kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Riceın ziyaretine misilleme olarak Chavez (solda) de önceki gün Kübaya gitti. Castroyla görüşen Venezuela lideri, ordusunu Küba tarzı yapılandırıyor.
Amerika arka bahçesini kaybetti

Bush yönetimi Ortadoğu'yla 'ilgilenirken' Latin Amerika ülkelerinde iktidarı Irak savaşı, serbest ticaret anlaşması, ABD hegemonyası karşıtı solcu liderler ele geçirdi. Bush yanlısı yönetimler ise devrildi.

Amerika'nın gözü, 11 Eylül saldırılarından sonra Ortadoğu'ya çevrildi. "İslamcı terörizmin" çıkış noktası olarak gördüğü bölgede önce Afganistan, sonra Irak harekatları yaşandı. Bush yönetimi, 4 yıldır Ortadoğu'yla ilgilenirken, dibinde olup bitenlerin önüne geçemedi. Bir dönem Amerika'nın "arka bahçesi" olarak bilinen Latin Amerika (ve Orta Amerika) ülkelerinde ardı ardına solcu iktidarlar başa geçti. Her birinin liderliğini, Amerika karşıtı söylemleriyle kitleleri peşinden sürükleyen isimler kazandı. ABD, Ortadoğu'daki "düşmanlarıyla" uğraşırken burada yeni "Castrolar'ın" doğduğunu göremedi. Belki gördü ancak bütün yönetimin dikkatleri Irak, İran, Suriye, Kuzey Kore ve hatta Çin'le meşgul olduğu için bir şey yapamadı. Belki istese de bir şey yapamazdı.

'FİDELİSTA' VENEZUELA
Amerika'nın arka bahçesindeki en büyük "tehdit", yıllardır konuşulageldiği üzere Küba. Ancak bu konuda son yıllarda Küba lideri Fidel Castro'yu geride bırakan bir başka isim var: Venezuela lideri Hugo Chavez... Kendisine "fidelista" yani "Fidelci" diyor. Amerika'nın desteklediğini söylediği darbe girişimini bir günde atlatıp koltuğuna döndükten sonra ABD karşıtlığını artırdı. Bush yönetimi, Chavez'eT. Vazquezkarşı işe yaramayan darbeden sonra "sorunu", izolasyon yoluna giderek çözmeyi hedefliyor. Venezuela'nın komşularından ticari ve siyasi ilişkileri kesmelerini isteyeceği, hatta Dışişleri Bakanı Rice'ın birkaç gün önce çıktığı Latin Amerika turunun da bu amacı taşıdığı söyleniyor.

IRAK'A ASKER YOLLAMADI
Rice'ın ziyareti öncesi yaşanan bir gelişme, ABD cephesini daha da karıştırdı. Chavez, Amerika'yla 35 yıldır süren askeri işbirliğine son verdi. İlk işi Rusya'dan 40 adet MI-35 tipi askeri helikopter ve 100 bin adet AK-47 silah almak oldu. Venezuela konusunda Amerika'yı rahatsız eden nedenlerin en önemlisi bu ülkenin, ABD'nin en büyük petrol alım kaynağı olması. Dünyanın en büyük beşinci petrol ihracatçısı olan Venezuela'nın, Amerika'ya şu günlerde siyasi kriz yaşatan petrolü daha az vermeye başlayacağı, bunun yerine vanaları Çin için açacağı yorumları yapılıyor. Arka bahçede sol şeride geçen bir başka ülke Şili. İktidarda solcu bir koalisyon var. Yıl sonunda devlet başkanlığı seçimi yapılacak. Ancak seçimin en güçlü adayı ABD karşıtı bir kadın:C. MesaMichelle Bachelet... Ülkenin ilk kadın devlet başkanı olması bekleniyor. İngiltere ve ABD'nin baskılarına rağmen Devlet Başkanı Ricardo Lagos, Irak'a asker göndermeyerek hangi kanatta yer aldığının mesajını verdi. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın Chavez'le yakın ilişki kurması, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Latin Amerika turundaki ilk ziyaretin burası olmasını sağladı. Fakat ziyarette Rice pek umduğunu bulamadı. Çünkü (önce ABD Savunma Bakanı Rumsfeld'in) Rice'ın Venezuela'yla ilgili açıklamalarında Lula "solcu işçi kardeşinden" yana tavır aldı: Bunlar bir dostumuzu hedef alan karalama ve imalar. Venezuela'nın egemenliğine her zaman saygı duyulması gerekiyor...

EN BÜYÜK SORUN CAFTA
Uruguay
da geçtiğimiz mart ayında ülke tarihinin ilk solcu başkanını seçti: Tabare Vazquez... Küba lideri Castro'yla arası çok iyi. Ancak o, Irak'a asker göndererek Amerika ile ilişkilerini de sıcak tutmayı başardı. Dış borcunun çok yüksek olması, IMF'le yeni bir anlaşma yapmaya hazırlanması fakir kesimin tepkisini çekiyor. Bu nedenle seçmen kitlesini kaybetmemek için bölgenin "sol ittifakıyla" yakınlaşabileceği konuşuluyor.M. BacheletBenzer şekilde Guatemala'da da ekonomik sıkıntının getirdiği protestolara hükümetin boyun eğmesi bekleniyor. Orta Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (Cafta), 13 milyon nüfuslu ülkede büyük gösterilere yol açtı. İşçi, küçük esnaf ve çiftçilerin başını çektiği protestocular, ülkelerine giren mallarda vergiyi ortadan kaldıracağı için Amerikalı üreticilerin işine yarayacağını söyleyerek anlaşmaya karşı çıkıyor. İçişleri Bakanı'nın istifasını, anlaşmanın da referanduma sunulmasını istiyorlar. Bolivya, Güney Amerika'nın en izole ülkesi. Kıtanın en fazla doğal gaz rezervine sahip. Bunun çıkarılması ve gelirin dağıtımı ülke siyasetinin temel direği. İki yıl önce iktidara gelen Devlet Başkanı Carlos Mesa da solcu. ABD ile araları pek de iyi değil. Ekvador da Amerika yanlısı iktidarın devrildiği ülkeler arasına önceki hafta katıldı! Bush yönetimiyle arası iyi olan Başkan Gutierrez, halk ayaklanması sonrası gelen kongre oylamasında görevinden alındı.

Cafta, Amerikan ürünlerini 44 milyon tüketiciye ulaştıracak bir anlaşma. Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua ve Dominik Cumhuriyeti'ne ABD mallarının vergisiz girmesini sağlayacak.

BURCU YAKAR


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Zenginlik nüfusun % 20'sinde
 Göz kendini tedavi edecek
 Kirlilikte birinciliği 'beyaz'a verdiler...
 Kanlı cuma 29 ölü
 İki yaşındaki kız babasını kurtardı
 Helikopter satacak
 Olay fotoğraf
 60 yıllık tokalaşma
 Ukrayna'da HIV alarmı
 Kısa... Kısa...kısa... Kısa...kısa...
Bir Akın yetti!
Bir Akın yetti!
Rize kalesine 2 isabetli şut gönderebilen Beşiktaş'a 3 puanı İbrahim...
Sağduyu zirvesi
Sağduyu zirvesi
Türk spor basınını yöneten 11 isim, Şampiyonlar Ligi Finali öncesi...
Şansölye iknaya geliyor
Şansölye iknaya geliyor
Almanya Başbakanı Schröder, Ankara ziyaretinde Heybeliada Ruhban...
Hastanede otel olsa sorun kalmaz!
Bürokrasiyi anlatan ünlü 'Bugün git, yarın gel' sözü hastanelerin...
Süzer Plaza'daki barda silahlar patladı: 3 yaralı
Red Room barda, iki grup arasında masa yüzünden çıkan kavgada,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu