kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya starı oldu ama hala amatör ruhlu
Dünya starı oldu ama hala amatör ruhlu
Kamondo ailesi anılıyor

Dünya starı oldu ama hala amatör ruhlu


İstanbul Film Festivali'nin ünlü konuğu Harvey Keitel çağın en iyi oyuncularından biri sayılmasına rağmen son derece alçakgönüllü.

Harvey Keitel'i yıllar önce Cannes'da bir partide görmüş ve İstanbul'a çağırmıştım. Gülerek "İstanbul mu? Hiç vakit bulup geleceğimi sanmıyorum" demişti. Ama işte köprülerin altından çok sular aktı. Ve sevgili Hülya Uçansu'nun bir festival jürisinde yönetmen Jane Campion'la tanışıp dost olması sayesinde, Campion'un "Piyano" ve "Kutsal Duman" filmlerindeki baş aktörü, dolayısıyla yakın dostu olan Keitel de İstanbul'un konukları arasına katıldı. Yerleştiği Çırağan Kempinski'deki kral dairesini beğenmeyip ille de "Boğaz'ın üstünde" bir suit isteyen ve taşınan Keitel, gerek basın toplantısında, gerekse yaptığımız özel konuşmada son derece alçakgönüllü gözüktü. Karşımızda gerçekten de star konumunda bir oyuncu vardı. Ama o öyle gözükmüyor, yaptığı işleri, çektiği filmleri önemsemez gibi davranıyordu. Ama konuşma ilerledikçe akıllı, kültürlü, bilinçli bir oyuncu karşısında olduğumuz anlaşılıyordu. 1967'de Martin Scorsese'nin "Kapıma Kim Vuruyor?" adlı ilk filmiyle sinemaya başlayan Keitel'in yükselmesi kolay olmamıştı. Scorsese'le birlikte "Mean Streets", "Taksi Şöförü" gibi filmler çekmiş ama bu filmler baş oyuncu Robert de Niro'yu hızla zirveye taşırken, Keitel hep ikinci planda kalmıştı: Usta bir karakter oyuncusu. Ama baş roller için uygun değil! Ancak o yılmamış, ard arda ustalarla çalışmış: Robert Altman, Ridley Scott, Bertrand Tavernier, Nicolas Roeg, Ettore Scola, Barry Levinson, Quentin Tarantino, Abel Ferrara, Spike Lee, Theo Angelopoulos, İstvan Szabo. Kısacası çağın bütün ustaları: Amerikan, İngiliz, Fransız, Yunanlı, Macar, Vietnamlı...Onun için hiç farketmiyor.

BAHRİYELİ OYUNCU
Soruyorum: Bu kadar enerjiyi nereden buluyor? Ve niye bu kadar çok film çekiyor? "Ben sıradan bir çalışan adamım" diyor. Enerjisiyse belki genlerinde gizli: Rumen bir anneyle İtalyan bir babadan dünyaya gelmiş olmasından.. Zaten ABD dışında en çok çalışan Amerikalı oyunculardan biri olması da kökenleriyle açıklanabilir. Çağın en iyi oyuncularından biri sayılıyor ama bu kolay olmamış. Yıllar boyu ünlü Actor's Studio'da Lee Strasberg ve Stella Adler gibi efsanelerle çalışmış. Tiyatroyu çok seviyor, bu sanatın ölümsüzlüğüne inanıyor, hala zaman zaman sahneye çıkıyor ve Actor's Studio'da öğretmenlik yapıyor. Bahriye'den gelip oyunculuğa sıvanan biri için şaşırtıcı değil mi? Oyunculuğu için belli bir yöntem önermiyor: "Bir karakteri oynamak için her şeyden yardım alınabilir. Oyunculuk metodlarından, rolüne iyi çalışmaktan, doğaçlamadan... Hepsi katkıda bulunabilir." Ama sette yönetmenle sağlanan uyumun büyük katkısına değinmeden de geçemiyor. 1939 (kimi kaynaklara göre 1941) doğumlu oyuncu, gençliğinde deniz kuvvetlerine yazılmış. "Ama savaşmadım. Kore'yle Vietnam savaşları arasındaki sakin dönemdi o. Ama disiplini, dostluğu, dayanışmayı, yardım duygusunu öğrendim." Hollywood'u yok saymıyor ama yüceltmiyor da: "Hollywood insanın kendi kendisini ifade etme ihtiyacını asla tam olarak karşılayamaz." Bu yüzden yeni projelere ve gencecik yönetmenlere son derece açık. Yakın yıllarda oynadığı "Üç Mevsim" adlı Vietnam filmini, senaryosunu çok beğendiği için kabul etmiş: "Vietnam'da çekilecek ilk Amerikan filmiydi bu. Ve çok iyi bir senaryoydu. Ben yazar-yönetmen Tony Bui diye 50 yaşlarında bir adam beklerken, karşıma 23 yaşında bir genç adam çıktı! Bu da gösteriyor ki, her zaman gençlere şans tanımalı ve fırsat vermeliyiz." Keitel basın toplantısını 8 aylık küçük oğlu Roman'la birlikte yaptı. Çocuk ağlamaları ve çeşitli espriler arasında... İkinci eşinden ilk kez çocuk sahibi olan sanatçı, Roman'la öylesine ilgiliydi ki... Çocuk hayatınızı değiştirdi mi sorusuna şöyle yanıt verdi: "Aynı soruyu yakın zamanda Sean Penn'e de sormuşlar. Şöyle demiş: 'Evet, artık emniyet kemerimi takıyorum.' Bu benim de cevabım olabilir".

İSTANBUL'U ÇOK SEVDİ
Çok film çekmekle biraz eleştirilen Keitel, kimi filmleri para için yaptığını gizlemiyor: "Ama bu sayede aradaki yaratıcı veya bağımsız sinema örneklerine destek olabiliyorum. Çok az paraya oynayarak veya bütçesine katılarak." Bir film için öncelikle senaryoya baktığını ve öyle karar verdiğini söylüyor. Kimi batıl inançları da var: Tahtaya vurmak, merdiven altından geçmemek gibi... Bu hafta "Be Cool- Sakin Ol" adlı filmle (yaklaşık 100. filmi!) karşımızda olan Keitel, ilk kez geldiği İstanbul'u çok sevmiş. Uzunca kalacak ve kendi deyişiyle "Türkiye'nin doğasını, tarihini ve zenginliklerini tanımaya çalışacak."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Demokrasiyi yaymanın ABD'nin görevi olduğunu savunuyorum
 Sadri Alışık'ı anmak... Ama nasıl?
 Sır tacirlerinin dünyası
 Paşa kızı hayatını çocuklara adadı
 Şifalı taşlar podyuma çıkıyor
 Türk dağcının büyük başarısı
 Dadılık için diploma şart
 Nalkesen'i şarkılarda yaşatıyor
 Erkeklerin en 'büyük' korkusu
 Babuna hayatta kaldı ama hastalar tek tek ölüyor
 Ece Ajandası'nın mirasçıları hak arıyor
 Üç bin yıldır çekiyoruz
 Bush'un teorisyeni ideoloji yaratıyor
 Bir Beyoğlu klasiği Aris
 Ezeli rekabette son karşılaşma bugün
 Bu proje umut veriyor
 Çocukları sevindiren festival başlıyor
 Şirketler 'sportif' yarışıyor
 Yeni Sol'un peygamberi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Herkesin diyeti kendine
Bir kilo yağ ne demektir? 7 bin...
MEHMET ALTAN
Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu....
Çok yakın birisine...
ÖNCEL ÖZİÇER
Kafam sağlam değil ki, vücudum olsun!
Hiçbir zaman...
REFİK DURBAŞ
Yazmak dünyayı değiştirir
Çin, Polonya, Somali, İspanya,...
TURGAY NOYAN
Marmaris'e bekliyoruz
Geçtiğimiz pazar, açık...
KAZIM KANAT
Turgut Özal'ı kimler zehirledi?
Beni gece yarısı yanına...
Pistte daha heyecanlısı yok
Pistte daha heyecanlısı yok
Formula 1 yarışının da yapıldığı Hockenheim'da heyecanı son tura...
İş jetlerine özel yeni terminal
İş jetlerine özel yeni terminal
Atatürk Havalimanı'nda özel uçakla seyahat edecek yolculara yönelik...
Evde kendinizi tedavi edin
Basit hastalıklarda doktora koşmanıza gerek yok. Soğuk...
Prostat sorunu sekse engel değil
Erkekler orta yaşla birlikte prostat şikayetleriyle karşı karşıya...
Buyurun Japon sofrasına
Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Yoshikawa'nın öğle yemeği davetinde menüde ev...
Kardinal'in devrimci aşçısından mutfak duaları
Maestro Martino, Kardinal'in dillere destan San Lorenzo Sarayı'nda aşçı oldu.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.