Başkanı Roosevelt'in de "payı olduğunu" söyledi. Baltık ülkeleri Letonya, Litvanya ve Estonya liderleri, Beyaz Saray'ın da desteğiyle Rusya'dan "topraklarını ilhakı için açıkça özür dilemesini" istiyor.

4 MİLYON $ HARCANDI
"Kimse işgal kelimesini kullanamaz" açıklaması yapan Rus yetkililer, "Baltık ülkelerini 2'nci Dünya Savaşı'nda işgal ettiklerini" reddetmişti. Letonya'dan sonra Hollanda'ya geçerek sekiz bin Amerikan askerine ait mezarlıkta anma törenine katılan Bush, yarın akşam Gürcistan'da halk ayaklanmasıyla iktidara gelen Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşecek. Letonya'nın başkenti Riga'ya eşi Laura ve Dışişleri Bakanı Rice'la giden Bush'u, havaalanında Letonya Devlet Başkanı Freiberga karşıladı. İki günlük ziyaret için Letonya 4 milyon dolar harcadı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Türk öğrenci sahtecilikten gözaltında
 Kaptanın ehliyeti iptal edildi
 Dokuz günün faturası: 305 ölü
SOLİ ÖZEL
Düşüş
Büyü bozuldu. Liderliğini yaptığı Yeni İşçi...
Fener takır takır
Fener takır takır
Lider Fenerbahçe en zor deplasmanı olarak gösterilen Diyarbakır'da...
Aslan pes etmez
Aslan pes etmez
Son 4 haftaya lider F.Bahçe'nin 4 puan gerisinde giren G.Saray,...
Başbakan CHP'ye çattı
Başbakan CHP'ye çattı
Başbakan Tayip Erdoğan Siirt' gezisinin ikinci gününde CHP'yi...
Sevginin yarattığı mucize
Akkılıç çifti, 9.5 aylıkken evlat edindikleri spastik engelli bebeği,...
Efsane gerçek oldu
Öğrencilerin liseye gidebilmek için sıra bekledikleri Ağrı'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu