kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güneş ve solaryum masum değil

Dünyada mevcut en iyi anti-aging kremi; yüksek faktörlü, kaliteli bir güneşten koruyucudur

Bu yıl oldukça yağışlı ve karlı bir kış geçirdik. Nisan yağmurlarının arasında zaman zaman parlayan güneş hepimize çok tatlı geliyor. Ne var ki, güneş iki yönü keskin bıçak gibi; onsuz da olmuyor, kendinizi bırakmaya da gelmiyor! Özellikle Ozon tabakasının incelmesi ile bizi tehdit eden tehlikeler, gittikçe büyüyor. Güneş ışınları tüm bağışıklık sistemini bozuyor, katarakt ve kanser riskini ciddi ölçüde artırıyor. Bulutlu havalarda bile güvende değiliz. Ultraviyole ışınlarının büyük kısmı (yüzde 60-80 oranında) bulutlardan geçerek cilde ulaşır. Deniz, havuz, göl gibi ortamlarda, karlı yerlerde, güneş ışınlarının şiddeti yansımayla artar. Denizde olmak veya havuza girmek bizi güneşten korumaz. Çünkü UV ışınları suyun en az 30 santim altına kadar ulaşır...

* Güneş bağışıklık sistemimizi zayıflatır Güneş ışınları, hücreleri yiyip bitiren serbest radikalleri çoğaltır ve aktif hale getirir. Bunlar cilt hücrelerindeki yağın parçalanmasına neden olur, cildimizdeki kolajeni ve vücuttaki tüm proteinleri tüketir. Daha önemlisi, hücre yapısına, kanımıza ve beyine zarar verir. Böylece büyük bir tahribata, savunma gücümüzün çökmesine, erken yaşlanmaya ve her türlü hastalığa neden olur. Güneş ışınları gözde katarakt oluşmasına da yol açar.

* Güneş cildimizin düzenini bozar, kanser tehlikesi artar Güneşe maruz kalan ciltler kendini korumak için kalınlaşırken derimiz yer yer rengini kaybeder veya lekelerle dolar. Güneş kılcal damar çatlamalarına, yüzümüzdeki siyah noktaların artmasına da neden olur. Daha kötüsü, zamanla cilt kanserine dönüşebilecek hücre bozulmalarına yol açar.

* Işık yaşlanması Güneşte kaldıkça, derideki lifler dejenere olur. Cildi gergin, esnek ve pürüzsüz tutan doğal yapı bozulur. Cilt kalınlaşır, sertleşir ve kırışık çizgileri derinleşir, köselemsi bir dokuya dönüşür. Yıllarca bronzlaşma tutkusu ile güneşlenen gençler, yaşları biraz ilerlediğinde ışık yaşlanmasının (photo-aging) sonuçlarıyla karşı karşıya kalır.

* Ya Solaryum? Doğrusunu isterseniz, bronzlaşmanın tamamen güvenli bir yolu yoktur. Renginiz değişiyorsa, cildinizin hasar gördüğüne emin olabilirsiniz. Solaryum cihazları saf UVA ışını verir. Bu tür cihazlar esasında sivilce, sedef gibi bazı deri hastalıklarını tedavi etmek için icat edilmiştir. Evet UVA ışınları gözle görülür yanıklar yaratmaz. Ama uzun vadede solaryum da aynı doğal güneş gibi cildin zarar görmesine, erken yaşlanmasına ve kanserlere neden olur. Esasında UVA ışınları, cildin içine UVB ışınlarından daha fazla nüfuz eder. Solaryumla ilgili tek tesellimiz, kontrol altında yapılmasıdır. İnsan plajda saatleri unutup kendini kaybedebilir ama solaryum salonlarında hiç olmazsa süresi sınırlıdır ve uzmanların denetimi altındadır.

* Solaryum herkese uygun değildir Hassas ve çok açık renkli ciltler ışığa karşı duyarlıdır. Bu nedenle solaryumdan uzak durmaları gerekir. Solaryum bazı insanlarda şiddetli kaşıntı, mide bulantısı veya baş ağrısına yol açar. Sürekli baş ağrısı ya da migrenden şikayeti olanlara, UV ışınları uygulanmaz. Sedef hastalığı ve akne hariç, cilt bozuklukları olan kişilere, özellikle egzema, deri iltihabı olanlara, cildinde sık sık yaralar çıkan hastalara, UV ışınları verilmez. Bazı ilaçlar cildin güneşe karşı hassasiyetini artırır. Özellikle doğum kontrol ilaçları, hormonlar, sakinleştiriciler, antibiyotikler ve zayıflama ilaçları gibi. Bunlar bir çeşit ışık alerjisine sebep olurlar. Bu tip ilaçları kullananlar, solaryuma alınmamalıdır. Hamile kadınlar, kalp rahatsızlıkları olanlar, şeker hastaları, düşük veya yüksek tansiyonu olanlar da UV açısından yasaklı gruba girer. Makyaj ve parfüm temizlenmeden solaryuma girilmez. Bazen makyaj ve parfüm ışığın etkisini artırır ve ciltte lekelenmeye neden olabilir.

GÜNEŞTEN KORUYUCULAR
Cildimizin güneş ışınlarına karşı direnci, rengine ve tipine göre değişir. Bazıları yarım saatte kızarır, kimisinin yanması için birkaç saat gerekir. SPF (Sun protection factor yani güneşten koruma faktörü) adı verilen ürünler, bu süreyi uzatırlar. Ne kadar yüksek faktörlü SPF kullanılırsanız, korunma süresi o kadar artar. Yalnız unutmayın, terlerseniz, suya girerseniz veya yüzünüzü yıkarsanız, yeniden koruyucu sürmeniz gerekir. Bütün gün dışarıda kalacaksanız, ancak 45 veya 60 faktör SPF sürerek kendinizi koruma altına alabilirsiniz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Rüyadan Kaçan Çocuk Uyumak İstemiyor
 Yatmadan Bir Saat Önce Muz Yemek Uyku Getirir
 Dinlendiren Uyku İçin...
 Omega 3 Hafızayı Güçlendiriyor
 Bebek İsteyene Ücretsiz Seminer
 Uykuda Nefes Kesilmesi Ve Horlama Yüksek Tansiyon Riskini...
 Bunları Yapın, Horlamadan Kurtulun
 Güneş Ve Solaryum Masum Değil
 Sık Rüya Görmek Kalitesiz Uykunun En Önemli Habercisi
 Uykusuzluk Çekene 'al Bu Hapı Uyu' Demek Sorunu Çözmüyor
 Kırışıklıkları Kremlerle Değil Diyetle Önleyin!
 Aşırı Susamak Şeker Hastalığı Belirtisi Mi?
 'meme Asma Tekniği' Göğsü Toparlıyor, Yeniden Şekillendiriyor
 Lazer Tedavisi İle Yarım Saatte Varislerinizden...
Hababamcılar seksi Carmen'i bekliyor...
Hababamcılar seksi Carmen'i bekliyor...
Ünlü fotomodel Carmen Electra bir Türk filminde oynamak için haziran...
'Vefat ilanları sitesi' tamam sırada 'vefat organizasyonu' var
'Vefat ilanları sitesi' tamam sırada 'vefat organizasyonu' var
Dünyanın en önemli, en hızlı ve en detaylı iletişim ve bilgi sistemi...
'Dünyaya açılmak artık hayatımın amacı değil
'Dünyaya açılmak artık hayatımın amacı değil
Yurtdışına açılmak için müzik şirketini değiştirerek Sony Müzik'e...
Tüm özellikler bir tek bende vardı
Tüm özellikler bir tek bende vardı
2005 yılının Türkiye Güzeli ünvanına sahip olan Hande Subaşı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.