kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnsanlık doğduğu yerde mi bitecek?
Kıyametin mühürleri

İnsanlık doğduğu yerde mi bitecek?

İncil'in, kıyamet alametlerinin anlatıldığı Yuhanna bölümünde kıyametin Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki Mezopotamya bölgesinde başlayacağı belirtiliyor.

Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi A.B.D. Başkanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan'a göre kıyamet kurgusu açısından İslam ile Hıristiyanlık arasında pek farklılık yok. "Küçük farklılıklardan biri mesela sur'a üflenmesi. Hıristiyanlık'ta da iki üfleme var fakat İslam inancına göre biraz farklılık gösteriyor. İslamiyet'te İsrafil Sur'a birinci defa üflemede kıyamet kopuyor ikinci üflemede her şey ahiret hayatına uyarlanmış olarak yeniden düzenlenmiş oluyor" diyen Özkan, Kuran'a göre yok olanların sonsuz hayata uygun bir dizaynla ikinci üflemede yeniden dirileceklerini belirtiyor. Prof. Dr. Özkan Hıristiyanlar'da da sura iki üfleme olduğunu ve ilk üflemede kıyametin koptuğunu belirtiyor. "Fakat bu üflemenin farkı İsa Mesih'in bulutlardan yeryüzüne inmesi. Orada da gök önemli. Çünkü cennet mabedinden iniyor ve kıyamet kopuyor. Kıyamet Hıristiyanlar'da o yüzden gökten geliyor" diyen Özkan, Hıristiyan inanışına göre o an kabirdeki ölmüş mümin Hıristiyanlar'ın dirildiğini ve hayattakilerin de öldürülüp diriltildiğini belirtiyor. Hıristiyanlar'da birincisi hayat ikincisi de ölüm olmak üzere iki kıyametin olduğuna işaret eden Özkan ikinci üfleyişle birlikte günahkar Hıristiyanlar'ın dirileceğini ve bunların hesaba çekilip ebedi cezaya çarptırıldığını belirtiyor.

YUHANNA'NIN VAHYİ
İncil'in Matta, Markos, Luka ve Yuhanna adlı havarilerin yazdığı 27 kitabın birleşmesiyle oluşan bir kutsal kitap olduğunu belirten Özkan, Yuhanna'nın Vahyi'nin baştan sona 'Kıyamet'le ilgili sembolik bilgiler içerdiğini söylüyor ve ekliyor: "Orada kıyamet göklerden gelir ve melekler felaketleri yeryüzüne indirirler. Melekler gökyüzünden savaşları özellikle Dicle ve Fırat havzasına akıtır.Anlıyoruz ki kıyamet İncil'e göre bu bölgede, yani Mezopotamya'da kopuyor." "Yuhanna yedi mühürlü kitabının ilk mührünü tahtın yanında duran kuzunun açtığından söz eder" diyen Kıyamet Alametleri adlı kitabın yazarı Ergun Candan da İncil terminolojisinde kuzunun İsa peygamberin sembolü olarak ele alındığını belirtiyor. Yedi mührün açılma sürecini saklı bilgilerin üzerini açma süreci, yani kıyametin kopması olarak değerlendiren Candan, bu sürecin klasik İslam yorumu sayesinde, İslam dünyasında da kıyametin İsa peygamberin tekrar geri dönmesiyle kopacağı şeklindeki yanlış bir inanca dönüştüğünü iddia ediyor. Candan, Yuhanna'nın Vahyi'ni sırasıyla şöyle yorumluyor: "Yuhanna'nın Vahyi'nde yedi mühürden bahsediliyor. Yedi mührün sırasıyla açılacağı ve her mührün açılmasında gelişen olaylar dünyanın kıyamete doğru giden ruhsal ilerleme süreci özetleniyor. Yuhanna'nın Vahyi'nde kıyamete kadar geçirilen aşamaların ardından 6. mühür açıldığı an kıyametin kopacağından bahsediliyor."

YEDİNCİ MÜHRÜN SIRRI
"İlk dört mührün açılma sürecinde İncil, İslam terminolojisinde sırasıyla Cebrail, Şeytan, Mikail ve Azrail'e denk gelen melekleri anlatır" diyen Candan beşinci mühürde ise bilgiden uzaklaşan insanın mecazi bir anlatımla ele alınmakta olduğunu iddia ediyor. Beşinci mührün açılmasıyla kıyametin ilk sinyallerinin verileceğini ifade eden Candan, altıncı mühür ile birlikte İncil'in kıyamet öncesi yaşanacak fiziki değişimi ifade ettiğini kaydediyor. "Ezoterik anlayış altıncı mührün açılmasını insanın iç dünyasında meydana gelecek büyük değişimleri olarak algılar" diyen Candan, hüküm gününün yedi meleğe verilmiş yedi boru ile başlayacağını yedinci mührün anlatımından anlaşıldığını iddia ediyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Denizde buluştular
 Boğazköy yağmasında eski başkan suçlandı
 Türkiye'de sigaradan ölüm 8 saniyede bir
 Talimden dönen tank dehşet saçtı: İki ölü
 Tabela var, uyan yok!
 Evlenmek istemeyen genç kız canından oldu
 İki bilezik için öldürülmüş
 Alo SABAH
 Dikkat!. İstanbul'da bu yollar onarımda
MEHMET BARLAS
Eski ile yeni arasında kalmanın dayanılmaz...
MAHMUT ÖVÜR
Özel idare ve meclis kaldırılsın!
İstanbul nasıl...
REHA MUHTAR
Seks skandalı...
-Ne oldu anne?..
-Bugün iyi...
SAVAŞ AY
Gelin bürokrasiye karşı bir şeyler yapalım!..
Ön...
REFİK DURBAŞ
Ulusal yurttaşlıktan Avrupa'ya...
Yurttaşlık kavramı...
HINCAL ULUÇ
Galatasaray Hagi'ye bol geliyor!..
Galatasaray iyi...
MANSUR FORUTAN
Tıraştan sonra kullanılan müstahzarlar
Öyle bir hal aldı...
Bir puan yetmez
Bir puan yetmez
Cumartesi günkü F.Bahçe-Trabzon maçında beraberlik iki tarafa da...
Hiç yakışmadı: 72-88
Hiç yakışmadı: 72-88
FIBA Avrupa Ligi final-four'unda Fenerbahçe bu sezon iki kez yendiği...
1 milyar aç insan onun eline bakacak
Derviş'in başkanı seçildiği UNDP'nin hedefi 1.1 milyar insanın en az...
Biz bilimin neticesine katlanırız
Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu