kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Demokrasi komisyona havale

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ve Bülent Arınç arasındaki söz düellosunda kaynayan bir gerçek var: o da Meclis'in Türk demokrasisi içindeki konumunun yeterince kuvvetli olmadığı. Arınç aksini iddia etse de...
Arınç'ın Bumin'e "İsterse Meclis Anayasa Mahkemesi'ni bile kapatamaz mı?" cevabı, başka ülkelerdeki başka parlamentolar için geçerli olabilir. Ancak Türkiye'de devlet düzeninin üç halkasından yasama, yürütme ve yargı arasında, en zayıf olanı, milli iradenin doğrudan tecellisi olan "yasama" organı.
Türkiye'de milletvekilleri, partilerine ve parti başkanlarına kafa tutma hakkına sahip değil. Ne komisyonlar, ne de bireysel olarak milletvekillerinin hükümete "hesap sorma" refleks ve kabiliyeti yok. (Oysa meclisler hesap sormak içindir.) Seçim sistemindeki aksaklıklar nedeniyle, seçilip seçilmeme liderin iki dudağının arasında; tüm mesele sizi hangi sıraya koyacağı. Bu yüzden de liderin hoşuna gitmeyecek işler yapmak siyasi intihar. Vekillerin bölgeleri ve seçmenle ilişkisi sağlıklı değil. Bir çok milletvekilinin seçmenle ilişkisi, oflaya puflaya memleketten gelip tayin ve atamalar için Meclis'teki odasına dalan Bay Seçmen'in "işini görmek." AK Parti Grup Başkanvekillerinden Faruk Çelik'in itiraf ettiği gibi "Milletvekilleri halka ve seçmene değil, parti merkezine dayanarak varlığını sürdürüyor."
Tüm bunlar, bu yıl egemenliğinin 85'inci yılını kutlayan TBMM'nin egemenlik sorunları. Bu yüzden de bir grup milletvekilinin kurduğu Demokrasi Komisyonu'nun önemini kat kat artırıyor. Meclis çatısı altında "Demokrasi Komisyonu" adı altında bir grubun varlığı, kendi içinde gülünç bir durum. Ama bu vekillerin çabaları hiçde öyle değil. Türkiye Demokrasi Vakfı ve ABD'nin saygın kuruluşlarından Ulusal Demokratik Enstitüsü (NDI) ile dirsek teması içinde olan "Komite," Meclis'i daha etkin, mebusları daha güçlü kılmaya çabalıyor.
Dün Meclis'te Komisyon başkanı AK Parti milletvekili Agah Kafkas ile laflıyoruz.
Komisyonun son dönem çalışmaları, İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkelere yapılan gezileri anlatıyor. Grupta Damla Gürel, Nimet Çubukçu, Reha Denemeç gibi Meclis'in genç yüzleri var.
Bu vekillerin somut saptamalarından biri, tüm Batı demokrasilerinde milletvekilinin kendi seçim bölgesinde bir ofis ya da irtibat bürosu olduğu. Bu sayede hem milletvekilinin kendi seçmeniyle doğrudan temas sağlayabilmesi, hem de gerektiğinde seçmenin nabzını tutarak bunu Meclis'e taşıyabilmesi mümkün oluyor.
Komisyon, finansman sorunu halledilirse, Türkiye'de de vekillerin kendi bölgelerinde büro açmalarını, daha fazla ve daha kalifiye danışman çalıştırabilmelerini istiyor. Kuliste başlayıp lokantada süren sohbetimizde, uzun uzun Meclis'in "demokrasi eksiklikleri"nden söz ediyoruz.
Tabii TBMM çatısı altında bu konuya kafa yoran başka isimler de yok değil. Örneğin Burhan Kuzu, Meclis'in demokrasi eksiğini sık sık dile getiren bir vekil. Ancak ona göre tek çare "başkanlık sistemi"; "parlamenter sistem" olduğu sürece gerçek bir demokrasi olmaz. Aslen anayasa profesörü olan Kuzu, o kadar ateşli bir başkanlık sistemi savunucusu ki, İngiltere gibi parlamenter sistemin kalelerini bile yeterince demokratik bulmuyor! Tüm bunlar, düşünüp tartışmaya değer..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İsrail'e giderken   / 01-05-2005
 Diyarbakır'dan İncirlik'e   / 21-04-2005
 Avrupa bizi parçalıyor   / 19-04-2005
 Patrikler Başbakan'la uçsaydı?   / 11-04-2005
 Washington ve hükümetin tavuk-yumurta açmazı   / 07-04-2005
 Papa, ben ve Papamobil   / 05-04-2005
 'Aşırı milliyetçilik' kırmızı belgede   / 31-03-2005
 Kopenhag hutbesi   / 29-03-2005
 Asker neden konuştu?   / 23-03-2005
 El öpme   / 22-03-2005
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Demokrasi komisyona havale
Anayasa Mahkemesi...
YAVUZ DONAT
Cemil Çiçek'le "2.5 yıllık gezinti..."
Son...
Gururu ağır bastı şehit oldu
Sivil hastaneden aldığı raporu yoklamada gizleyen Süleyman Çelebi,...
Bostancı'nın 'Âmil Bey'i!
Uygulamalarından rahatsız oldukları Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü...
Neden karamsarsınız? Şimdi bayram zamanı
Neden karamsarsınız? Şimdi bayram zamanı
Schroder, AB için umutsuzluğa anlam veremediğini belirtti, "Şimdi...
Çanak anten alarmı
Çanak anten alarmı
Telekomünikasyon Kurumu, çanak antenlerin uçakların haberleşme...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu