kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Taraflar isterse arabuluculuğa hazırız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu ziyaretinin ilk durağı olan İsrail'e gitti. Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan airbus A 319 Tipi uçak, saat 10.20'de Esenboğa Havalimanı'ndan hareket etti.

Başbakan Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ve bazı milletvekilleri de İsrail'e gitti.
Başbakan Erdoğan'ı Esenboğa Havalimanı'nda İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile diğer yetkililer uğurladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün İsrail'deki temaslarının ardından, yarın Filistin'e geçecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile Filistin'in 8 Şubat'ta ilan ettikleri ateşkesin, bölgede özlenen barış, güvenlik ve istikrar ortamının kurulması doğrultusunda kendilerini umutlandırdığını belirterek, ''İsrail ve Filistin'de yapacağım görüşmelerde, eğer taraflar arzu ederlerse, üzerimize düşebilecek arabuluculuk ve ülkemizde yapılabilecek buna yönelik konferanslar konusunda hazır olduğumuzu tekrar hatırlatacağız'' dedi.

Erdoğan, İsrail ve Filistin'i kapsayan Ortadoğu gezisi için hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, yapacağı temaslar hakkında bilgi verdi. Hafta içinde İsrail ve Filistin ticaret odaları temsilcilerinin, TOBB'un daveti üzerine Türkiye'de bulunduklarını anımsatan Erdoğan, bu ülkelerle ticaretin artırılması yönünde neler yapılabileceğinin ele alındığını söyledi.

İsrail ile çok boyutlu niteliğe sahip ilişkilerin, son dönemde özellikle ekonomik ve ticari alanda hızla geliştiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''2004 yılı sonu itibariyle ikili ticaret hacmimiz, 2 milyar doları buldu. Ayrıca, Türkiye'yi ziyaret eden İsrailli turist sayısında da çok ciddi bir artışın olduğunu görmekteyiz. İsrail ile ilişkilerin iki ülkenin karşılıklı menfaatleri çerçevesinde genel anlamda gelişmekte olduğunu görüyoruz. Bu doğrultuda ziyaretim sırasında Türkiye-İsrail Sınai Araştırma ve Geliştirme İşbirliği Anlaşması da imzalanacak. İsrail'deki temaslarım sırasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Başbakan Yardımcıları ile görüşeceğim.''

''TİKA RAMALLAH OFİSİNİ BU ZİYARETTE AÇACAĞIM''

Erdoğan, Türkiye ile Filistin halkları arasında ise kökleri tarihin derinliklerine ulaşan ortak bir tarihe dayanan sağlam ilişkiler bulunduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin, kardeş Filistin halkının bağımsız ve egemen bir devlet çatısı altında yaşamak için yürüttüğü haklı davaya daima destek verdiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye, Filistin halkının sıkıntılarının ve zorluklarının hafifletilmesine ve Filistin'in yeniden yapılandırılmasına yönelik yardımlarını her alanda sürdürmektedir. Hükümetimiz, Filistin'e yardımlarını eşgüdümlemek üzere 2004 yılında Vehbi Dinçerler'i koordinatör olarak atamıştır. Bu defa daha ileri bir adım olarak, Filistin'e yönelik yardımlarımızı mahallinde takip etmek üzere TİKA Ramallah ofisini bu ziyarette açacağım.''

Erdoğan, Filistin'e yapacağı ziyarette de Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Ahmed Kurey ile görüşeceğini belirterek, İsrail ve Filistinli muhatapları ile yapacağı temaslarda, her iki tarafla da ikili ilişkileri daha da ilerletme imkanlarını ele alacaklarını kaydetti.

''DİYALOG VE İŞBİRLİĞİ ŞART''

Ortadoğu'da kapsamlı ve kalıcı barışın tesisi için, bölgenin müreffeh ve istikrarlı bir coğrafyaya dönüştürülebilmesi için uluslararası toplum ile birlikte Türkiye'nin de bu samimi arzusunu gerçekleştirme fırsatını yakalamak istediğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
''Tabii ki bu hedefe ulaşılabilmesi için diyalog ve işbirliği şart. Diyaloglar, işbirlikleri koptuğu takdirde, bu süreci yakalamak, bu süreci insanlığın barış istikametinde değerlendirmesine zemin oluşturma noktasında bütün fırsatları kaydetmiş oluruz. Bunun dışındaki yöntemlerin, mevcut kaos ve çatışma ortamını daha da ağırlaştırdığına maalesef son 4 yıldır yaşanan üzücü olaylarda hep şahit olduk. Tarafların 8 Şubat'ta ilan ettikleri ateşkes, bölgede özlenen barış, güvenlik ve istikrar ortamının tesisi istikametinde bizleri umutlandırmaktadır. Bu doğrultuda taraflarla yapacağım görüşmelerde, kendilerine özellikle mevcut sükunet ortamı ile aralarındaki diyalog ve işbirliğinin korunmasını ve barış sürecini yeniden canlandıracak somut adımların atılması konusunda neler yapabileceğimizi hatırlatma imkanı bulacağız. Ayrıca, Türkiye'nin bu yolda taraflar eğer arzu ederlerse, üzerine düşebilecek, ama arabuluculuk konusunda, ama ülkemizde yapılabilecek buna yönelik konferanslar konusunda hazır olduğumuzu tekrar hatırlatacağız. Gerçekleştireceğimiz temasların, gerek İsrail, gerekse Filistin ile ikili ilişkilerimizin yeni ufuklara taşınmasına, gerekse Ortadoğu barışına mevcut çabaların neticesini görmeye vesile olmasını temenni ediyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan Yad Vaşem Soykırım Müzesi'ni gezdi
 Başbakan Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanı Katsav ile görüştü
 Danıştay ÖTV'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
 Teşekkür yerine para cezası aldılar
 Kuşadası'nda bomba ve ihmal ölüm getirdi
 Annenin zor seçimi meyvesini verdi
 Deprem heyecanı can aldı
 İkinci 'Lale Operasyonu'
 Yurt-Kur attığı öğrenciyi geri almadı
 Dua bu sefer tuttu!
 PKK bombası Irak'tan
 Emniyet yalanladı
 Kartalkaya'ya nisan karı
ERDAL ŞAFAK
Tarihe geçecek gezi
"Kısa süre öncesine kadar böyle bir...
UMUR TALU
Çoban yıldızı
Cuma günü Hürriyet'in manşetini sevdim,...
'Bu artık iç savaş'
İngiliz Times gazetesine göre "Irak'ta telaffuz etmeye korkulan iç...
Terör bu kez Mısır'ı vurdu
Mısır'ın başkenti Kahire, dün iki terör saldırılarının hedefi oldu.
Şimdi sıra geldi şampiyonluğa
Şimdi sıra geldi şampiyonluğa
Fenerbahçe, sambacıları Nobre ve Alex'in golleri ile Trabzon'u yıktı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu