kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kazim Kanat @ SABAH
 

Antep yemeklerinin adı var ama Maraş yemekleri bir başka

Gaziantep'de adamın biri sinemanın kapısından içeri bağırmış; "Ökkeş evin yanıyor!" Sinemada hiç kimse kalmamış... Herkes doğru evine. Bir Kahramanmaraşlı olarak bunu bildiğim için taksi şöförüne biraz da sitemle sordum, "Ökkeş kardeş, niye Celal Doğan'ı başkan seçmediniz?" Derin bir çektikten sonra cevapladı, "Su yüzünden kurban." Benim şaşırdığımı görünce devam etti, "Celal ağamız seçimlere az kala 3 buçuk lira olan suyun fiyatını bir liraya indirdi." Ben "İşte halkçı başkan dediğin böyle olur" dedim. Ökkeş kardeşimiz "Sudan sebepten başkan olamadı" diye söylenirken işte bu yüzden "Ben de oy vermedim" dedi. Sonra da öfkeyle "Şimdi vermediğime bin pişmanım" diyerek taşı gediğine koydu:

SUDAN SEBEPLE
"Dinle kurban... Biz Antepliler niye Celal Ağa'ya kızdık biliyor musun? Demek ki Celal Ağa bize yıllarca suyu pahalı satmış. Bizi kandırmış..." "Vay be" dedim. Ökkeş'i ciddiye aldım. Bu kez "Sayın Ökkeş Bey" dedim. O ise 'ağam iki gözüm' diyerek protestosunu sürdürüyordu, "Suyu ucuz verecektin de niye seçime az kala bir milyon yaptın be Celal Ağam? Bizi adam yerine koymadın, bizi kandırdın be ağam..." Laf lafı açarken İncili Pınar'a geldik. Burası Antep'in kendine özgü lokantası. Hani Mehmet Barlas'ın tarif ederken hepimizin ağzının sularını akıtan lokanta. Hani bizim Hıncal Uluç (O aslında bir Kilisli) ve Deniz Gökçe'nin övündükleri Antep lokantası. (Burada özel bir not: Uluç ve Gökçe ikisi de düşman kardeştir. O da ayrı bir hikaye...) Lokantanın otantik tablosundan etkilenen bizim Vahap ağabey "Yemekler harikaysa sorun yok çünkü ortam harika" dedi. Lokantanın şef garsonu ise kalın bir anı defteriyle geldi "Bir şeyler yaz ağabey" dedi. Yazdım... Şef garson yazdığımı lokantanın sahibi Haydar Bey'e telefonla bildirdi. Baktım ki bu malümatan bilgi Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında ciddi bir diplomatik skandala dönüşecek. Bizim Vahap ağabey "Ne yazdın bu deftere? Sanki burada olay oluyor" dedi. Bastık kahkahayı; "Ne yazdım biliyor musun? Bu Antep lokantasını işleten Maraşlı kardeşim Haydar'a teşekkür ederim..." Vahap şaşırmış bana bakıyor. Ben ise biraz da böbürlenerek şöyle dedim; "Burası en ünlü Antep lokantası. Ama sahibi Maraşlı." (Bu arada telefonda Haydar Bey 'Yapma Kazım ağabey, Herkes beni Antepli sanıyor. 30 yıldır Antep'de yaşıyorum ben' diyor..) Sevgili Vahap, ben Kahramanmaraşlı'yım ya... Bu Anteplilere Gazi demezsen üzülürler... Hele Urfa'ya da Şanlı demezsen onlar daha çok üzülür. Neyse efendim... Antep yemekleri bir bir önümüze geliyor... Ekşili köfteden yuvarlamaya kadar ne varsa geldi. Vahap sesini bile çıkarmadan yerken ben çocukluğumda Maraş'ta (Elbette Afşın ve Elbistan'da) yediğim yemekleri anlatıyorum... Çocukken anneannemin evde yaptığı özel etli pideleri fırına götürür, başında bekler, bir dakika da getirirdim. Hele içli köfteler... Çiğ köfteyi yapmak bir sanattır. Bizim orada köfteyi erkek değil kadınlar yoğurur. Asla su koymazlar. Onların alnından dökülen ter hem su olur hem de tuz. Sonra da Nami eniştemin karda yaptığı o dondurma yok mu... Vallahi Mehmet Barlas büyüğümüz kızacak ama gerçek şu; Bizim Maraş'ın yemekleri Antep'e 10 basar.

YARASINA TUZ BASTIM
Hele bir kebaplarımız var ki. Urfalılar bir tatsa bizden özür diler! Vahap büyük bir iştahla sordu; "Ağabey buradan Maraş'a kaç dakikada gideriz?" Şaşırdım... "O da gülerek öyle güzel anlatıyorsun ki Maraş yemeklerini yemezsem gözüm açık gider" dedi. Yemek sonrası otele dönüyoruz, taksiye bindik, şoför bu kez gençti. "Ökkeş kardeş" dedim, "Celal Doğan'ı niye seçmediniz?" Sanki yarasına tuz bastım, "Biz Antepliler, Celal Başkan'a kötülük yaptık" dedi. "Peki yeni başkan ne yaptı?" dedim. "Bu alt geçidi. Üstelik hiç gerek yokken. Açılışına Başbakanımız Erdoğan'ı çağırdı" dedi. "Galiba pişmansın" dedim. O kızgındı. "Celal Başkan hala özel korumalarla geziyor. Biz de buna kızıyoruz. Biliyoruz ki başkalarının rüşvet vererek yaptırdığı işi o bir telefonla hatır için yaptırıyor." Benim "vay be..." dememe Ökkeş'in tepkisi büyük oldu: "Celal Başkan çok büyük başkan. O büyük başkanı biz seçmedik." Bir Maraşlı olarak Anteplileri hiç anlamamıştım. Bu kez yine anlamadım. İlk fırsatta bu sorunu meslektaşım Ökkeş Özeskici'ye soracağım. Anteplidir beni aydınlatır!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Turgut Özal'ı kimler zehirledi?   / 24-04-2005
 Kutsal Anadolu toprakları   / 17-04-2005
 Para Köpeğin Olsun!!!!   / 10-04-2005
 Bir komünistten itiraflar!   / 03-04-2005
 Golü hangi ayağınla kaçırdın?   / 27-03-2005
 Kulüp rakısının fotoğrafını Atatürk ve İnönü sanırdım!   / 20-03-2005
 Şu tütün meselesini bir de benden dinleyin   / 13-03-2005
 Fair Play'e ihanet ettim, şike yaptım   / 06-03-2005
 Başbakan arkadaşlarına "balık" derdi   / 27-02-2005
 Antep yemeklerinin adı var ama Maraş yemekleri bir başka   / 20-02-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Dün gece hiç tanımadığım bir...
MEHMET ALTAN
Tarzan...
Yaşamın silüetleri aşk gibidir, yalnızca...
ÖNCEL ÖZİÇER
Vadesi dolmuş İngilizler!
İngiltere Tur...
REFİK DURBAŞ
Parfümün erotizmi
Parfüm, zamanı yavaşlatır çünkü erkeğe...
KAZIM KANAT
Çayeli'nden öteye!
Şu 'çay' var ya... Hani Rize'nin...
Küçük kasabada büyük tatil keşfi
Küçük kasabada büyük tatil keşfi
Ünlü ressamlar Cezanne, Van Gogh ve Chagall'in de etkilendiği...
En büyük keşfi yelkendi
En büyük keşfi yelkendi
20. yüzyılın büyük dahisi Albert Einstein'ın tutkusu 'Tümmler' adlı 7...
Nemlendiriciniz yoksa acı badem sütü veya badem yağı sürün
Binbir çeşit ürün arasında seçim yapamıyorsanız üzülmeyin. Bunlara...
Sofralarımıza yeni derya kuzuları
Marmara'da avlanma yasağı başlıyor ama çiftlik ortamında üretilen Ege ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.