kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Neşter-2 davasına beraat istemi
Neşter-2 davasına beraat istemi

Bazı davalarda yargı sürecini etkileme girişimleriyle ilgili görülen ''Neşter-2'' Davası'nda Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci, tüm sanıkların ''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak'' ve ''örgüte yardım etmek'' suçlarından beraatlerine karar verilmesini istedi.
Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, avukatlar Cenk Güryel ve Galip Altuntaş ile işadamı Haldun Erdavran'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık ve avukatları katıldılar.
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, iş yoğunluğu gerekçesiyle celse arasında tanık olarak dinlenen eski Ankara 7. Ticaret Mahkemesi üyesi Halil Yılmaz'ın ifadesini okudu. Yılmaz, ifadesinde, sanıklardan Erdavran'ın, Turkcell ile Türk Telekom arasındaki davayla ilgili olarak kendisini 2-3 kez ziyaret ettiğini ve Turkcell aleyhine karar verilmesi halinde şirketin zor duruma düşeceğini aktardığını kaydetti.
Erdavran'ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini tanıdığını söylediğini ifade eden Yılmaz, sanığın kendisinden bir şey istemediğini belirtti. Eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Ergül Güryel'in kendisini araması üzerine ziyaretine gittiğini anlatan
Yılmaz, ''Güryel bana telkinde bulunmadı. Biz de Türk Telekom aleyhine olan tedbiri kimsenin etkisi altında kalmadan vicdani kanaatimizle kaldırdık. Ben kimseye, 'Benim Ergül Güryel'e vefa borcum var' demedim'' şeklinde ifade verdi.
''ÇIKAR AMAÇLI SUÇ ÖRGÜTÜ YOK''
Sanıklar ve avukatlarının ifadeye karşı bir diyeceklerinin olmadığını belirtmeleri üzerine Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci, esas hakkında mütalaasını sunacağını açıkladı.
Kahveci, Neşter-1, Turkcell-Türk Telekom, Pamukbank'a el konulması süreci, Kayıp Trilyon, Hayat Bilgisi dizisi, Passa Parola ve Pazar Yıldızı programları, Dalaman ve Bartın'da elektrik santrali yapımıyla ilgili yargı kararlarını etkilemeye yönelik olarak sanıklar hakkında açılan davanın iddianamesini özetledi.
Kahveci, işadamı Haldun Erdavran, avukatlar Cenk Güryel, Galip Altuntaş ve Özgün Öztunç ile Erdavran'ın şirketinde görevli İffet Gökbakan'ın ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak'', diğer sanıkların da ''örgüt üyelerine yardım etmek''ten yargılandıklarını anımsattı.
İddianamede anlatılan 8 olayın birbirinden bağımsız olduğunu ifade eden Dilaver Kahveci, bu olaylarla ilgili yargı sürecini de farklı kişilerin etkileme girişiminde bulunduğunu anlattı. Olaylar incelendiğinde sanıklar yönünden 4422 sayılı yasanın 1. maddesinde tanımlanan ''çıkar amaçlı suç örgütü kurma, yönetme ve üye olma'' suçunun unsurlarının oluşmadığını belirten Kahveci, bazı sanıklara yüklenen ''çıkar amaçlı suç örgütüne yardım etme'' suçundan da bu durumda söz edilemeyeceğini ifade etti.

Savcı Kahveci, Erdavran, Güryel, Altuntaş, Öztunç ve Gökbakan'ın üzerlerine atılı ''çıkar amaçlı suç örgütü kurma'' suçundan beraatlerine, ''örgüte yardım ettikleri'' iddia edilen diğer sanıkların da suçun unsurları oluşmadığından beraatlerine karar verilmesini talep etti.

4 SANIK İÇİN GÖREVSİZLİK TALEBİ

Kahveci, avukatlar Güryel, Altuntaş ve Öztunç ile işadamı Erdavran'ın eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''davaları etkileme'' suçunu tanımlayan 232 ve ''devlet memurlarına intisap iddiasıyla menfaat temin etme'' suçunu düzenleyen 278. maddelerinin kapsamına girdiğine işaret etti. Bu suçların, terör ve organize suçlara bakmakla görevli kendi mahkemelerinin alanına girmediğini anlatan Kahveci, bu sanıkların görevli olan asliye ceza mahkemesinde yargılanmaları için görevsiz kararı verilmesini istedi.

Esas hakkındaki savunmaları sorulan sanıklarla tüm sanıkların avukatları süre istemeden Cumhuriyet Savcısı'nın görüşlerine katıldıklarını belirterek, beraat isteminde bulundular.

Mahkeme heyeti, karar için dosyanın incelenmeye alınmasına karar vererek, duruşmayı 10 Mayıs 2005 tarihine erteledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Hem övgü hem gaf
 Çağlar'ın cezasına erteleme
 Ve SSK'lı 200 kurban
 Siyaset yapan Kürtler yeni bir dil kullanmalı
 Haliç'te bomba paniği
 Kriz geçiren kalbi onarıyorlar
 'Kırmızı Kitap' yeniden yazılıyor
 Arınç'tan Polonya'ya soykırım protestosu
 Vekile çarptı karakolda sabahladı
 Egemen Bağış'a Amerika'dan 'genç lider ödülü'
 'Rus turisti elle aramayın'
 Emniyet Müdürü 1 Mayıs için uyardı
ERDAL ŞAFAK
Türkiye-İran-İsrail
Tahran'ın yeni...
ALİ KIRCA
Kalanlara dair...
Uluslararası güçlerin de dayatmasıyla,...
ÖMER LÜTFİ METE
Baykal'a minnet
İşinin hakkını verebildiğine inanan kişi...
UMUR TALU
Bu kadar yamulabilir!
Tartıştığımız, "başı...
Kabinede ilk Türkmen
ABD'li komutan "Direniş azaltılamadı" diyor, Pentagon'a göre haftada...
Kamusal alanda cinayet onaylandı
Florida Valisi Jeb Bush, kamuya açık alanlardaki 'tehditkâr'...
Bir puan yetmez
Bir puan yetmez
Cumartesi günkü F.Bahçe-Trabzon maçında beraberlik iki tarafa da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu