kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Evlenecek kız ile eğlenilecek kız kesinlikle ayrıdır

Sahi evlenilecek kız nasıl olur? Sarışın olmazmış çünkü onların gözü dışarıda olurmuş. Esmer fazla iddialı. Bu işin ideali kahverengi gözlü kumrallar

Bir haftadır bu beşinci mail "Evlenecek kız arıyorum" diyor bir erkek okurum. Niye bana yazıyor, ben nasıl bir çözüm bulabilirim, o gerçekten de ayrı bir tartışma konusu."Etrafımda sadece eğlenecek kızlar var" diye devam ediyor. Bir ara cevap yazmayı düşünmedim değil hani. Ne mi yazacaktım? Nasıl bir şey o evlenecek kız bir anlatsanıza diyecektim. Ona soracağıma bir arkadaş sohbetinde çapkınlıklarıyla ünlü arkadaşlara sordum. Sahi nedir bu muhabbet? Evlenecek kız nasıl olur? Bir tanesi atıldı. "Avrupa Yakası'nda da vardı bu hafta, bir güldük sorma." Üsteledim. Nasıl olur evlenilecek kız? Sarışın olmazmış çünkü sarışınların gözü dışarıda olurmuş, esmer çok iddialıymış. "İdeali kahverengi gözlü kumrallar" dedi bir tanesi. Bakışlarımı görünce konuşmaktan vazgeçtiler. Aman" dediler "Yapma, şaka yaptık sana, ne çok ciddiye alıyorsun. Adam iyi niyetli canım, namuslu bir kız arıyor Böyle dillendirmiş. Ne var bunda?"

***


Reyhan Gürtuna türban için formüller önermiş. "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" demiş. Yok o galiba başka bir şeydi. Reyhan Hanım, "Türbanı boş versinler şapka taksınlar" demiş. Türban takıyor olsam bunu kendime hakaret görürdüm, o ayrı. Ama başı açık biri olarak da Reyhan Gürtuna'nın yaratıcı şapka koleksiyonunu beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Zevkler ve renkler ayrı tabii. "Acaba?" diyorum, şu sorunu kökten yok etmek uğruna hep beraberce "Türbanlarımızı Açıyoruz Günü" mü düzenlesek? Ortada ne gerginlik olur ne de problem. Belki Reyhan Gürtuna'nın önümüzdeki yıl için cin fikri budur. Ne dersiniz? Ama Allah'ı var. Kadın iyi niyetli.

***


8 Mart Kadınlar Günü gazetelerde tam sayfa bir reklam. Şöyle yazıyor: "Lütfen biraz anlayış... Kadınların kendilerini böylesine güzel ifade edebildikleri bir dünyada erkek olmak çok zor. Lütfen onlara daha anlayışlı davranalım." Bayıldınız sözlere değil mi? Hemen bayılmayın. Bu cümlelerin hemen üstünde bir kadın var. Kadının belden üstü yok, etekleri açılmış, sadece file çoraplı güzel bacaklarını görebiliyorsunuz. Ha, bir de ayakkabılarını. Bu nedir yani? Biz kadınlar kendimizi sadece böyle mi ifade ediyoruz? O yüzden mi çok zor erkeklerin işi? O yüzden mi bize biraz daha anlayış göstermeleri gerekiyor? Aslında iyi niyetli bir reklam değil mi?

***


Dünya Kadınlar Günü'nde en ilginç kutlama Sinop'ta yapıldı. Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, adı üstünde Zeki Bey, makamını bir günlüğüne Belediye Meclisi Üyesi Deniz Yalçın'a devretti. Tıpkı çocuk bayramındaki gibi. Şaka gibi değil mi? Bir de fotoğraf var, önde kocaman bir gülümsemeyle Zeki Bey, arkada gülse mi ağlasa mı belli olmayan ifadeyle oturan genç bir kadın, Deniz Hanım. Deniz Yalçın ancak büyüdüğünde alacağı makama geçtikten sonra şu açıklamayı yaptı: "Bugün kadınlarımızın sosyal ihtiyaç ve beklentilerine uygun tedbirleri almak, layık oldukları ortamı oluşturmak en önemli görevlerimizden biridir". "İyi, oldu" dedi Akıllı Bey, "Kalk bakayım şimdi o koltuktan"( Burası tamamen uydurulmuştur. Gerçek değildir.)

***


Geçen hafta çeşitli televizyon ve radyolardan Kadınlar Günü için neler düşündüğümü sormak için aradılar. Bir an gözümün önüne yerdeki kadını tekmeleyen polis geldi. Kulaklarım zonkladı inanın, uzaklaştırdım o görüntüyü. Hani şimdi bazıları çıkıp diyor ya "Batı abarttı, ırkçılık yapıyor. Bu görüntülere olduğundan fazla paye veriyorlar." Batı abarttı abartmadı, o görüntüler sizin vicdanınızı sızlatmıyor mu? Gözünüzün önüne geldiğinde içinizi kötü bir his kaplamıyor mu? Böyle bir ülkede mi yaşamak istiyorsunuz? Onu söyleyin yeter... Prof. Dr. Nilüfer Narlı ne diyordu? Türkiye'de kadınların çoğu dayak yiyor. Üstelik erkek anneleri oğullarını yönlendiriyor. "Döv karını, haddini bildir"diyor. Sabah akşam niye kaynana programları izleniyor sanıyorsunuz? Eğitim şart diyoruz ya, hani Cem Yılmaz'ın söylemiyle... Hayatını anne sağlığı ve aile planlamasına adamış bir isim Türkiz Gökgöl'ün unutamadığım bir cümlesi var bu eğitim konusu hakkında. Demişti ki; "Kadınlar eğitilsin" diyoruz. Sor bak, bütün erkeklere "Kadınlar niye eğitilmeli?" diye. Cevapları aynı olacaktır. Diyecekler ki "Çünkü çocuk yetiştiriyorlar." Hayır efendim ben buna isyan ediyorum. Kadın eğitilmeli çünkü birey olmak zorunda. Çünkü önce kendisini tanımak zorunda, neler yapacağını görmek zorunda.

***


Evlenilecek kız arayan, türban yerine şapka takın diyen, gazeteye güzel bacaklı kadın reklamı veren, makamını bir günlüğüne bırakan... Hepsi, inanın hepsi iyi niyetli. Ama ben, en çok bu iyi niyetlilerden korkuyorum. En fazla zararı, sadece size, o da sizin iyiliğiniz için veriyorlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İki kadını idare etmek ne kadar zordur biliyor musun?   / 23-04-2005
 O düğünde aşk falan yoktu bir kadının zaferi vardı   / 16-04-2005
 Niye bu kadar utandık ses bile çıkaramadık?   / 09-04-2005
 Tüketiyorlar. Her şeyi 16'sında bitiriyorlar   / 02-04-2005
 Kaybolma hadisesini içimizde çözmüşüz   / 26-03-2005
 Bütün suç Sezen'de   / 19-03-2005
 Evlenecek kız ile eğlenilecek kız kesinlikle ayrıdır   / 12-03-2005
 'Biz Türküz' desinler yeter   / 05-03-2005
 Başkalarının cinayetini işliyor   / 26-02-2005
 Aç bakalım televizyonu birazdan ajans başlayacak   / 19-02-2005
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kadınlar mı sadık erkekler mi?
Sadakat konuşuyoruz. Bir...
FİLİZ AKIN
Sarı bilezik fırtınası
Karşımda Lance Armstrong...
Bir film şarap kurtaracak
Sideways filmi şarap dünyasının dengelerini bir anda değiştirdi. Şimdi...
Kalbiniz için iki kadeh yeterli
Günde iki kadeh kırmızı şarap, koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.