kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her gün yemek pişirin evinizin bereketi artsın
Her gün yemek pişirin evinizin bereketi artsın
Cam masada yemek yemeyin

Yemek yap enerji bul

Uzakdoğu felsefesi feng shui mutfağa da girdi


Her gün yemek pişirin evinizin bereketi artsın

Feng shui artık mutfakta da uygulanıyor. Buna göre yeşil sebzeyle yapılan bir yemekte kırmızı renkli bir gıda bulunmalı. Sofradaki bir yemek buharla pişmişse diğerinin kızartma olması enerjiyi artırıyor.

Batı dünyası Doğu'yu keşfetmeye devam ediyor. Son yıllarda feng shui ile evlerin dekore edilmesi çok popülerdi. Ancak bu dekorasyon salon ve mutfaktan öteye geçemiyordu. Aslında feng shui felsefesine göre evin en önemli yeri yatak odası ve mutfak. Feng shui uzmanı Ferda Ünsal ve Işıl Güner Alfar Türkiye'de bu işi ilk yapan isimler arasında. Ferda Ünsal eşinin işi dolayısıyla 11 yıl Malezya'da yaşamış ve Uzakdoğu felsefelerine duyduğu ilgi onu feng shui ile ilgili derin araştırmalar yapmaya itmiş. Daha sonra bu konuyla ilgili araştırmalar yapan Işıl Güner Alfar ile Türkiye'de birlikte çalışmaya başlamışlar. 1999'da kurdukları şirket ile kurumlara, mimarlara, otellere veya bağımsız şahıslara feng shui konusunda danışmanlık hizmeti veriyorlar. Şimdilerde Gaggenau firması için mutfakta feng shui'nin nasıl uygulanacağını öğretiyorlar. Hatta mutfakta feng shui'yle ilgili bir kitap da çıkaracaklar.

EVİN KALBİ MUTFAK
Feng shui derin felsefesi olan bir yaşam tarzı aslında. Yemekten içmeye, kıyafetten aşka hayatın her alanında uygulanıyor. Bu felsefede dünya düzeni yin ve yang yani artı ile eksi ya da bir diğer deyişle siyah ile beyazın birlikteliklerinden oluşuyor. Hayatın her alanında bu iki özelliğin denge içinde bulunması gerekiyor. Bunun dışında dünya üzerindeki beş elementin birbirleriyle uyumu da önemli. Yani ateş, ağaç, toprak, metal ve su elementlerinin birbirleriyle olan ilişkileri de dikkate alınmalı. Ferda Ünsal ve Işıl Güner Alfar, feng shui felsefesine göre evin kalbinin mutfak olduğunu söylüyor. Bu yüzden mutfaktaki düzen, kullanılan malzeme ve pişen yemek de büyük önem taşıyor. Mutfak nasıl evin kalbiyse, mutfağın kalbi de ocak veya fırın. Bu yüzden yeri çok önemli. Örneğin ateş ile su elementleri yan yana gelemiyorsa, mutfakta da ateşi temsil eden ocak ile suyu temsil eden bulaşık makinesi yanyana gelmiyor. Evin bereketini temsil eden mutfağın feng shui felsefesine uygun olarak dekore edilmesi kişiye huzur ve bereket olarak yansıyor.

ORTASI BOŞ BIRAKILIR
Mutfakta her gün yemek pişmesi o evin bereketini pekiştiriyor. Yemek yapan kişinin negatif enerji yüklenmemesi için sırtının kapıya dönük olmaması gerekiyor. Evreni oluşturduğu düşünülen beş element mutfakta eşit olarak bulunmalı. Yani ateşi temsil eden fırın/ ocak, ağacı temsil eden dolaplar, toprağı temsil eden seramikler/ tabaklar, metali temsil eden küçük aletler ve suyu temsil eden musluk mutfakta varsa sorun yok demektir. Ancak bu beş elementin birbirleriyle pozisyonları da önemli. Örneğin ateş ile suyun yan yana gelememesi gibi. Yine buzdolabı, lavabo ve fırın da yan yana gelmemeli. Mutfağın orta kısmı enerji akışını sağladığı için boş bırakılmalı. Mutfağın evin giriş kapısının karşısında bulunması kötü bir enerji akışı sağlıyor. Bu tip evlerde şişmanlık sorunu yaşanıyor.

ET ENERJİ VERİYOR
Mutfakta pişen yemeğin de yin ve yang dengesini tuturması gerekiyor. Sebzeler de renklerine ve enerjilerine göre ayrılıyor. Örneğin domates, biber gibi kırmızı renkli sebzeler ateş elementini yani yangı temsil ediyor. Ispanak, marul, kuşkonmaz, brokoli gibi sebzeler yeşil renginden dolayı ağaç elementini yani yin'i temsil ediyor. Yeşil sebzeler ile yapılan bir yemeğin içinde mutlaka kırmızı renkli bir başka gıdanın bulunması gerekiyor. Yang grubuna giren gıdalar enerji verir. Örneğin et de renginden dolayı yang grubuna girer ve onu yin ile dinginleştirmek için mutlaka yeşil renkli bir sebze ile sunmak gerekir. Türk mutfağında bunu destekleyen çok iyi örnekler var. Örneğin zeytinyağlı ıspanak pişirirken içine domates ya da havuç atılması bu dengeyi sağlıyor. Kereviz, havuç, soğan gibi köklü sebzeler toprakta büyüdükleri için çiğ enerjileri çok fazla. Onları da karşıt renge sahip toprakta büyümeyen sebzelerle dengelemek gerekiyor. Sarımsak, karnıbahar, soğan gibi beyaz renkli sebzeler ile domates, havuç ya da eti karıştırmak gerekiyor. Sebzelerin niteliklerinin yanı sıra pişirme teknikleri de feng shui felsefesine göre ayarlanmalı. Yani sofranıza koyduğunuz bir yemek buhar ile pişmiş ise diğeri kızartma olmalı. Buharda pişirme yin, kızartama ve ızgara yangı temsil ediyor. Örneğin, tabakta servis edilen sebze buharda pişmişse etin ızgara ya da kızartma olması gerekiyor.

Aynur Erdem

DİĞER GURME HABERLERİ
 Buyurun Japon sofrasına
 Kardinal'in devrimci aşçısından mutfak duaları
 Çocukların yemekleri yarıştı
 Komşu usulü yaprak sarma
 Önce deniz sonra midyeler kirlendi
 Mmm... Çok leziz!
 Jakobenler Sahili'nde şarap suaresi
 Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek
 Vivaldi yemeğe lezzet katar
 Çevre dostları buluşuyor
 Önce özgürlük sonra yemek
 Portakal çiçeği sahili ve trüf mantarı lezzeti
 Şarap kursunda bir efsane
 Mutfakta 'Devrim'in izi var
 Şarap üreten Anadolu kaplanları
 Dünya lezzet ustaları İstanbul'da buluşuyor
 Dünyanın merkezinde bir yemek
 Gerçek bir Anadolu tatlısı: Karakuş
 Bir fincan salep olsa
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Demokrasiyi yaymanın ABD'nin görevi olduğunu savunuyorum
Demokrasiyi yaymanın ABD'nin görevi olduğunu savunuyorum
Robert Kagan Washington Post'un köşe yazarı. Bir dönem ABD Dışişleri...
Sadri Alışık'ı anmak... Ama nasıl?
Sadri Alışık'ı anmak... Ama nasıl?
Belki bu yıl 10. ölüm yıldönümü olduğu için olay biraz abartıldı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.