kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Kalkınma, Adalet ve Koç

Başbakan dün ' Forum İstanbul-Hedef 2023'ün açılış konuşmasında yaptıkları hizmetleri gururla tekrarlarken tuhaf ve karmaşık bir takdir hissiyle doldum. Özellikle iktisadi konularla ilgili başarılarına dair beyanları karşısında ' helal olsun' dedim. Doğrusu, içinde bir parmaklık ' sentetik su' bulunan bardağı dolu gösterme başarısı -gerçekten- her yiğidin harcı değildir.
İnşallah bizler hükümetin toplam üretiminden yana kötümser değerlendirmelerde bulunanlarkülliyen yanılıyoruzdur.
Gönül bunu istiyor ama hayat beyninize dayattığı verilerle sizi eleştiriye yoğunlaştırıyor. Ancak bu kaçınılmaz mesleki nöbet yüzünden ' hakkı teslim' ahlakını yitirmekten Allah'a sığınırım. Onun için de hakiki hükümet marifetleri için Erdoğan ve arkadaşlarına şükran borçlanma fırsatını kollar dururum.
Bu tür ' hakiki hükümet marifetleri'ni, partinin isminin yarısına tekabül eden ' Kalkınma' faslında görebiliriz. Tamam, uygulanan iktisadi program IMF'nin ürünü ama daha önce başka hükümetler de aynı sipariş reçetelere sarıldıkları halde ya sonunu getiremediler ya da yüzlerinegözlerine bulaştırdılar. İlke planında kökünden muhalif olmama rağmen, bir kadronun gönüllü veya gönülsüz yürüttüğü programı aksatmamasını marifet sayarım. IMF ile ilişkilerin özündeki mutlak şer için de ' Kerim Allah kötülük sandığımız şeylerde iyilik icat eder' diyerek beklemek kaydıyla.
Öte yandan iktidarın parti isminde aslan payını oluşturan, daha doğrusu oluşturması gereken ' Adalet' faslı için ise birkaç istisna olay hariç iyi kanaatle tanıklık etmem mümkün değil. Bu fasla dönük olarak, şikayetlerimi bazen perakende, bazen toptan dile getirdiğim için durumun daha kötüye gittiğine ilişkin bir vurgu dışında yeni bir sözüm yok. Fakat Nasrettin Hoca fıkraları kadar ibretlik minik bir vakayı dinlemekte, iktidar dahil herkes için ferahlık umuyorum.
Kendisi de Erdoğan'cı olan bir hemşerim, İstanbul'da, çalıştığı devlet dairesinde yıllar boyu bir sürü insanın sadece maaş alıp ortalarda gezdiklerini görmüştür. Gün gelir bakar ki, bu beleşçi güruh birer birer şef, müdür, daire başkanı olarak ödüllendirilmektedir. Nihayet dayanamaz, İstanbul'un ilçelerinden birinin AKP yönetiminde yer alan akrabasını telefonla arar.
-Arkadaş sizin ' Kalkınma 'nıza bir şey diyemem ama ' Adalet 'inizi bilmem ne yaparım!
Hayat böyledir; bazen bayağı bir küfür, bir durumun tarifi kadar anlamlı olabilir.
Ne var ki, bu fasılda şahsen ' büsbütün adaletsiz' olmamak için istisnai bir örnek de vermem gerekir.
Bu örnek, bazı söz ve davranışlarından ötürü herkesin alaycı eleştirilerine muhatap olan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un bir tasarrufudur.
Sayın bakan, Türkiye'nin Eurimages temsilcisi Faruk Günaltay'ı görevden almış, yerine Ahmet Boyacıoğlu ve İhsan Kabil'i tayin etmiştir.
Eurimages, Amerikan film sektörü karşısında yok olmaya yüz tutan Avrupa sinemasını yaşatabilmek için üye ülkelerin katkı sağlayarak oluşturduğu bir ' destekleme fonu'dur. Burada ülkemizi temsil ettiği 15 yıl boyunca, birkaç nitelikli yapım dışında genellikle ' Türkiye'nin kötü ve geri yanları'nı konu alan filmlerin destek bulmasında birinci etken durumundaki kişi Faruk Günaltay'dır. O kadar ki, en son destek sağladığı yönetmen Kutlu Ataman'ın ' Palto' filmi için Dışişleri Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazı yazarak sakıncalı olduğunu ve karşı çıkılması gerektiğini bildirmiştir. Gerekçenin özünde, filmin, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrası açısından Rumları mutlu, Türkleri rencide edecek bir yapım olması vardır.
Atilla Koç'un atadığı yeni temsilcilerden Ahmet Boyacıoğlu ise Türkiye'de hemen hemen hiçbir sinema adamının karşı çıkmadığı bir görevli olarak daha işe başladığının ertesi günü devreye girerek Derviş Zaim'in projesine destek sağlamayı başarmıştır.
Ne var ki, hükümet adına ' Adalet' faslından güzellik olarak kaydettiğim bu tasarruf için değerli yazar Can Dündar ise ' haksızlığın bu kadarına isyan etmemek elde değil' demektedir. Dündar'ın bu karşıt yorumuna saygı duymakla birlikte yargı konusu olamayacak bir tasarrufu ' haksızlık' saymayı yadırgadığımı da belirtmeliyim.
Son not: Senaryosunu İsmail Güneş'le birlikte yazdığım, Türkiye'nin dünya çapında önemli ama bilinmeyen kültür kahramanı Siyahkalem'i anlatan film projesi Faruk Günaltay döneminde destek bulmamıştır. Bu kaydı, ' kuyruk acım olduğu için' böyle bir yorum yaptığımı söyleyebilecek kişilere peşin malzeme vermek üzere koymuş bulunuyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Almanya, Erdoğan ve dostluk   / 05-05-2005
 Darbeci mayasıyla yargı devleti   / 03-05-2005
 Yüz elli yıllık atlatma haber   / 02-05-2005
 Anlayana sivrisinek   / 29-04-2005
 Baykal'a minnet   / 28-04-2005
 Batı'nın kendine ihaneti   / 26-04-2005
 Doğu ile Batı arasında   / 25-04-2005
 'Türkiye'nin Yirminci Yüzyılı'   / 22-04-2005
 Sivil akıl nerede?   / 21-04-2005
 Türkiye'nin yirminci yüzyılı   / 19-04-2005
ERDAL ŞAFAK
Turnusol günleri
Hayır, konumuz eski...
ÖMER LÜTFİ METE
Kalkınma, Adalet ve Koç
Başbakan dün ' Forum...
UMUR TALU
O devletin elindeydi!
Devletin elinde "çok...
Blair'e sandıkta "yaşlı dopingi"
Irak savaşı hızını kesemedi. Muhalefetin yeni lider arayışına...
İnsan Hakları Mahkemesi Türk avukat arıyor
Aylık 5 bin 500 euro maaş verilecek avukatların Türkçe'ye çok iyi...
100 Milyon $
100 Milyon $
F.Bahçe'nin CEO'su Ersalman: "5 yıl önce 16 milyon $ olan gelirde 100...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu